Rzadko zdarza się, żebym piekła jakieś ciasto raz po raz. Dzisiejsze kruche ciasto z jogurtową pianką jest właśnie takim ciastem. Wspaniałe, lekko kwaskowe, z delikatną pianką rozpływającą się w ustach. Dodałam do niego jabłka w plasterkach i mrożoną czarną porzeczkę. Ale bez obaw, nikt nie wyczuwa specyficznego smaku porzeczki. Może to kwestia tego, że owoce są mrożone. I nawet zdecydowani wrogowie porzeczki zajadali się ciastem aż miło. Mało tego, dopytywali się: a jakich to kwaskowych owoców dodałaś? Bardzo pasują do tego ciasta! I chętnie sięgali po następny kawałek. Oczywiście można upiec ciasto z innymi owocami. Próbowałam z brzoskiniami, które w tym roku są soczyste, ale mało słodkie. Wyszło smacznie, ale z porzeczką smakuje o niebo lepiej!
W przepisie są 3 duże jogurty greckie na 2 budynie. Ja dałam jeden duży grecki i jeden duży zwykły na 2 budynie, bo akurat nie miałam trzech jogurtów. Zobaczcie co jest pod ręką i sami zadecydujcie. Surowe ciasto trzymałam w lodówce przez godzinę, bo tak łatwiej jest je rozwałkować. Chociaż w przepisie, ktory dostałam od koleżanki tego nie ma. Wykłada blachę ciastem i natychmiast wstawia do piekarnika. Ja lubię przygotować kruche ciasto wcześniej. Mam wtedy czas, żeby pokroić owoce( jabłka, brzoskwinie) i trochę ogarnąć kuchnię.
A na koniec pozostaje zrobić dobrą herbatkę i ukroić kawałek pysznego ciacha...No tak wydało się. Nie umiem czekać. Zawsze próbuję ciasto jeszcze gorące. Łasuchy tak mają ;) Zapraszam!
Kruche ciasto z jogurtową pianką:
Składniki:
2,5 szkl mąki
4 żółtka
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
2 budynie po 40 g
2 jogurty po 380 g ( jeden grecki, drugi zwykły)
4 białka
3/4 szkl cukru
100 g jagód( czarna porzeczka)*
2-3 g jabłka w plasterkach
1. Blachę o wymiarach 34 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać masło i posiekać szybko nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić ciasto na dwie części: jedną wiekszą na spód i drugą mniejszą na kruszonkę. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Mniejszą część można zamrozić.
3. Na blaszkę wyłożyć większą część ciasta( 60 %). Najlepiej jest rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami folii spożywczej. Ciasto podpiec około 10 min w temperaturze 180ºC.
4. Jagody* i jabłka pokrojone w plasterki wyłożyć na podpieczony spód. Jogurty i sypkie budynie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Na koniec wsypać cukier i delikatnie wymieszać z masą jogurtowo-budyniową. Wyłożyć na owoce. Z drugiej części ciasta zrobić kruszonkę i wysypać na owoce. Piec w 180ºC około 40 - 45 min.
* Owoce mrożone wymieszać z łyżką mąki kartoflanej.
Jeżeli w ferworze pieczenia ktoś pomyli sól z cukrem( nowy pojemnik na przyprawy) to informuję, że z wyżej podanych składników wyjdą 2 blachy paluchów. Oczywiście, jeśli w czas odkryjecie pomyłkę ;)
Kruche, żółciutkie, w końcu na 4 jajkach. Ale bardzo, bardzo słone. Można ratować się dodając mąki i kminku, ale 3/4 szklanki soli i tak robi swoje :)))
Miłego weekendu!
Edyta
Edytko wspaniałe ciasto ,piekłam z tego przepisu co mi podałas jest super pyszne
OdpowiedzUsuńTereniu bardzo sie ciesze. Nam tez bardzo smakuje. Pozdrawiam :)
Usuńfajnie ciasto i ja chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo i polecam :)
UsuńBardzo lubimy tego typu ciacha, u nas tylko owoce się zmieniają w zależności od pory roku :-)
OdpowiedzUsuńU nas tez ostatnio ulubione ciasto, wczoraj pieklam z jablkami :)
UsuńPiękny kruche ciasto z pianki jogurtowej. Pyszność jest w sam raz dla przyjaciela do picia kawy. Pozdrawiam, że pięknie to zrobiłeś. Pozdrowienia z Indonezji.
OdpowiedzUsuńMy tez, wczoraj musialam znowu upiec :)
OdpowiedzUsuń