Cookies

21 lip 2018

Placek z pianą i agrestem

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej...A jeszcze lepiej, kiedy na stole czeka na nas świeżo upieczony placek z pianą i agrestem. Sprawdzonych przepisów na ciasto z pianą jest kilka na blogu. Bardzo smaczne jest ciasto z jeżynami, nazywane snem nocy letniej. Delikatne, leciutkie, nie jest zbyt wysokie i znika przy jednym posiedzeniu przy kawie tutaj. Przepyszny jest placek z rabarbarem i pianą, który można upiec z dowolnymi owocami: zobacz tutaj. Polecam również jabłecznik mojej Mamy: tutaj. A dzisiaj czas na pyszny placek z pianą i agrestem.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Placek z pianą i agrestem:


Składniki:

4 jajka
125 g masła
150 g + 100 g cukru
1 cukier wanilinowy( albo najlepszy domowy, waniliowy)
220 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 łyżki mleka
400 g świeżego agrestu
4 łyżki skrobi kukurydzianej( albo mąki kartoflanej)

Wykonanie:
1. Miękkie masło utrzeć z 150 g cukru na piane. Jajka rozdzielić. Białka odstawić do lodówki. Zółtka dodawać pojedyńczo do masła, ciągle ucierajac.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodawać na przemian z mlekiem do masy jajeczno-maślanej.
3. Okrągłą foremkę o średnicy 26- 28 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto wyłożyć do foremki. Agrest oczyścić, ponakłuwać wykałaczką, żeby za bardzo nie pękał podczas pieczenia. Dobrze obtoczyć w skrobi kukurydzianej i rozłożyć na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut. Można sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone( ciasto nie powinno kleić się do wykałaczki).
4. Cztery białka, 100 g cukru i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do piekarnika na 10 minut, żeby beza się zapiekła. Gotowe. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Dobrego wypoczynku,
Wasza Edyta :-)



5 komentarzy:

  1. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę to nadrobić!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie musi być takie ciasto Edytko pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki:) Ciasta z owocami i taką pianką smakują zawsze wybornie:)

    OdpowiedzUsuń