Cytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl |
Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów, klasyczne babki lub keksy znikają u nas w tempie błyskawicznym. Można zjeść je już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, doskonale sprawdzają się jako przekąska przy komputerze. Zapraszam na pysznego, cytrynowego keksa z suchym makiem.
Cytrynowy
keks z makiem:
250 g
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
125 g
masła
4 łyżki
gęstej śmietany
1
łyżeczka soku z cytryny
4
łyżeczki maku
4 jajka
200 g
cukru
szczypta
kurkumy
1. Makę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku,
ostudzić. Dodać śmietanę i sok z cytryny. Jajka (w całości)
ubić z cukrem i szczypta soli na jasną, puszystą masę. Zajmie nam
to około 5 minut. Dodać kurkumę, która pięknie zabarwi nam
ciasto. Dodać mąkę z proszkiem, zamieszać. Dosypać suchy mak.
Masę stopniowo dodać do masła ze śmietaną. Delikatnie
wymieszać.Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 23 cm)
wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym
piekarniku w temperaturze 180 stopni około godziny. Pieguska można
posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)
Smaczna przekąska na drugie śniadanie |
Piegusek z makiem |
Cytrynowy keks |
Cytrynowy keks- Edyta Guhl |
:-) bardzo apetyczne, pożyczam przepis ;-)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością przejrzałam Twojego bloga , piękne zdjęcia i pobudzające apetyt potrawy
A Ukrainę polecam z całym przekonaniem, posiada bardzo urokliwe i jeszcze "dzikie" miejsca
Pozdrawiam ciepło
Dziekuje i ide do Ciebie troche sie porozgladac :-) Pozdrowienia :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńGoraco polecam :-)
OdpowiedzUsuń