Warzywna Charlotta. Edyta Guhl. |
Dzień Matki przypada w Niemczech na drugą niedzielę maja, jest to dużo
wcześniej niż w Polsce i pamiętajmy, że jest to data ruchoma. W
tym roku święto przypada na 8 maja. Z okazji Dnia Matki
przygotowałam dla Was warzywną przekąskę z zielonymi szparagami.
Jeśli się Wam spodoba, jeszcze zdążycie ją przygotować na
Dzień Matki lub na inną rodzinną okazję, których w maju
jest bardzo dużo. Do przygotowania warzywnego musu zainspirowałam
się niemieckim przepisem o pięknej nazwie,, Charlotte z zielonym
szparagiem“ z kobiecego pisma Lisa Nr 17/ 20. 4. 2016. Klasyczna Charlotte jest zimna i słodka. Jeden z
najbardziej znanych przepisów na Charlotte pochodzi od francuskiej
kucharki Marie-Antoine Carême i jest to deser z biszkoptowych
paluszków, kremu i śmietany. Dzisiaj proponuje Wam Charlotte
warzywną. Przepis z gazety podany jest na 4 porcje i użyto foremek o
średnicy 10 cm. Ja oczywiście takich foremek nie miałam i użyłam
dużo większych. Masy wystarczyło mi na 2,5 foremki, dlatego
użyłam... czerwonego buraka. Wyłożyłam spód foremek zieloną
masą, a na wierzch położyłam masę z dodatkiem buraka. Dwie
foremki są zielone, szparagowe, a dwie mają zielony spód, plastry
buraków i buraczany mus. Musicie przyznać, że wyszły przepięknie.
Serdecznie zapraszam!
Charlotte z zielonym szparagiem:
Składniki:
na 4 foremki o średnicy 10 cm
400
g zielonych szparagów
250
g śmietany( słodka, 30%)
6
płatków żelatyny( w oryginalnym przepisie są 3)
sól,
cukier, pieprz
tłuszcz
do foremek
Charlotte z burakiem:
Składniki:
2
średniej wielkości buraki
250
g śmietany( słodka 30%)
6
płatków żelatyny
sól,
pieprz, cukier
tłuszcz
do foremek
zioła
do dekoracji
Przygotowanie:
1.
Zielone szparagi myjemy, ewentualnie obieramy. Końcówki obcinamy na
wysokość foremki. Gotujemy w solonej wodzie ze szczyptą cukru
około 5-7 minut. Nie gotujmy zbyt długo, żeby nie były zbyt
miękkie. Hartujemy pod zimną wodą i delikatnie osuszamy.
2.
Listki żelatyny namaczamy. Końcówki szparagów przecinamy na pół
i odkładamy 8 połówek na każdą foremkę( czyli 16 szparagów na
4 porcje) do dekoracji. Resztę szparagów kroimy w kostkę i
miksujemy ze 150 g śmietany. Masę przecieramy przez drobne sitko,
lekko podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Można dodać trochę
czosnku w proszku, jeśli lubicie. Pozostałą śmietanę( 100 g )
ubić na pianę. Płatki żelatyny dobrze odcisnąć i dodać do
podgrzanego( nigdy gorącego!) püree. Mieszamy do rozpuszczenia
żelatyny. Już nie gotujemy. Pojemnik wstawić do miski z bardzo
zimną wodą( w tym celu miskę z wodą wstawiamy na chwilkę do
zamrażalnika) i mieszając ostudzić masę. Jak tylko zauważymy, że
masa się ścina dodajemy ubitą śmietanę. Foremki o średnicy 10
cm natłuścić , wyłożyć końcówkami szparagów, 8 połówek na
foremkę i napełnić masą szparagowo- śmietanową. Wstawić na
przynajmniej 2 godziny do zimnego.
Charlotte
z burakiem przygotowujemy podobnie. Buraki gotujemy na miękko,
jednego odkładamy na później, drugiego miksujemy ze 150 g
śmietany. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor można
zmniejszyć ilość śmietany, a dodać trochę soku z buraka.
Doprawiamy do smaku i lekko podgrzewamy. Listki żelatyny namaczamy,
a potem dobrze odciskamy i dodajemy do podgrzanej masy i mieszamy.
Wstawiamy do miski z zimną wodą i mieszając ostudzamy masę.
Pozostałą śmietanę ubijamy na pianę. Gdy masa zaczyna się
ścinać dodajemy ubitą śmietanę. Foremki o średnicy 10 cm
natłuścić , wyłożyć końcówkami szparagów, 8 połówek na
foremkę. Ugotowanego buraka pokroić w plastry. Foremki wypełniamy
do połowy musem ( ja użyłam musu ze szparagów), kładziemy kilka
plastrów ugotowanego buraka i napełniamy buraczanym musem.
Wstawiamy
na przynajmniej 2 godziny do zimnego. Dekorujemy ziołami.
Moja rada:
Jeśli
mamy dużo szparagów, możemy całą foremkę udekorować zielonymi
szpicami szparagów. Wygląda to bardzo dekoracyjnie.
Przepisy
na Dzień Matki. Edyta Guhl.
|
Charlotte z zielonym szparagiem. Edyta Guhl. |
Przepyszny mus z zielonych szparagów. |
Delikatna Charlotte z burakiem. |
Zamiast kwiatka. |
Zimna
przekąska. Edyta Guhl.
|
Dwukolorowe babeczki warzywne.
|
Delikatny mus z buraków. |
Kwiatek dla Mamy :-)
|
niby takie proste,,niby,,ale efekt wow !
OdpowiedzUsuńDziekuje :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie!
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :-)
Usuń