Prawdziwie wiosenny
przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do
wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie
wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb: tutaj i tutaj. Zapraszam:
Wiosenne smarowidło:
150 g naturalny serek z
ziołami
1 czerwona cebulka
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy
4 łyżki białego wina
4 łyżki suszonych
owoców: morele, żurawina
Warzywa np. kukurydza,
rzodkiew, kapusta pekińska, ogórek, szczypiorek, koper, pietruszka,
por
Wykonanie:
1. Cebulkę obrać, drobno
posiekać. Poddusić na oliwie z dodatkiem wody. Następnie nakryć
pokrywką. Morele i inne suszone owoce drobno pokroić, dodać do
szalotek. Dolać białego wina i poddusić.
Zdjąć z ognia, ostudzić
i dodać serek z ziołami. Wymieszać.
2. Serek przełożyć na
talerz i nadać mu owalny ksztalt.
3. Świeże warzywa
posiekać i posypać po serku szerokimi paskami. U mnie są to
plastry rzodkiewki, kukurydza, paseczki kapusty pekińskiej,
posiekany szczypior i koper oraz plastry ogórka. Smacznego!
Edyta
fajne smarowidło Edytko ,robie coś podobnego tylko sałatkę
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, zaraz zobacze :-) Pozdrawiam :-)
Usuń