Makowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl. |
Makowiec na kruchym cieście:
Składniki na ciasto:
500 g
mąki
250 g
masła
150 g
cukru
2 jaja
2 łyżki
śmietany
3
łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na masę makową:
400 g
mielonego maku
2 jajka
100 g
cukru
2 łyżki
miodu
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka
skórki pomaranczowej
1
łyżeczka skorki z cytryny
1 łyżka
rodzynek
1 łyżka
bułki tartej
1.
Pieczenie makowca rozpoczynam od zrobienia masy makowej, ponieważ
jest to dość czasochłonne. Mak zalewam wrzącą wodą(do pokrycia)
i odstawiam na całą noc. Nastepnego dnia odsączam z nadmiaru wody
i mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Jajka
rozdzielam, żółtka, miod i cukier ubijam na jasny kolor. Dodaję
proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę z cytryny i pomaranczową
oraz łyżkę buki tartej. Białka ubijam na sztywną pianę i
ostrożnie dodaję do masy makowej. Całą masę delikatnie
wymieszać.
2.
Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki zagnieść na jednolite
ciasto, uformować kulę i dać na godzinę do lodówki. Foremkę do
ciasta 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. 2/ 3 ciasta
rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Z reszty ciasta formowane
będą wałeczki na wierzch maku, aby utworzyć kratkę na samym
wierzchu ciasta.
3. Masę
makową wylać na wyłożone już ciasto, na mak układać kratkę
pozostałego ciasta.
Piec 1
godzinę w piekarniku 160°C . Smacznego!
Wypieki na Wigilię. |
Domowe ciasto- najsmaczniejsze... |
Smaczne wypieki. Edyta Guhl. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz