|
Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte |
Jabłecznik
z winem, czyli Apfel- Weintorte kojarzy mi się zawsze z jesienią.
Może dlatego, że to piekę go z reguły tylko wtedy, gdy mam do
wykorzystania większą ilość jabłek. A zdarza się to podczas
mojej ulubionej pory roku, czyli własnie jesienią. W Eifel jesienią
sąsiedzi wypożyczają sobie większą sokowirówkę i wyciskają
sok jabłkowy do szklanych butelek z pałąkowym zamknięciem. Z
własnych jabłek piecze się jabłecznik na niedzielę, który chyba
nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w tym zimnym, trudnym do życia
klimacie. Apfel- Weintorte to pyszne ciasto, wyczuwalne kawałki
jabłek, budyń ugotowany na soku jabłkowym i winie oraz przepiękny
zapach podczas pieczenia. Bardzo ważne jest aby przygotowując
składniki wybrać jabłka twarde, które nie rozpadną się na mus
podczas pieczenia. Najlepsze wino to białe, wytrawne znad Mozeli.
Ostatnio miałam słodkie hiszpańskie i ciasto tzn. nadzienie wyszło
zupełnie inne w smaku. Smaczne, ale inne. Oczywiście jeśli ciasto
mają jeść dzieci zrezygnujmy z wina i weźmy więcej soku
jabłkowego. Nigdy nie piekłam jablecznika na samym soku, ale pewnie
też jest smaczne.
Jeśli
chodzi o ciasto, to z podanych składników ma wyjść placek na
wyłożenie foremki o średnicy 26 cm( brzegów i spodu). Jak dla
mnie placek jest zbyt cienki. Bardzo staram się rozwałkowywać go
jak najcieniej i walczę, żeby wystarczyło ciasta na brzegi.
Ostatnio zrobiłam podwójną porcję, wiec spokojnie wystarczyło na
wyłożenie foremki, a z reszty upiekłam małe ciastka do herbaty.
Zobaczcie sami, jak Wam najlepiej pasuje.
Trzeba
wiedzieć, że podczas pieczenia masa budyniowa burzy się, narasta i
puszcza pęcherzyki. Pamietajmy, żeby foremkę szczelnie wyłożyć
ciastem, tak żeby nie miała kontaktu z nadzieniem, ponieważ
zapieczony budyń jest później bardzo trudny do umycia. Lepiej jest
uważać i zaoszczędzić sobie niepotrzebnej pracy. Uważajmy też,
żeby nie nałożyć za dużo nadzienia, bo potem wyleje się w
piekarniku. Ja chcę mieć nadzienie do krawędzi ciasta, więc robię
je troszkę niższe niż foremka i nakładam jabłka i nadzienie
prawie równo z ciastem, bo chociaż podczas pieczenia bulgocze i
podnosi się, później opadnie.
Jabłecznik
z winem często podaje się z bita śmietana rozsmarowaną po
wierzchu i posypaną cynamonem. Na jesienne wieczory jest po prostu
pycha :-)
Jabłecznik
z winem, czyli Apfel- Weintorte:
Składniki:
Ciasto:
125
g masła
125
g cukru
1
jajko
250
g maki
1
paczuszka cukru waniliowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
375ml
białego wina( wytrawne)
375
soku jabłkowego
1
cukier waniliowy
250
g cukru
2
paczki cukru wanilinowego( albo prawdziwego waniliowego)
2
paczuszki budyniu waniliowego( bez cukru)
1
kg jabłek
Wykonanie:
1.
Podane składniki wyrobić mikserem na jednolite ciasto. Rozwałkować
dość cienko i wyłożyć foremkę o średnicy 26- 28 cm, uformować
brzeżek
(
ok. 3 cm)
2.
Jabłka umyć, obrać, wybrać gniazda nasienne i pokroić w kawałki.
Położyć na ciasto.
3.
Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego i wina ugotować budyń
( bez mleka), zdjąć z ognia i gorący wylać na jabłka.
4.
Jabłecznik piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. godziny.
Ciasto
studzimy w foremce 3-4 godziny( a najlepiej przez całą noc) i
dopiero wtedy wyjmujemy( wcześniej może się rozpaść). Smacznego!
*
jeśli ktoś nie lubi wina może zastapić sokiem jabłkowym
**
można podać z bitą śmietaną z cynamonem, posypać posiekanymi
pistacjami
|
Pyszny jablecznik. |
|
Jesienny spacer. |
|
Park w Echternach, Luksemburg. |
|
Japonski pawilon na wodzie. |
|
Waskie uliczki w Echternach. |
|
Rynek w Echternach. |
|
Urocze miasteczko Echternach |
Milego tygodnia :-)