Cookies

2 maj 2018

Sałatka z awokado

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Sałatka z awokado to pyszna propozycja na letnie dni. Nazwałam ją w skrócie sałatka z awokado, a właściwie powinna się nazywać sałatka z mango, mozzarellą i awokado. Te trzy składniki występują w niej w jednakowych proporcjach. Uważajcie tylko, żeby kupić dojrzałe awokado i mango. Ostatnio zdarzyła mi się nieprzyjemna przygoda. Kupiłam mango w miejscowym supermarkecie. Obejrzałam je dokładnie i wyściskałam niczym na tureckim targu. Skórka była gładka i idealna, żadnego nadpsucia, czy miękkich miejsc. W domu, po obraniu, okazało się, że pod skórką kryje się około 1 centymetra zdrowego, twardego miąższu, a cały środek, przy pestce jest zepsuty. Jak to jest możliwe, że owoc gnije od środka? Poszperałam w internecie szukając informacji na ten temat. Okazuje, się, że dzieje się tak, gdy owoce są bardzo mocno opryskiwane chemikaliami. Nie jest to nic zdrowego dla nas. I chociaż tak bardzo lubię mango, następnym razem dobrze się zastanowię, zanim je kupię. I znowu potwierdza się zasada: kupuj towary lokalne, owoce i warzywa, które rosną w klimacie, w którym mieszkasz. Jest to zdrowe i ekologiczne. A raz w roku wyjątkowo można zaszaleć i zrobić taką ,, tropikalną“ sałatkę.
Jak podać  sałatkę z awokado, żeby ładnie wygladąla? Wypróbowałam trzy warianty. Sałatkę można ułożyć w wieżyczkę przy pomocy metalowego pierscienia: zobacz tutaj, schłodzić, a następnie wyłożyć na talerz. Można podać ją w szklaneczkach lub na zwykłym talerzu. Zawsze wygląda elegancko i apetycznie. A jak smakuje? Dla mnie jest niewiarygodnie smaczna. Słodka, lekka, orzeźwiająca. Po jej zjedzeniu czuję się lekka i syta i mam taki przyjemny smak w ustach. I nie sięgam już po nic słodkiego, jak to się zwykle dzieje po obiedzie. Spróbujecie sami.



Sałatka z awokado:


Składniki:

1- 2 awokado
1 limonka
200 g mozzarelli
1 dojrzałe mango
150 ml soku z pomarańczy( świeżo wyciśniętego)
3-4 łyżek oliwy
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Wykonanie:
1. Awokado przekroić na pół, pociąć w kostkę około 1 cm i natychmiast pokropić sokiem z limonki. Posolić, popieprzyć.
2. Mozzarellę również pokroić w kostki 1 centymetrowe. Mango obrać ze skórki i również pokroić w kostkę takiej samej wielkości.
3. Sok z pomarańczy podgrzać w rondelku. Wyłączyć gaz i dodać sól, pieprz, oliwę, miód i sok z limonki.
Wymieszać.
4. Jeśli chcemy zrobić wieżyczkę, stawiamy metalowy pierścień: na talerzu. Kładziemy kostki awokado jako pierwszą warstwę. Następnie mozzarellę i mango. Lekko dociskamy i polewamy dressingiem. Sałatkę możemy na chwilę wstawić do lodówki, następnie ostrożnie zdjać pierścień.

Przed podaniem sałatkę można udekorować rukolą, orzeszkami piniowymi lub pociętym szczypiorkiem. Smacznego!
Edyta

*Inspiracja przepis niemieckiego kucharza Christiana Racha




Zrobilo sie tak urlopowo, to dodam jeszcze zdjecie znad morza. Baltyk od drugiej strony
( Finlandia).



29 kwi 2018

Grecka sałatka z makaronem


Na długi weekend majowy przygotowałam dla Was grecką sałatkę z makaronem i sałatkę z awokado. Zastanawiałam się, czy podać oba przepisy w jednym poście. Pogoda jest tak piękna, że nie chcę zbyt długo trzymać Was przed komputerem, więc dziś podam tylko jeden przepis na sałatkę. Może jutro uda mi się dodać przepis na sałatkę z awokado.
Grecka sałatka fajnie nadaje się na piknik, jako dodatek do grilla lub samodzielne danie. Duża porcja warzyw i sycący makaron to dobry pomysł na obiad. Wszyscy bardzo zachwycali się tą sałatka, więc myślę, że Wam również posmakuje :-)


Grecka sałatka z makaronem:


Składniki:

15-20 dkg suchego makaronu penne
2-3 pomidory
1 duży ogórek lub kilka malych
1 czerwona papryka
pół sera feta
pół szklanki garść czarnych oliwek
mała cukinia

Dressing:

