Swój
szczególny smak spekulatius zawdziecza egotycznym przyprawom, które
importowano z dalekiej Indonezji: goździkom, kardamonowi,
cynamonowi. Gotową mieszankę możemy oczywiście kupić, ale ja
gorąco namawiam do zrobienia jej samemu:
Przyprawa do spekulatiusa:
35 g
cynamonu
10 g
goździków
10 g
imbiru
7 g
kardamonu
7 g
czarego pieprzu
12 g
macis- kwiat muszkatałowy*
Najlepiej
jest użyć całych ziaren lub kory, przyprawa bedzie wtedy bardziej
aromatyczna. Wymieszać wszystko razem i utłuc w moździerzu lub
zmielić. Można też użyć przypraw w proszku. Gotową mieszankę
przechowujemy szczelnie zamkniętą.
- Przyznam się szczerze, o gałce muszkatałowej słyszalam i używałam, ale o macisie musiałam troszkę poszukać. to osnówka otaczająca brazowe nasiona zwane gałką muszkatalową i ponieważ z jednego owocu uzyskamy więcej nasienia niż osnówki, macis jest o wiele droższa. W bawarskiej kuchni macis, czyli Muskatblüte dodaje się do wyrobu białych kiełbasek. Ogólnie przyprawa bardzo chętnie używana w XVIII wieku, uległa zapomieniu. Może warto przypomnieć ją w okresie świątecznym piekąc spekulatius.
Domowy
spekulatius na który Was dzisiaj zapraszam, nie wymaga specjalnych
foremek, jest prosty do zrobienia i przepyszny. Już szukałam na
giełdzie aukcyjnej w internecie, drewnianej foremki, która przed
Świętami osiagaja horrendalne ceny, ale pomyslałam, że Wy pewnie
też możecie mieć problemy z jej kupnem i to może zniechęcić do
wypróbowania przepisu. Dlatego użyjmy zwykłych foremek do ciastek,
moje mają falowany brzeżek, a dekoracyjny motyw zastąpimy płatkami
migdałów. Zapraszam do wspólnego pieczenia :-)
Ciasteczka Spekulatius:
200 g
masła
125 g
cukru
1 jajko
szczypta soli
szczypta soli
300 g
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżeczki przyprawy spekulatius
100 g
mielonych migdałów
50 g
płatków migdałowych
- Masło utrzeć na pianę, dodać cukier i przyprawy dalej ucierając. Dodać jedno jajko i sól. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodać do utartego masła. Ciasto zagnieść i dać na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na grubość 3 milimetrów, podsypując delikatnie mąką. Wykrajać ciastka i ozdabiać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10- 15 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.
**
Ciasto zachowuje swoją formę, prawie nie rośnie, dlatego można
użyć tradycyjnych foremek z wzorami do spekulatiusa. Życzę
smacznego :-)
Z podanych skladnikow upieklam dwie foremki ciasteczek. Po upieczeniu ciasteczka sa lekko piekace w smaku, najlepiej przelozyc je do puszki i poczekac kilka dni, az sie przegryza :-)
Z podanych skladnikow upieklam dwie foremki ciasteczek. Po upieczeniu ciasteczka sa lekko piekace w smaku, najlepiej przelozyc je do puszki i poczekac kilka dni, az sie przegryza :-)
Edyta
Super ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMuszę ich spróbować! Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego, czestujcie sie ;-)
OdpowiedzUsuńjak tu pysznie!
OdpowiedzUsuńMoja mama przywozi mi takie ciastka jak te pierwsze pokazałaś po prostu -MIODZIO!
Muszę spróbować Twojego przepisu
pozdrawiam
Super ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń