Ziemniaczane bułeczki na drożdżach:
600 g mąki pszennej
3 średniej wielkości ziemniaki
250 ml letniej, przegotowanej wody
2 łyżki oliwy
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
Przygotowanie.
1. Trzy średniej wielkości ziemniaki
o wadze około 300 gr obrać i pokroić w kostkę. Ugotować, a
następnie odcedzić i utłuc tłuczkiem. Przygotować rozczyn:
drożdże z cukrem mieszamy i rozpuszczamy w wodzie. Pamietajmy,
żeby woda nie była za gorąca, bo może,, zabić drożdże“ .
Dodajemy prawie całą mąkę, zostawiamy około pół szklanki do
późniejszego podsypania. Dosypujemy sól i dolewamy oliwę. Ciasto
zagniatamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do
wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy w wałek, podsypujemy
mąką. Kroimy na równe kawałki, z każdego kawałka formujemy
bułeczkę, mi wyszło 12 bułeczek.
2. Na 12 bułeczek potrzebowałam 2
blaszek i mogłam piec je równocześnie. Blaszki wykładamy papierem
do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Bułeczki kładziemy na foremki i pieczemy 30 minut. Jeśli pieczemy
chleb, to przedłużymy czas do 35-40 minut i pamiętajmy o metodzie
suchego patyczka. Gotowe :-)
Nie robiłąm jeszcze ziemniaczanych bułeczek ale ciasto drożdżowe z ziemniaki ostatnio również zawitało u mnie na stole i wiem, że jest bardzo smaczne a twoje bułeczki wyglądają cudnie...mniamm
OdpowiedzUsuńDziekuje, sa rzeczywiscie bardzo smaczne, mieciutkie i z chrupiaca skorka. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMNIAMI! ;)
OdpowiedzUsuńA to od kiedy Ty tak walczysz ze słodyczami? Ja też coś próbuję w tym kierunku, ale najczęściej przegrywam...
Witaj :-) Jak to od kiedy? Od srody popielcowej, te ciasteczka na Walentynki to byly juz wczesniej zaplanowane i upieczone :-)
OdpowiedzUsuńNie jest latwo...
No patrz... A Ja właśnie chciałam sięgnąć po następny rogalik... ;)))
UsuńDam sobie z nim spokój... ;)))
rico
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, czy to każdy ziemniak ma mieć wagę 300g, czy trzy razem?
OdpowiedzUsuń