Wegańska tarta z mango. Edyta Guhl. |
W tak radosnym dniu...jakim jest Dzień
Matki zapraszam na wegańskie ciasto z mango i mlekiem kokosowym.
Przepis na to pyszne, wegańskie ciasto znalazła moja siostra i po
jej zachwytach musiałam je wypróbować. Zrobione z suszonych
daktyli jest bardzo słodkie, równoważy to jednak połączenie z
delikatnym nadzieniem z mleka kokosowego. Ciasta nie trzeba piec,
jest bez mąki i cukru, smakuje zupelnie inaczej niż tradycyjne
ciasta, jest takie...owocowe, jak to mówi znajome dziecko. Wszystkim
zwolennikom zdrowego odżywiania gorąco polecam.
Wegańska tarta z mango i kokosowym mlekiem:
Składniki:
300 g suszonych daktyli
filiżanka orzechów, migdałów,
sezamu( wymieszanych według upodobania)
dodałam jeszcze garść orzechów
ziemnych
1 dojrzałe mango
puszka mleka kokosowego
6 płatków żelatyny *( lub agar agar)
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Suszone daktyle namoczyć na godzinę
w wodzie, albo jeśli się spieszycie zalać wrzatkiem na 10 minut i
odstawić. Namoczone daktyle zmiksować , dodać filiżankę
orzechów, wszystko wymieszać i wylepić foremkę na tartę( ja
użyłam zwykłej foremki na ciasto o średnicy 20 cm, wyłożyłam
ją papierem do pieczenia). Ciasto wstawiamy do lodówki.
2. Przygotowujemy nadzienie. Płatki
żelatyny namaczamy do napęcznienia, nastepnie dobrze odciskamy.
Przy wyborze mango, zwracajcie uwagę na to, żeby owoc był dobrze
dojrzaly, łatwiej jest go wtedy zmiksować i jest smaczniejszy.
Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, dolewamy kokosowe
mleko i wszystko razem miksujemy, nastepnie zagotowujemy i chwilę
gotujemy aż masa
zgęstnieje. Dodajemy żelatynę i
mieszamy. Już nie gotujemy.
3. Masę z mango wylewamy na ciasto w
foremce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
noc. Gotowe ciasto dekorujemy według uznania :-)
Smacznego!
Wegańska tarta z mango i kokosowym mlekiem. |
Ciasto bez białego cukru. Edyta Guhl. |
Przepisy na ciasta bez pieczenia. |
Tartę dekorujemy według uznania... |
wybrałam fiolki :-) |
Ciasto inne niż wszystkie. |
Źrodło przepisu: vegenerat-biegowy.blogspot.de
Edyta
Bardzo ciekawa tarta. U mnie w domu jest przewaga wegetarian. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńTo dobrze, bo tradycyjni zjadacze cukru niezbyt przepadaja za weganskimi ciastami :-) Pozdrawiam slonecznie :-)
OdpowiedzUsuńZdjęcia bardzo zachęcają do wypróbowania przepisu... ;)
OdpowiedzUsuńStaram sie jak moge ;-)
UsuńDrogi Anonimie, oczywiscie, ze wiem, ale zakladam, ze moi czytelnicy rowniez to wiedza...
OdpowiedzUsuń