12 wrz 2015

Orzechowe rogaliki

Spokojne sobotnie popołudnie to doskonała okazja do upieczenia orzechowych rogalików. Jeśli nie masz orzechów, zastąp je marmoladą, nugatem lub marcepanem. Te małe bomby kaloryczne są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Serdecznie zapraszam :-)

Skladniki:
Ciasto: 
 200 g masła
200 g serka domowego ( użyłam serka typu philadelfia, nie to nie jest żadna kryptoreklama;-))
400 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
Nadzienie:
2 białka
200 g cukru
200 g orzechów ( laskowe, mielone)
olejek np. rumowy

Wykonanie:
Masło, cukier, cukier wanilinowy, serek, żółtka wymieszać, dodać mąkę i szybko zagnieść. Podzielić na 3 części i włożyć na 10 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkować na koło o średnicy około 28 cm. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać orzechy i olejek. Rozsmarować na cieście. Pociąć na 16 części i zwijąc w rogaliki zaczynając od szerszej strony. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 16-18 minut. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz