Cudowne, chrupiące kotleciki z cukinii, które można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Kolejny szybki i prosty przepis na obiad lub ciepłą kolację. Składniki mieszamy, formujemy kotleciki dowolnego kształtu i smażymy. Podajemy z ulubionym sosem i sałatką.
Kotleciki z cukinii:
Składniki:
1 mała cebula
1- 2 ząbki czosnku
500 g cukinii
2 jajka
100 g tartej bułki
100 g żółtego sera, tartego
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
3- 4 łyżki mąki
sól, pieprz
ewentualnie bulka lub mąka do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
2. Cukinie zetrzeć na grubej tarce. Posolić i ewentualnie odsączyć nadmiar wody.
3. Dodać dwa jajka, tartą bułkę i żółty ser. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Doprawić do smaku.
4. Formować małe, okrągłe kotleciki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę mąki, bułki tartej albo kaszy manny. Można też nadziać kotleciki kawałkami sera.
5. Smażyć na goracym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ulubionym sosem np. tzaziki
Inne przepisy z cukinii znajdziesz tutaj :)
Smacznego!
Edyta
bardzo fajne kotleciki; muszę siostrze podsunąć przepis bo ona to maniaczka cukinii ;))
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kotleciki.
OdpowiedzUsuńMy tez :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinie pod każdą postacią, czasem przemycam w zwykłych mielonych dla urozmaicenia. Z cukinii lubimy placuszki, a Twoje klopsiki również bardzo ciekawe :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i smaczne, polecam :)
Usuń