60 ml oliwy
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, świeże listki oregano

Wykonanie:
1. Makaron ugotować, najlepiej al dente, żeby nie był zbyt rozgotowany. Warzywa umyć i drobno pokroić. Wszystko przełożyć do dużej miski. Serek feta pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Oliwki można pokroić w plastry lub połówki, ja podaję je w całości, sprawdzam tylko dokładnie, czy są wypestkowane. Sałatkę polewamy oliwą lub przygotowujemy dressing.
2. Dressing:
Oliwę, sok z cytryny, czosnek, oregano, sól i pieprz przekładamy do wysokiego kubka i miksujemy na dużych obrotach. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i odstawiamy na godzinę, aby składniki się przegryzły. Smacznego!




Grecka salatka kojarzy nam sie z Antykiem i rzeźbami. Jeśli będziecie w Kolonii, koniecznie odwiedzcie cmentarz Melaten, na którym pochowanych zostalo wiele znanych i zasłużonych osób,  prawdziwy pomnik historii.



Zapraszam do odpoczynku na świeżym powietrzu, wyjdźcie na rower, pobiegajcie i wypoczywajcie. No i zapraszam na moją kolejną sałatkę z awokado.
Edyta


















MerkenMerken

24 kwi 2018

Chrupiace świerszczyki


Pod zabawną nazwą chrupiące świerszczyki kryją się pyszne, malutkie rogaliki. Skąd nazwa? Pamiętacie niemiecki program na rtl,, Ich bin ein Star – Holt mich hier raus? Znany też pod nazwą Dschungelcamp? 10 do 12 uczestników obozuje przez około 2 tygodnie w Australii i są cały czas obserwowani przez kamery, podobnie jak w Big Brotherze. Celem jest jak najdłuższe wytrwanie w ekstremalnych warunkach. Zwycięzca zostaje królem dżungli i kasuje jakąś grubą nagrodę, już nie pamietam jaką oraz naturalnie zyskuje ogromną popularność. Wiadomo rtl wykłada rocznie 30 milionów euro na produkcję programu. Taki król dżungli zostanie bardzo szybko celebrytą, jeśli nie został nim już po pierwszym odcinku.
Wracając do chrupiących świerszczyków, uczestnicy Dschungelkamp codziennie mają do wypełnienia zadanie, za które dostają gwiazdki. Tak więc ochoczo zjadają obrzydliwe zwierzęta w całości lub kawałkach. Larwy, świerszcze, pająki są na porządku dziennym. Ewentualnie można być jeszcze zanurzonym w cuchnących cieczach lub masie karaluchów. Albo spędzić noc w towarzystwie szczurów. Ufff, zrobiło się okropnie na blogu kulinarnym, a przecież nie zamierzam zniechęcić Was do dzisiejszych rogalików, które są takie pyszne. A kształtem i wielkością dokładnie przypominają takie wyrośnięte świerszcze. Konsystencją i ,,chrupliwością“ również, więc nazwa jest idealna. Włączcie sobie jeszcze jakiś stary odcinek Dschungelkamp, weźcie talerzyk z rogalikami do ręki i wyprawa do Australii jest gotowa.
Niektórzy lubią chrupiące świerszczyki z piwem, ja piję do tego kawę, inni posypują cukrem i jedzą na słodko. Świerszczyki są bez nadzienia, jednak w najgrubszym miejscu, gdzie najwięcej warstw nachodzi na siebie, ciasto nie jest takie chrupiące i smakuje tak trochę serowo, naleśnikowo.
Ciasto na świerszcze przypomina ciasto filo, a jest właściwie ciastem pierogowym. Sekret ,,chrupliwości“ polega na długim naciąganiu. Surowe ciasto naciągamy we wszystkie możliwe kierunki( jak filo), formujemy świerszczyki i smażymy na głębokim tłuszczu. Gotowe i jakie smaczne!


Chrupiace świerszczyki:

Składniki:

0, 5 kg mąki
1 szklanka gorącej wody
łyżka soli
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy ,, większa połowę“ mąki, sól i wlewamy wodę. Woda nie może być bardzo gorąca, żeby się nie poparzyć. Wszystko mieszamy i dosypujemy mąkę, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia na dobrą godzinę.
2. Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy:(zobacz: tutaj) odrobinę podsypanej mąką, żeby się nie kleiło. Następnie kładziemy dłonie pod ciasto i staramy się rozciagnąć je, tak żeby było jak najcieńsze. Pamiętajmy, im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche.
3. Rozciągnięte ciasto kroimy na wąskie trójkąty i zwijamy jak rogaliki. Gotowe świerszczyki są wąskie i trochę dłuższe niż zwykle rogaliki. Oczywiście możecie sami wybrać wielkość waszych świerszczy.

4. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku z grubym dnem lub frytownicy i smażymy świerszczyki z obu stron, aż się zarumienią. Wyjmujemy na talerz nakryty papierowym ręczniczkiem żeby odsączyć tłuszcz. Można posypać cukrem, ale najlepsze są świerszcze takie leciutko słonawe, podane z piwem. Smacznego!

Pierwsi prowadzący Dschungelcamp to Sonja Zietlow i Dirk Bach. Na zdjęciu grób D. Bacha na cmentarzu Melaten w Koloni.




MerkenMerken

16 kwi 2018

Wiosenne smarowidło

Prawdziwie wiosenny przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb: tutaj i tutaj. Zapraszam:



Wiosenne smarowidło:
150 g naturalny serek z ziołami
1 czerwona cebulka
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy
4 łyżki białego wina
4 łyżki suszonych owoców: morele, żurawina

Warzywa np. kukurydza, rzodkiew, kapusta pekińska, ogórek, szczypiorek, koper, pietruszka, por

Wykonanie:
1. Cebulkę obrać, drobno posiekać. Poddusić na oliwie z dodatkiem wody. Następnie nakryć pokrywką. Morele i inne suszone owoce drobno pokroić, dodać do szalotek. Dolać białego wina i poddusić.
Zdjąć z ognia, ostudzić i dodać serek z ziołami. Wymieszać.
2. Serek przełożyć na talerz i nadać mu owalny ksztalt.

3. Świeże warzywa posiekać i posypać po serku szerokimi paskami. U mnie są to plastry rzodkiewki, kukurydza, paseczki kapusty pekińskiej, posiekany szczypior i koper oraz plastry ogórka. Smacznego!
Edyta




9 kwi 2018

Pierożki z nadzieniem z sera

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

 Pierożki z nadzieniem z sera na słodko, podsmażone na masełku posmakują każdemu. Od klasycznych pierogów z serem różnią się kwadratową formą. Możecie przygotować ciasto według swojego ulubionego przepisu, lub skorzystać z przepisu na pierogi poniżej. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Następnie zrobić farsz z sera na słodko i nałożyć na ciasto. Teraz sklejamy ciasto: łapiemy przeciwległe brzegi i lepimy pośrodku. Następnie podnosimy dwa pozostałe brzegi i również lepimy ze sobą. Pakiecik jest gotowy. Przypomina trochę wyglądem ukrainskie mantyPierożki gotujemy na wodzie, a następnie podsmażamy na masełku lub ghee.
Jeśli zrezygnujemy z żółtka w farszu, pierożki mogą jeść wegetarianie. Zapraszam wszystkich, pierożki są przepyszne.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de


Pierożki z nadzieniem z sera:

Składniki:
na 50- 60 sztuk

Ciasto:
3 szklanki mąki i trochę do podsypania
2 łyżki oliwy
1 szklanka wrzątku
szczypta soli

Nadzienie:
pół kg białego sera( już zmielonego, może być z wiaderka)
4 łyżki cukru
można dodać 1 żółtko lub 1 łyżkę śmietany( niekoniecznie)



Wykonanie:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i wrzątek. Wymieszać przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ciasto ręką. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Można przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby nie wysychało.
2. Nadzienie: Ser mieszamy z cukrem, jeżeli jest bardzo zbity możemy dodać łyżkę śmietany. Ewentualnie dodać żółtko. Farsz nie może być za rzadki, żeby nie wypłynął podczas gotowania.
3. Ciasto rozwałkowujemy i tniemy nożem na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy niecałą łyżkę farszu( musicie wypróbować, jaka ilość jest dla Was najwygodniejsza do lepienia). Zlepić przeciwległe brzegi, skleić. Następnie skleić 2 pozostałe rogi, aż powstanie paczuszka. Upewnić się, czy nie ma nigdzie dziurek i farsz nie wycieknie i gotowe. Zabieramy się za następny pierożek.
4. Pierożki gotujemy klasycznie w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty.
Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Najlepiej jest je porozkładać, żeby się nie skleiły. A następnie podsmażamy na maśle lub ghee. Gotowe, smacznego i miłego tygodnia :-)
Edyta
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Wiosna...nareszcie :-)






31 mar 2018

Wiosenna sałatka. Wesołych Świąt!

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy 
przepełnionych wiarą, nadzieją i milością
serdecznych spotkań w rodzinie i z przyjaciółmi
pogody ducha, smacznej święconki i mokrego poniedziałku
życzy z całego serca


blog: Dolcevita- in- my- kitchen


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Wiosenna sałatka:

pęczek rzodkiewek
kapusta pekińska
puszka kukurydzy
ogórek
świeży koperek

Dressing:
1 łyżka majonezu
pół kubeczka kwaśnej śmietany
2 łyżki maślanki
łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Warzywa umyć, rzodkiewkę i ogórek pokroić w plasterki. Kapustę posiekać w drobne paseczki. Koperek posiekać. Wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę z puszki.

2. Składniki na dressing wymieszać i polać po sałatce. Gotowe i smacznego!


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

28 mar 2018

Kolorowy tort naleśnikowy

Kolorowy tort naleśnikowy. Edyta Guhl.
Kolorowy tort naleśnikowy
 Kochani,
pewnie jesteście zalatani przed Świętami, trwają ostatnie porządki, jeszcze trzeba upiec babkę: np. na oleju i przyozdobić mazurki. U mnie wygląda podobnie, zamieszanie w pełni i zupełnie nie wiem jak się z tym wszystkim wyrobić. A bardzo chciałam zdążyć i podać Wam przepis na kolorowy tort naleśnikowy przed Świętami i oczywiście złożyć życzenia. Kolorowy torcik wygląda bardzo pracochłonnie, ale sami się przekonacie, że tak nie jest. Smażymy stertę cienkich naleśników, mogą być crepe, u mnie akurat są to zwykłe naleśniczki usmażone bez tłuszczu. Siedem naleśników odkładamy do ciasta, resztę możemy zjeść na śniadanie lub nałożyć farszu np. pieczarkowego, zawinąć, obsmażyć i mamy krokieciki na obiad. Jak mówi moja znajoma: Przed Świętami wszystko musi iść taśmowo.
Dekoracyjne gwiazdko jest z makaronu i nie jest jadalne, służy tylko do ozdoby. Inspiracje znalazłam: tutaj: chewtown.comKolorowe jajeczka kupujemy w sklepie. I tym sposobem naleśnikowy torcik jest dość szybko gotowy. Spróbujcie sami.



Kolorowy tort naleśnikowy:


Naleśniki:

500 ml mleka
240 g mąki
2 średnie jaja
szczypta soli
odrobina tłuszczu do smażenia pierwszego naleśnika

Krem:

500 g jogurtu naturalnego
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 ml mleka
3 łyżki żelatyny
owoce mrożone: jagody, maliny, porzeczka wedlug upodobania
dodatkowa warstwa:
200 g śmietany
zielona galaretka

gniazdko:

kuwertura
suchy makaron szklany
kolorowe jajeczka
dodatkowo: folia spożywcza, miseczka

Wykonanie:
Talerz i okrągły pierścień lub formę na ciasto wstawiamy do lodówki, gdy będą chłodne, ciasto szybciej się,, zetnie“.
1. Składniki na naleśniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny i smażymy cienkie naleśniki najlepiej bez tłuszczu na teflonowej patelni. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika smaruję patelnię tłuszczem, później już nie trzeba. Usmażone naleśniki chłodzimy. Powinny być elastyczne i nie łamać się. Do ciasta potrzebujemy 7 naleśników.
2. Żelatynę zalać zimnym mlekiem na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, wymieszać i rozpuścić. Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać parę łyżek do żelatyny( żeby wyrównać różnicę temperatur) wymieszać, a następnie dodać całą masę.
3. Na dno okrągłej formy kładziemy jeden naleśnik. Z pozostałych naleśników robimy sakiewki z owocami. Najlepiej przygotować 6 miseczek. Na każdą położyć naleśnik, docisnąć do dna, wyłożyć na środek owoce, według upodobania. Ścisnąć u góry na kształt sakiewki. Pamiętajmy, że jeśli użyjemy owoców mrożonych trzeba działać szybko, bo gdy owoce się rozmrożą, puszczą sok. Na środek formy kładziemy jedną sakiewkę, a pozostałe umieszczamy wokół. Sakiewki zalewamy tężejącym kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia, na około godzinę.
4. Dodatkowa warstwa: zieloną galaretkę przygotowujemy według przepisu, z połową wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy, dodajemy płynną galaretkę i mieszamy. Wylewamy na torcik.
5. Czekoladowe gniazdko:
Suche nitki szklanego makaronu formujemy na kształt gniazdka. Kuwerturę rozpuszczamy w kapieli wodnej i polewamy makaron z jednej strony. Zostawiamy do zastygnięcia. Małą miseczkę odwracamy do góry dnem. Pokrywamy folią spożywczą. Kładziemy na niej nasze gniazdko czekoladową stroną i rozpuszczoną kuwerturą polewamy drugą stronę. Zostawiamy do wystygnięcia.

6. Torcik dekorujemy według upodobania. Np. na środku umieszczamy czekoladowe gniazdko i kolorowe jajka. Ucieramy czekoladę i posypujemy po torciku. Smacznego!