Cookies

14 paź 2020

Bułeczki jesienne listki

buleczki-jesienne-listki

Dzisiaj zapraszam na bułeczki jesienne listki. Mięciutkie, puchate, cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Na deszczową pogodę i zły humor nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasto. A jeszcze takie wesołe kształty. Dekoracyjne bułeczki zrobimy bez dodatkowych foremek lub sprzętów kuchennych. Uwielbiam takie kreatywne przepisy. Nie wiem jak u Ciebie, ale moje szafki pękają w szwach od różnych gadżetów do pieczenia. I nie bardzo chcę coś jeszcze kupować. A przyrząd do dzisiejszych bułeczek każdy ma w domu. Wystarczą...nożyczki. I już można piec cudowne drożdżowe bułeczki. Zapraszam :)

drozdzowe-buleczki-listki

Bułeczki jesienne listki :

Składniki:

na 12 bułeczek( albo 24 małych)

200 ml mleka

21 g drożdży( pół niemieckiej kostki)

50 g cukru

500 g mąki

100 ml wody

4 łyżki oleju

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka cukru waniliowego


Nadzienie:

2- 3 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki cukru

1- 2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka rodzynek

dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżeczka mleka lub wody

trochę mąki do podsypania


Wykonanie:

1. Do letniego mleka wsypać rozkruszone drożdże. Dodać cukier i posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

2. Do rozczynu dodać letnią wodę, olej, jedno jajko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę i zagniatać ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od brzegu miski. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. 

3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Posypać cukrem i cynamonem i wymieszać.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałeczków i położyć na stolnicy podsypanej mąką. Każdy kawałek formować na owalny placuszek. Na środek położyć jabłka i placuszek skleić jak pieroga. Szwem do góry. 

5. Następnie skleić ze soba obie końcówki, tak aby powstał trójkąt. Trochę wyrównać i przypłaszczyć ręką. Nożyczkami naciąć dwa razy z obu stron, tak aby powstał dekoracyjny listek.

6. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Bułeczki położyć na foremkę. Żółtko rozbełtać z mlekiem lub woda i pędzelkiem posmarować bułeczki.

7. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu bułki można posypać cukrem pudrem.

drozdzowe-kieszonki-z-jablkami

jak-zrobic-listki-przepis

jak-upiec-listki-z-jablkami

przepis-na-listki-buleczki

drozdzowe-buleczki-liscie

najlepsze-bulki-na-drozdzach

slodkie-bulki-na-drozdzach

smaczne-bulki-drozdzowe-przepis

przepis-na-jesienne-liscie

przepis-na-bulki-liscie

bulki-smarujemy-zoltkiem

przepis-na-rumiane-bulki

najlepsze-bulki-liscie

drozdzowe-buleczki-z-nadzieniem

W taką pluchę lepiej zostać w domu i upiec coś dobrego.

Miłego dnia

Edyta

13 komentarzy: