Kolorowy tort naleśnikowy |
pewnie
jesteście zalatani przed Świętami, trwają ostatnie porządki,
jeszcze trzeba upiec babkę: np. na oleju i przyozdobić mazurki. U mnie wygląda
podobnie, zamieszanie w pełni i zupełnie nie wiem jak się z tym
wszystkim wyrobić. A bardzo chciałam zdążyć i podać Wam przepis
na kolorowy tort naleśnikowy przed Świętami i oczywiście złożyć
życzenia. Kolorowy torcik wygląda bardzo pracochłonnie, ale sami
się przekonacie, że tak nie jest. Smażymy stertę cienkich
naleśników, mogą być crepe, u mnie akurat są to zwykłe
naleśniczki usmażone bez tłuszczu. Siedem naleśników odkładamy
do ciasta, resztę możemy zjeść na śniadanie lub nałożyć
farszu np. pieczarkowego, zawinąć, obsmażyć i mamy krokieciki na
obiad. Jak mówi moja znajoma: Przed Świętami wszystko musi iść
taśmowo.
Dekoracyjne
gwiazdko jest z makaronu i nie jest jadalne, służy tylko do ozdoby. Inspiracje znalazłam: tutaj: chewtown.com. Kolorowe jajeczka kupujemy w sklepie. I tym sposobem naleśnikowy
torcik jest dość szybko gotowy. Spróbujcie sami.
Kolorowy tort naleśnikowy:
Naleśniki:
500
ml mleka
240
g mąki
2
średnie jaja
szczypta
soli
odrobina
tłuszczu do smażenia pierwszego naleśnika
Krem:
500
g jogurtu naturalnego
50
g cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
100
ml mleka
3
łyżki żelatyny
owoce
mrożone: jagody, maliny, porzeczka wedlug upodobania
dodatkowa
warstwa:
200
g śmietany
zielona
galaretka
gniazdko:
kuwertura
suchy makaron szklany
suchy makaron szklany
kolorowe
jajeczka
dodatkowo:
folia spożywcza, miseczka
Wykonanie:
Talerz
i okrągły pierścień lub formę na ciasto wstawiamy do lodówki,
gdy będą chłodne, ciasto szybciej się,, zetnie“.
1.
Składniki na naleśniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny i
smażymy cienkie naleśniki najlepiej bez tłuszczu na teflonowej
patelni. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika smaruję patelnię
tłuszczem, później już nie trzeba. Usmażone naleśniki
chłodzimy. Powinny być elastyczne i nie łamać się. Do ciasta
potrzebujemy 7 naleśników.
2.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem na 10 minut do napęcznienia.
Następnie podgrzać, wymieszać i rozpuścić. Jogurt wymieszać z
cukrem i cukrem waniliowym. Dodać parę łyżek do żelatyny( żeby
wyrównać różnicę temperatur) wymieszać, a następnie dodać
całą masę.
3.
Na dno okrągłej formy kładziemy jeden naleśnik. Z pozostałych
naleśników robimy sakiewki z owocami. Najlepiej przygotować 6
miseczek. Na każdą położyć naleśnik, docisnąć do dna, wyłożyć
na środek owoce, według upodobania. Ścisnąć u góry na kształt
sakiewki. Pamiętajmy, że jeśli użyjemy owoców mrożonych trzeba
działać szybko, bo gdy owoce się rozmrożą, puszczą sok. Na
środek formy kładziemy jedną sakiewkę, a pozostałe umieszczamy
wokół. Sakiewki zalewamy tężejącym kremem. Wstawiamy do lodówki
do stężenia, na około godzinę.
4.
Dodatkowa warstwa: zieloną galaretkę przygotowujemy według
przepisu, z połową wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy, dodajemy
płynną galaretkę i mieszamy. Wylewamy na torcik.
5.
Czekoladowe gniazdko:
Suche
nitki szklanego makaronu formujemy na kształt gniazdka. Kuwerturę
rozpuszczamy w kapieli wodnej i polewamy makaron z jednej strony.
Zostawiamy do zastygnięcia. Małą miseczkę odwracamy do góry
dnem. Pokrywamy folią spożywczą. Kładziemy na niej nasze gniazdko
czekoladową stroną i rozpuszczoną kuwerturą polewamy drugą
stronę. Zostawiamy do wystygnięcia.
6.
Torcik dekorujemy według upodobania. Np. na środku umieszczamy
czekoladowe gniazdko i kolorowe jajka. Ucieramy czekoladę i
posypujemy po torciku. Smacznego!
sliczny
OdpowiedzUsuńDziekuje i Wesolych Swiat!
UsuńEdytko przepiękny ,a przy okazji żdrowych wesołych świąt Wielkanocnych potem to już będę zabiegana i człowiek zapomni pozdrawiamserdecznie
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i Tobie rowniez same serdecznosci:-*
Usuń