Pyszne, jesienne ciasto z
makiem i marcepanem jadłam u koleżanki i od pierwszego kęsa
wiedziałam, że muszę je upiec. Lekko wilgotne, ciężkie od
marcepanu i soczystej gruszki. Bardzo słodkie, aż musiałam
poprosić o drugą filiżankę herbaty, ale jakie smaczne. Możecie
zrezygnować z owoców, zmniejszyć trochę ilość cukru, upiec w
podłużnej, głębokiej foremce lub zwykłej, okragłej. Jeśli
bardzo lubicie marcepan, można obłożyć ciasto masą marcepanową
lub zrobić z niej dekoracyjne kwiatki lub jesienne owoce.
Ciasta niestety już nie
ma, ale ciągle jeszcze pamiętam jego smak. Przekonajcie się sami.
Ciasto z makiem i marcepanem:
Składniki:
150 g masła lub
margaryny
150 g cukru( proponuję wziąć 100 g )
4 żółtka
180 g kwaśnej śmietany
0, 5 łyżki alkoholu np.
likieru wiśniowego* niekoniecznie
200 g marcepanu( surowego:
Marzipanblock)
4 białka
szczypta soli
150 g mąki
100 g maku suchego
1 gruszka* niekoniecznie
masło do posmarowania
formy
Przygotowanie:
1. Formę smarujemy
masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Masło ucieramy na puch
w misce. Dodajemy cukier i żółtka i tak długo ucieramy, aż masa
zrobi się jasna. Dodajemy kwaśną śmietanę i alkohol( jeśli
ciasto mają jeść dzieci, rezygnujemy z alkoholu).
3. Marcepan ucieramy na
grubej tarce i dodajemy do masy. Białka ubijamy na puch i ostrożnie
mieszamy z masą.
4. Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę. Dodajemy suchy mak i gruszkę pokrojoną w
kostkę, wszystko mieszamy.
5. Masę przekładamy do
formy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu dekorujemy
według uznania. Smacznego :-)
Edyta
Domowe ciasto z makiem i marcepanem |
Jesienne dekoracje :-)
mak i marcepan - połączenie idealne...
OdpowiedzUsuńTez tak uwazam. Pozdrawiam :-)
UsuńSuper połączenie
OdpowiedzUsuńDzieki i milego dnia :-)
UsuńNie jestem jakąś wielką fanką marcepanu...ale myślę, że w połączeniu z makiem może smakować naprawdę dobrze :)
OdpowiedzUsuńCzasami z wiekiem smak sie zmienia i nabieramy checi na nowe polaczenia. Kiedys niecierpialam chlodnika lub awokado, a teraz uwielbiam :-)
UsuńMarcepan mnie zachęca! To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńUwielbiam makowe wypieki! Z chęcią zapiszę przepis i postaram się zrobić przy najbliższej okazji! :)
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com/- zapraszam :)
Dzieki, takie proste, domowe ciasto :-)
UsuńSorrki, nie moge pisac komentarza u Ciebie, nie mam hasla do wordpress :-( Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń