Im
bliżej Świąt, tym krótsze wpisy na blogach i przepisy. Jeśli
macie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z
pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są
przepyszne i pięknie pachną. Piecze się je błyskawicznie, nie
muszą leżeć w lodówce jak kruche ciasto, nie potrzebujemy foremek
i są dobrą okazja do wykorzystania białek. Zamiast migdałów
można wziąć orzechy, a sok z pomarańczy zastąpić cytryną.
Ważne jest tylko żeby migdały lub orzechy były dobrze zmielone,
ponieważ będziemy wyciskać je szprycką i grube kawałki orzecha
lubią utkwić w otworku. Jeśli ciasto jest za gęste to trzeba
dodać trochę wiecej soku, tak żeby konsystencja nie była taka
zwarta. Nie są to takie typowe beziki, a raczej ciasteczka, ale
trudno mi znaleźć jakąś pasującą nazwę. Beziki pasują jak
ulal. Serdecznie zapraszam!
Migdałowe beziki z pomarańczową nutką:
Składniki:
3
białka
szczypta
soli
100
g cukru
1
żółtko
350
g mielonych migdałów lub orzechów
starta
skórka z jednej pomarańczy ekologicznej
sok
z połowy pomarańczy
Wykonanie:
1.
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać strużką
cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca. Dodać żółtko,
mielone migdały, skórkę i świeży sok z połowy pomarańczy i
ostrożnie zamieszać.
2.
Masę przełożyć do rekawa cukierniczego, wybieramy końcówkę
gwiazdkę. Dwie formki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać
małe beziki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni
do 15 minut. Wyjąć z pieca i ostrożnie ostudzić na kratce
kuchennej. Smacznego!
Miłego
weekendu i radosnych przygotowań do Swiąt!
Wasza
Edyta
Wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńWesołych i aromatycznych Świąt Bożego Narodzenia!
Dziekuje serdecznie! Tobie rowniez zycze cudownych Swiat Bozego Narodzenia i wszystkiego dobrego :-)
UsuńRobiłam na Święta podobne ciasteczka - u nas okazały się numerem 1 :) Te Twoje wyglądają jeszcze ładniej, więc śmiem twierdzić, że smakują jeszcze lepiej. Muszę kiedyś wypróbować i tej wersji :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, wyszly sliczne i smaczne, na zywo jeszcze ladniejsze niz na zdjeciach :-)
UsuńJestem zachwycona tym przepisem! Wyglad tych ciasteczek pobudza moja fantazje co do smaku, wiec na pewno nie bede czekac do nastepnych swiat :)
OdpowiedzUsuń