23 wrz 2015

Ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej :-)


Przepyszne kruche ciasto z bezą i kwaskowymi jeżynami. Doskonały deser na lato i wczesną jesień.
Ś

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
Ś

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
Świeżych jeżyn już prawie nie ma, ale można użyć mrożonych, lub poczekać do lata ;-)

Ciasto z jeżynami:

200 g mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru

Podane składniki  szybko zagnieść. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, foremkę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Podpiec 20 minut.

Beza:
3 białka
70 g cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
750 g jeżyn

Białka ubić z cukrem na pianę, dodać skrobię, wymieszać, delikatnie dodać jeżyny. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 30-35 minut ( termoobieg 130 stopni). Smacznego :-)




4 komentarze:

  1. Boskie! Uwielbiam ciasta z jeżynami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam juz jezyn, ale zawsze gdy nazbieram przynajmniej garstke pieke to ciasto. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Zjadłam bym taki kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slodkie kruche ciasto, kwaskowe jezyny, delikatna beza...pycha :-) Pozdrawiam Tereniu :-)

      Usuń