Ciasto z gruszką i amaretto z przepisu Yotama Ottolenghi to prawdziwa eksplozja smaków i zapachów. Aromatyczne kawałki gruszek i jabłek, migdałowe amaretto, prażone orzechy, pachnący cynamon i goździki. A wszystko nakryte mięciutką pierzynką kruszonki. Kolejny przepis pana Ottolenghi, który mnie kompletnie zachwycił. Szybkie przygotowanie, proste składniki i zachwycający efekt.
Chociaż przyznam się, że miałam pewne wątpliwości. Ostatnio co parę dni piekę proste, ucierane ciasto z jabłkami. Tak, żeby mieć coś słodkiego do kawy i pozbyć się jabłek z ogródka. Poniższy przepis wydał mi się bardzo podobny. Trochę więcej dodatków, inna forma podania, ale ogólnie to samo. Zastanawiałam sie, czy warto je upiec? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie TAK. Koniecznie musisz je spróbować. To jedno z ciast, którego smaku tak prędko nie zapomnisz. Obiecuję.
Jak zwykle wprowadziłam pewne zmiany. Przepis jest na dwie foremki keksówki. U mnie jest to jedna, zwykła forma na placek. Zrezygnowałam też z tartej skórki cytrynowej, bo nigdzie nie mogę dostać ekologicznej cytryny. Chociaż wyobrażam sobie, że kolejny aromat jeszcze bardziej wzbogaciłby ten niesamowity smak!
I tyle. Ciasto zniknęło błyskawicznie, a po kilku dniach śniło mi się, że jestem na przyjęciu i zajadam się gruszkowym plackiem z kruszonką. A w oddali stoi pan Ottolenghi w czarnym fraku i rozmawia z innymi gośćmi w historycznych strojach. A jego czarne oczy przeszywają mnie na wskroś. Pewnie zauważył, że wyjadam wszystko ze stołu.
A jak w rzeczywistości wygląda Yotam O. możesz zobaczyć w Wikipedii tutaj. Moja przygoda z przepisami tego znanego kucharza potrwa jeszcze dłużej i już niedługo zaproszę Cię na dwa kolejne dania( dla niecierpliwych są już na niemieckim blogu).
Aromatyczne ciasto z gruszką i amaretto wg przepisu Yotama Ottolenghi:
Składniki:na dwie keksówki= 800 ml lub jedna foremkę
Ciasto:
30 g orzechów wloskich
180 g oleju
230 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 białka
szczypta soli
210 g mąki
45 g mielonych migdałów
3/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/ 4 łyżeczki, cynamonu i mielonych goździków
150 g gruszki pociętej w kostkę ok 15 mm
100 g jabłek pociętych w kostkę
Kruszonka:
30 g cukru pudru
60 g masła
90 g mąki
Przygotowanie:
1. Foremkę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Orzechy krótko uprażyć na patelni bez tłuszczu. Patelnię co jakiś czas należy potrząsnąć, aby orzechy się przemieszały.
2. Olej z cukrem wymieszać szybko kuchenną rózgą. Dodać dwa żółtka i jedno całe jajko. Wsypać szczyptę soli i wymieszać.
3. Mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, cynamon i goździki wymieszac. Dodać do ciasta. Wsypać owoce pocięte w kostkę, uprażne orzechy i wlać amaretto. Krótko wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać delikatnie szpatułką.
5. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Składniki na kruszonkę szybko wyrobić między palcami i posypać po cieście.
6. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC bez termoobiegu przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
30 g orzechów wloskich
180 g oleju
230 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 białka
szczypta soli
210 g mąki
45 g mielonych migdałów
3/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/ 4 łyżeczki, cynamonu i mielonych goździków
150 g gruszki pociętej w kostkę ok 15 mm
100 g jabłek pociętych w kostkę
2 łyżeczki likieru Amaretto
Kruszonka:
30 g cukru pudru
60 g masła
90 g mąki
Przygotowanie:
1. Foremkę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Orzechy krótko uprażyć na patelni bez tłuszczu. Patelnię co jakiś czas należy potrząsnąć, aby orzechy się przemieszały.
2. Olej z cukrem wymieszać szybko kuchenną rózgą. Dodać dwa żółtka i jedno całe jajko. Wsypać szczyptę soli i wymieszać.
3. Mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, cynamon i goździki wymieszac. Dodać do ciasta. Wsypać owoce pocięte w kostkę, uprażne orzechy i wlać amaretto. Krótko wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać delikatnie szpatułką.
5. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Składniki na kruszonkę szybko wyrobić między palcami i posypać po cieście.
6. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC bez termoobiegu przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.