Pieczarki w koszyku. Edyta Guhl. |
Ostatnio
były piernikowe grzybki, a dzisiaj zapraszam na pieczarki. Przepis
znalazłam u Danusi i jestem pełna zachwytu. Pieczarki jak żywe, a samo
pieczenie poszło bardzo szybko. Efekt oszałamiający. Delikatne,
kruche ciasteczka, nie za słodkie, wprost rozpływające się na
języku. Wypróbujecie sami :-)
Ciasteczka pieczarki:
Składniki:
1 jajko
2
szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki
mąki pszennej
150 g
masla
łyżeczka
sody oczyszczonej
4
czubate łyżki cukru pudru
łyżka
soku z cytryny
aromat
np. migdałowy
kakao
pusta
plastikowa butelka np. po wodzie
suchy
mak
Masło
ucieramy na pianę, dodajemy przesiany cukier puder i dalej ucieramy.
Dodajemy jajko, ucieramy. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy
i dodajemy do utartego masła. Dodajemy płaska łyżeczke sody i sok z cytryny.
Ucieramy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, foremkę wykładamy
papierem do pieczenia. Lepimy małe kuleczki i kładziemy na foremkę,
nastepnie końcówkę butelki zanurzamy w kakao i wciskamy w kulkę
ciasta. U mnie pojawiał się śmieszny efekt wsysania ciasta. W ten
sposob powstaje korzonek grzybka. Dodatkowo możemy posypać go
suchym makiem, żeby wygladał jak prawdziwy grzyb i pieczemy około
15 minut. Gotowe :-)
Pieczarki ozdabiamy makiem. |
Pieczarki jak żywe- Edyta Guhl |
Kruche ciasteczka- pieczarki. Edyta Guhl. |
Inne fajne ciasteczka znajdziesz tutaj
Edyta
Miłe grzybki :)
OdpowiedzUsuń