12 wrz 2017

Ciasto z makiem i marcepanem

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Pyszne, jesienne ciasto z makiem i marcepanem jadłam u koleżanki i od pierwszego kęsa wiedziałam, że muszę je upiec. Lekko wilgotne, ciężkie od marcepanu i soczystej gruszki. Bardzo słodkie, aż musiałam poprosić o drugą filiżankę herbaty, ale jakie smaczne. Możecie zrezygnować z owoców, zmniejszyć trochę ilość cukru, upiec w podłużnej, głębokiej foremce lub zwykłej, okragłej. Jeśli bardzo lubicie marcepan, można obłożyć ciasto masą marcepanową lub zrobić z niej dekoracyjne kwiatki lub jesienne owoce.
Ciasta niestety już nie ma, ale ciągle jeszcze pamiętam jego smak. Przekonajcie się sami.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de


Ciasto z makiem i marcepanem:


Składniki:

150 g masła lub margaryny
150 g cukru( proponuję wziąć 100 g )
4 żółtka
180 g kwaśnej śmietany
0, 5 łyżki alkoholu np. likieru wiśniowego* niekoniecznie
200 g marcepanu( surowego: Marzipanblock)
4 białka
szczypta soli
150 g mąki
100 g maku suchego
1 gruszka* niekoniecznie
masło do posmarowania formy

Przygotowanie:

1. Formę smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Masło ucieramy na puch w misce. Dodajemy cukier i żółtka i tak długo ucieramy, aż masa zrobi się jasna. Dodajemy kwaśną śmietanę i alkohol( jeśli ciasto mają jeść dzieci, rezygnujemy z alkoholu).
3. Marcepan ucieramy na grubej tarce i dodajemy do masy. Białka ubijamy na puch i ostrożnie mieszamy z masą.
4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę. Dodajemy suchy mak i gruszkę pokrojoną w kostkęwszystko mieszamy.
5. Masę przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu dekorujemy według uznania. Smacznego :-)

Edyta
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Jesienne ciasto z marcepanem. Ciezkie, wilgotne, slodkie...
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Domowe ciasto z makiem i marcepanem
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Jesienne dekoracje :-)

8 komentarzy:

  1. mak i marcepan - połączenie idealne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem jakąś wielką fanką marcepanu...ale myślę, że w połączeniu z makiem może smakować naprawdę dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami z wiekiem smak sie zmienia i nabieramy checi na nowe polaczenia. Kiedys niecierpialam chlodnika lub awokado, a teraz uwielbiam :-)

      Usuń
  3. Marcepan mnie zachęca! To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń