Cookies

14 paź 2020

Bułeczki jesienne listki

buleczki-jesienne-listki

Dzisiaj zapraszam na bułeczki jesienne listki. Mięciutkie, puchate, cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Na deszczową pogodę i zły humor nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasto. A jeszcze takie wesołe kształty. Dekoracyjne bułeczki zrobimy bez dodatkowych foremek lub sprzętów kuchennych. Uwielbiam takie kreatywne przepisy. Nie wiem jak u Ciebie, ale moje szafki pękają w szwach od różnych gadżetów do pieczenia. I nie bardzo chcę coś jeszcze kupować. A przyrząd do dzisiejszych bułeczek każdy ma w domu. Wystarczą...nożyczki. I już można piec cudowne drożdżowe bułeczki. Zapraszam :)

drozdzowe-buleczki-listki

Bułeczki jesienne listki :

Składniki:

na 12 bułeczek( albo 24 małych)

200 ml mleka

21 g drożdży( pół niemieckiej kostki)

50 g cukru

500 g mąki

100 ml wody

4 łyżki oleju

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka cukru waniliowego


Nadzienie:

2- 3 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki cukru

1- 2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka rodzynek

dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżeczka mleka lub wody

trochę mąki do podsypania


Wykonanie:

1. Do letniego mleka wsypać rozkruszone drożdże. Dodać cukier i posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

2. Do rozczynu dodać letnią wodę, olej, jedno jajko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę i zagniatać ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od brzegu miski. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. 

3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Posypać cukrem i cynamonem i wymieszać.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałeczków i położyć na stolnicy podsypanej mąką. Każdy kawałek formować na owalny placuszek. Na środek położyć jabłka i placuszek skleić jak pieroga. Szwem do góry. 

5. Następnie skleić ze soba obie końcówki, tak aby powstał trójkąt. Trochę wyrównać i przypłaszczyć ręką. Nożyczkami naciąć dwa razy z obu stron, tak aby powstał dekoracyjny listek.

6. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Bułeczki położyć na foremkę. Żółtko rozbełtać z mlekiem lub woda i pędzelkiem posmarować bułeczki.

7. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu bułki można posypać cukrem pudrem.

drozdzowe-kieszonki-z-jablkami

jak-zrobic-listki-przepis

jak-upiec-listki-z-jablkami

przepis-na-listki-buleczki

drozdzowe-buleczki-liscie

najlepsze-bulki-na-drozdzach

slodkie-bulki-na-drozdzach

smaczne-bulki-drozdzowe-przepis

przepis-na-jesienne-liscie

przepis-na-bulki-liscie

bulki-smarujemy-zoltkiem

przepis-na-rumiane-bulki

najlepsze-bulki-liscie

drozdzowe-buleczki-z-nadzieniem

W taką pluchę lepiej zostać w domu i upiec coś dobrego.

Miłego dnia

Edyta

10 paź 2020

Jabłecznik babci Helenki


Milosc do kotow i dobrego jedzenia juz od najwczesniejszych lat ;)

Jabłecznik babci Helenki to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Kruchutkie, pyszne, wprost rozpływaj
ące się w ustach. Z prostych składników, bez wydziwiania i egzotycznych dodatków. Babcia piekła je bez cukru waniliowego i na margarynie. Ale jeśli lubicie, możecie zrobić kruche ciasto na masełku. I dodać pół łyżeczki cukru waniliowego. Gdy masa jabłeczna jest za rzadka, można dodać więcej bułki tartej lub kaszy manny. Moja mama wsypuje do gorących jabłek 1- 2 łyżeczki galaretki, ale to już trochę inny przepis. Jeśli zatęskniliście za dobrym ciastem z dawnych czasów- zapraszam!



Jabłecznik babci Helenki:


składniki:

4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia


250 g margaryny


3 jajka

szczypta soli


2 łyżki kwaśnej śmietany

1 szklanka cukru


masa jabłkowa:


2 kg jabłek np. szara reneta


3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki bułki tartej



dodatkowo:

mąka do podsypania


bułka tarta lub mielone orzechy do podsypania



Wykonanie:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę pokrojoną na kawałki i szybko posiekać nożem do otrzymania kruszonki. Dodać jajka, szczyptę soli, kwaśną śmietanę, cukier i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

2. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier według uznania, u mnie 3/4 szklanki. wsypać cynamon i bułkę tartą. 

3. Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 stopni. Foremkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy. Kruche ciasto najlatwiej jest rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku około 10 minut.

4. Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Wyłożyć jabłka i łopatką wyrównać powierznię. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim jabłka. Delikatnie nakłuć widelcem.

5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45- 60 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 







o mnie
Wlasnorecznie obcieta grzywka :)

Zrobiło się już deszczowo i jesiennie. Najwyższy czas żeby zrobić sobie dobrej herbatki i wyjąć albumy z dzieciństwa. I nie zapomnij ukroić ciasta.

Miłego dnia

Edyta

6 paź 2020

Kotleciki z cukinii

kotleciki-z-cukinii

 Cudowne, chrupiące kotleciki z cukinii, które można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Kolejny szybki i prosty przepis na obiad lub ciepłą kolację. Składniki mieszamy, formujemy kotleciki dowolnego kształtu i smażymy. Podajemy z ulubionym sosem i sałatką.

przepis-na-kotlety-z-cukinii

Kotleciki z cukinii:

Składniki:

1 mała cebula

1- 2 ząbki czosnku

500 g cukinii

2 jajka

100 g tartej bułki

100 g żółtego sera, tartego

0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

3- 4 łyżki mąki

sól, pieprz

ewentualnie bulka lub mąka do panierowania

olej do smażenia


Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. 

2. Cukinie zetrzeć na grubej tarce. Posolić i ewentualnie odsączyć nadmiar wody.

3. Dodać dwa jajka, tartą bułkę i żółty ser. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Doprawić do smaku. 

4. Formować małe, okrągłe kotleciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę mąki, bułki tartej albo kaszy manny. Można też nadziać kotleciki kawałkami sera.
5. Smażyć na goracym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Podawać z ulubionym sosem np. tzaziki

przepisy-z-cukinii

wegetarianskie-kotlety-z-cukinii

przepisy-bezmiesne-kotlety

cukinia-przepis-na-kotlety

dania-z-cukinia

ulubiony-przepis-z-cukinii

najlepsze-przepisy-z-cukinii

Inne przepisy z cukinii znajdziesz tutaj :)

 Smacznego!

Edyta

30 wrz 2020

Armeńskie Gata z orzechami

armenskie-gata-z-orzechami


Po serowych bułeczkach czas na coś słodkiego. Dzisiaj zapraszam na armeńskie gata z orzechami. Smaczne, sycące ciasteczka z dużą ilością kruszonki i orzechów. Wschodnie słodkości.

Gata to słodkie pieczywo pieczone na specjalne okazje, Nowy Rok i wesela. Kiedy kawaler upatrzył sobie dziewczynę szedł do niej w swaty. A młoda panna wraz z matka piekła słodkie gata, które następnie wśród śpiewów i tanców przekazywano,, żenichowi“.

W zależności od regionu spotkamy różne przepisy i wygląd gata. Czasem jest to słodkie, płaskie, ciasto z waniliowym nadzieniem. Okrągłe lub kwadratowe. Pieczone na drożdżach, sodzie, proszku do pieczenia lub z ciasta francuskiego. Ze słodkim lub słonym nadzieniem. Czyli jak to zwykle bywa: co kucharka to przepis. I każda kucharka twierdzi, że jej gata jest najlepsza.

Przypuszczałam, że nazwa pochodzi z francuskiego gateau( ciasto), ale podobno etymologia nazwy nie jest znana. Pierwsza wzmianka pojawiła sie u armeńskiego bajkopisarza i kaznodziei Vardana Aygektsie (XII-XIII w) w bajce,, Świnia i gata“. Można też spotkać inna nazwę tego orzechowego smakołyku- Nazook. Orzechowe gata najlepiej smakuje z kawą lub herbatką. Samo ciasto jest bez cukru. Słodkie jest tylko nadzienie, więc jeśli lubicie bardzo słodko, można posypać je cukrem pudrem. Można też dodać do nadzienia trochę innych bakalii jak skórka pomarańczowa lub rodzynki. Samo ciasto jest bez cukru, słodkie jest tylko nadzienie. 

Idealne wkuśniaszki na słotę i poprawę humoru. Zapraszam :)

przepis-na-orzechowe-gata

Armeńskie Gata z orzechami:

na ciasto:

500 g mąki

0, 5 łyzeczki proszku do pieczenia

200 g miękkiego masła

szczypta soli

200 g kwaśnej śmietany

na kruszonkę:

170 g mąki

170 g cukru

50 g miękkiego masła

50 g orzechów u mnie włoskie)

dodatkowo:

1 jajko

trochę wody do jajka

mąka do podsypania


Wykonanie:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Szybko wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i zagnieść na grubą kruszonkę.

2. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść na jednorodną masę. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować kulę i włożyć do miski. Nakryć pokrywką i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.

3. Przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wsypać do miski. Dodać masło i zagnieść na kruszonkę.

4. Orzechy drobno posiekać. Jajko rozbić i rozdzielić żółtko od białka. Dodać odrobinę wody do żółtka i wymieszać widelcem. Tak samo zrobić z białkiem: wlać trochę wody i ubić widelcem.

5. Ciasto rozdzielić na dwie części. Każdą częsć rozwałkować na powierzchni podsypanej mąka na 40x 30 cm. Posmarować rozbełtanym białkiem i posypać połową kruszonki. Trochę kruszonki zostawić na posypanie po wierzchu. Posypać siekanymi orzechami, pamiętając, żeby brzeg zostawić czysty. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko spłaszczyć ręką. 

6. Następnie roladę posmarować rozbitym żółtkiem i posypać kruszonką. Pociąć na ukos na kawałki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30- 35 minut na złoto. Tak samo postępować z drugim kawałkiem.

orzechowe-ciastka-z-armenii

przepisy-z-armenii-ciastka

slimaki-z-orzechami-i-kruszonka

przepis-na-slimaki-orzechowe

kruche-slimaki-z-orzechami

nazook-z-orzechami

Orzechowe gata przypominają mi smakiem kruche rogaliki na śmietanie, albo jakieś wypieki, które jadłam we wczesnym dzieciństwie. Ciekawe jak posmakują Tobie :)

Milego dnia

Edyta



27 wrz 2020

Bułeczki z serem na proszku do pieczenia

buleczki-z-serem-na-proszku-do-pieczenia

 Idealny przepis na późne, niedzielne śniadanie. Był już na blogu najdłuższy przepis( czarne orzechy). Dziś pora na przepis najszybszy. Przepyszne bułeczki z serem na proszku do pieczenia, czyli Kaesebroetchen. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Z chrupiąca serową skorupką, mięciutkie i pachnące. Można przekroić je na pół i posmarować masełkiem. U nas znikają jeszcze przed przekrojeniem.

Dla szczególnych amatorow sera polecam pokroić ser na małe kawałeczki i dodatkowo nadziać bułeczki. Albo jeśli podczas tarcia sera zostaną jakieś grubsze kawałki, można je zapakować do bułeczki. Można też zrobić serowe bułeczki na drożdżach, ale wtedy trzeba się trochę pobawić w wyrabienie i poczekać aż wyrosną. Dzisiejsze bułeczki są na proszku i ich wykonanie jest błyskawiczne. Wsypujemy wszystkie składniki do miski, mieszamy, zagniatamy na miękkie, wilgotne ciasto. Następnie formujemy kulki. Posypujemy tartym serem, aż wyglądają jak małe jeżyki i pieczemy. Po upieczeniu bułeczki zrobią się trochę plackowate, więc trzeba je ukladać na foremce z pewnym odstepem. I gotowe. Zobaczcie sami :)


niemieckie-bulki-z-serem


Bułeczki z serem na proszku do pieczenia:

porcja na 8-10 bułeczek

Składniki:

0, 5 paczuszki proszku do pieczenia( 8 g)

1 jajko

2 łyżki oliwy

250 g mąki

0, 5 lyzeczki cukru

200 g jogurtu naturalnego

szczypta soli

100 g tartego sera


Wykonanie:

Wszystkie składniki( oprócz tartego sera) wymieszać i zagnieść na jednorodną, kleistą masę. Następnie formować małe kulki, można troche podsypać mąką. I dobrze posypać tartym serem. Lekko docisnąć ręką, tak żeby ser dobrze się przykleił. Kłaść w odstępie na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 12 minut na złoto.

skladniki-na-serowe-bulki

przepis-na-bulki-z-serem

bulki-na-proszku-z-serem

szybkie-bulki-na-proszku

przepis-na-bulki-bez-drozdzy

Przepis znalazłam na instagramie u kochanej #nicfit95( po niemiecku). 

Nie wiem jak to jest z podawaniem linków do insta. Jeśli ktoś wie, proszę napiszcie. Czy można na blogu podać link do czyjegoś Instagrama? 

Miłego dnia

Edyta


Domowa Piekarnia