Cookies

11 gru 2015

Pieczarki- kruche ciasteczka

Pieczarki w koszyku. Edyta Guhl.

Ostatnio były piernikowe grzybki, a dzisiaj zapraszam na pieczarki. Przepis znalazłam u Danusi i jestem pełna zachwytu. Pieczarki jak żywe, a samo pieczenie poszło bardzo szybko. Efekt oszałamiający. Delikatne, kruche ciasteczka, nie za słodkie, wprost rozpływające się na języku. Wypróbujecie sami :-)

Ciasteczka pieczarki:


Składniki:

1 jajko
2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej
150 g masla
łyżeczka sody oczyszczonej
4 czubate łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
aromat np. migdałowy
kakao
pusta plastikowa butelka np. po wodzie
suchy mak

Masło ucieramy na pianę, dodajemy przesiany cukier puder i dalej ucieramy. Dodajemy jajko, ucieramy. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy i dodajemy do utartego masła. Dodajemy płaska łyżeczke sody i sok z cytryny. Ucieramy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Lepimy małe kuleczki i kładziemy na foremkę, nastepnie końcówkę butelki zanurzamy w kakao i wciskamy w kulkę ciasta. U mnie pojawiał się śmieszny efekt wsysania ciasta. W ten sposob powstaje korzonek grzybka. Dodatkowo możemy posypać go suchym makiem, żeby wygladał jak prawdziwy grzyb i pieczemy około 15 minut. Gotowe :-)

Pieczarki ozdabiamy makiem.


Pieczarki jak żywe- Edyta Guhl




Kruche ciasteczka- pieczarki. Edyta Guhl.

Inne fajne ciasteczka znajdziesz tutaj 
Edyta

1 komentarz: