Biały kruchy opłatek. Edyta Guhl. |
Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny,
przy wzejściu pierwszej gwiazdki wieczornej na niebie,
ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny,
najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.
Ten biały kruchy opłatek, pszenna kruszyna chleba,
a symbol wielkich rzeczy, symbol pokoju i chleba.
Na ziemię w noc wtuloną, Bóg schodzi jak przed wiekami.
Braćmi się znowu poczyńmy, przebaczmy krzywdy, gdy trzeba.
Podzielmy się opłatkiem, chlebem pokoju i nieba.
przy wzejściu pierwszej gwiazdki wieczornej na niebie,
ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny,
najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.
Ten biały kruchy opłatek, pszenna kruszyna chleba,
a symbol wielkich rzeczy, symbol pokoju i chleba.
Na ziemię w noc wtuloną, Bóg schodzi jak przed wiekami.
Braćmi się znowu poczyńmy, przebaczmy krzywdy, gdy trzeba.
Podzielmy się opłatkiem, chlebem pokoju i nieba.
Tymi
przepięknymi slowami Kamila Cypriana Norwida, chciałabym już
dzisiaj Wszystkim odwiedzającym mojego bloga przesłać moc
życzeń: zdrowia, szczęścia, miłości, dużo uśmiechu i
spełnienia marzeń. Łamię
się z Wami opłatkiem z Polski, a w darze przynoszę niemiecki
chlebek adwentowy. Wesołych Świąt!
Przepis na Chlebek Adwentowy:
porcja
na dwa chlebki
500 g
jabłek obranych i startych na grubej tarce
175 g
rodzynek
175 g
suszonych owoców( figi, śliwki,morele i żurawina) grubo pokrojone
125 g
orzechów laskowych posiekanych
175 g
cukru
0,5
łyżeczka cynamonu
szczypta
mielonych goździków, kardamonu
330 g
mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki oprócz mąki i proszku do pieczenia wymieszać i zostawić
na noc do przegryzienia się. Nastepnego dnia dodać makę i proszek
i dobrze wymieszać. Uformować dłońmi małe chlebki i piec w
nagrzanym piekarniku w temp. 160° około 60-80 minut. Po upieczeniu
chlebek zawinać i zostawić na kilka dni. Przed podaniem posypać
obficie cukrem pudrem. Chlebek jest bez tłuszczu, bez jajek, mimo to
jest bardzo soczysty i miękki. Jest to dobry pomysł na prezent
świąteczny. Zapraszam :-)
Chlebek Adwentowy. Edyta Guhl. |
* Już
dzisiaj składam Wam życzenia, ponieważ zapowiada się przerwa
świąteczna na moim blogu. Po powrocie z nowa energią przystąpię do dzieła :-) Wesołych
Świąt!
Ciao :) Podobny do PANFORTE ze Sieny, może znasz? Zamiast jabłek mamy kandyzowane skórki cytrusów,w tym kazdyzowany cedr, i orzechy włoskie i migdały... Pisałam o PANFORTE w tamtym roku z okazji jesiennych festynów i jarmarków w Toskanii. Ale pewnie już znasz :)
OdpowiedzUsuńZaraz pojde na Twoja ciekawa stronke i sobie odswieze :-)
OdpowiedzUsuńBrawo Pani Edyto!
OdpowiedzUsuń