Jeśli
zrezygnujemy z żółtka w farszu, pierożki mogą jeść
wegetarianie. Zapraszam wszystkich, pierożki są przepyszne.
Pierożki z nadzieniem z sera:
Składniki:
na
50- 60 sztuk
Ciasto:
3
szklanki mąki i trochę do podsypania
2
łyżki oliwy
1
szklanka wrzątku
szczypta
soli
Nadzienie:
pół
kg białego sera( już zmielonego, może być z wiaderka)
4
łyżki cukru
można
dodać 1 żółtko lub 1 łyżkę śmietany( niekoniecznie)
Wykonanie:
1.
Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, sól i wrzątek. Wymieszać
przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ciasto ręką. Ciasto ma
być miękkie i elastyczne. Można przykryć ściereczką i odstawić
na 15 minut, żeby nie wysychało.
2.
Nadzienie: Ser mieszamy z cukrem, jeżeli jest bardzo zbity możemy
dodać łyżkę śmietany. Ewentualnie dodać żółtko. Farsz nie
może być za rzadki, żeby nie wypłynął podczas gotowania.
3.
Ciasto rozwałkowujemy i tniemy nożem na kwadraty. Na każdy kwadrat
nakładamy niecałą łyżkę farszu( musicie wypróbować, jaka
ilość jest dla Was najwygodniejsza do lepienia). Zlepić
przeciwległe brzegi, skleić. Następnie skleić 2 pozostałe rogi,
aż powstanie paczuszka. Upewnić się, czy nie ma nigdzie dziurek i
farsz nie wycieknie i gotowe. Zabieramy się za następny pierożek.
4.
Pierożki gotujemy klasycznie w osolonej wodzie. Po wypłynięciu
gotujemy jeszcze 2 minuty.
Wyjmujemy
łyżką cedzakową na talerz. Najlepiej jest je porozkładać, żeby
się nie skleiły. A następnie podsmażamy na maśle lub ghee.
Gotowe, smacznego i miłego tygodnia :-)
Edyta
Wiosna...nareszcie :-) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz