Cookies

13 gru 2015

Makowiec na kruchym spodzie



Makowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl.

Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak jest symbolem płodności i urodzaju. Już Hippokrates polecał go jako doskonały środek nasenny. Stosowały go nasze babki, które moczyły szmatkę w wywarze z maku dawały niemowlęciu do ust i szły do pracy na polu. Oprócz właściwości prozdrowotnych cenione są jego właściwości odżywcze i chociaż kojarzy nam się głównie z Wigilią, powinniśmy jeść go przez cały rok. Zawiera wiele cennych białek oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Kolejny powód, żeby upiec ciasto z makiem. Zapraszam :-)

Makowiec na kruchym cieście:


Składniki na ciasto:

500 g mąki
250 g masła
150 g cukru
2 jaja
2 łyżki śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
400 g mielonego maku
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka skórki pomaranczowej
1 łyżeczka skorki z cytryny
1 łyżka rodzynek
1 łyżka bułki tartej

1. Pieczenie makowca rozpoczynam od zrobienia masy makowej, ponieważ jest to dość czasochłonne. Mak zalewam wrzącą wodą(do pokrycia) i odstawiam na całą noc. Nastepnego dnia odsączam z nadmiaru wody i mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Jajka rozdzielam, żółtka, miod i cukier ubijam na jasny kolor. Dodaję proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę z cytryny i pomaranczową oraz łyżkę buki tartej. Białka ubijam na sztywną pianę i ostrożnie dodaję do masy makowej. Całą masę delikatnie wymieszać.
2. Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulę i dać na godzinę do lodówki. Foremkę do ciasta 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. 2/ 3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Z reszty ciasta formowane będą wałeczki na wierzch maku, aby utworzyć kratkę na samym wierzchu ciasta.
3. Masę makową wylać na wyłożone już ciasto, na mak układać kratkę pozostałego ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz