Dzisiaj zapraszam na bułeczki jesienne listki. Mięciutkie, puchate, cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Na deszczową pogodę i zły humor nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasto. A jeszcze takie wesołe kształty. Dekoracyjne bułeczki zrobimy bez dodatkowych foremek lub sprzętów kuchennych. Uwielbiam takie kreatywne przepisy. Nie wiem jak u Ciebie, ale moje szafki pękają w szwach od różnych gadżetów do pieczenia. I nie bardzo chcę coś jeszcze kupować. A przyrząd do dzisiejszych bułeczek każdy ma w domu. Wystarczą...nożyczki. I już można piec cudowne drożdżowe bułeczki. Zapraszam :)
Bułeczki jesienne listki :
Składniki:
na 12 bułeczek( albo 24 małych)
200 ml mleka
21 g drożdży( pół niemieckiej kostki)
50 g cukru
500 g mąki
100 ml wody
4 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
2- 3 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1- 2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek
dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżeczka mleka lub wody
trochę mąki do podsypania
Wykonanie:
1. Do letniego mleka wsypać rozkruszone drożdże. Dodać cukier i posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.
2. Do rozczynu dodać letnią wodę, olej, jedno jajko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę i zagniatać ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od brzegu miski. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Posypać cukrem i cynamonem i wymieszać.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałeczków i położyć na stolnicy podsypanej mąką. Każdy kawałek formować na owalny placuszek. Na środek położyć jabłka i placuszek skleić jak pieroga. Szwem do góry.
5. Następnie skleić ze soba obie końcówki, tak aby powstał trójkąt. Trochę wyrównać i przypłaszczyć ręką. Nożyczkami naciąć dwa razy z obu stron, tak aby powstał dekoracyjny listek.
6. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Bułeczki położyć na foremkę. Żółtko rozbełtać z mlekiem lub woda i pędzelkiem posmarować bułeczki.
7. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu bułki można posypać cukrem pudrem.
W taką pluchę lepiej zostać w domu i upiec coś dobrego.
Miłego dnia
Edyta
Widzę, że u Ciebie podobnie jak u mnie :-)Pyszne są te bułeczki, idealne jesienne wypieki.
OdpowiedzUsuńTak, smaczne i wesole :)
UsuńPyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :)
UsuńPrześliczne, aż szkoda :)
OdpowiedzUsuńUpieczemy nowe :)
UsuńWyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie :)
UsuńAlez one musza byc pyszne!
OdpowiedzUsuńOj tak, szybko znikaja :)
UsuńKochani, dziekuje serdecznie za Wasze komentarze. Nie wiem dlachego, nie moge na nie odpowiadac. Na jeden sie udalo i dalej juz nie. Moge tylko napisac nowy komentarz. Przepraszam :)
OdpowiedzUsuńcudowne buleczki
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie :)
Usuń