Klasyczne ciasto z cukinią z niemieckiego przepisu. Zestawienie cukinii i słodkiego ciasta nie zdziwi już nikogo. A takie ciasto jest bardzo lubiane i popularne. Nic dziwnego, jest soczyste, nie za słodkie, z orzechowa nutką. Ale jeśli nie lubicie orzechów, można zastąpić je mielonymi migdałami.
I co najważniejsze- ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Szczególnie, gdy wcześniej przygotujemy wszystkie składniki i i zetrzemy cukinię na tarce. Młodej cukinii nie obieramy, tylko wykorzystujemy ze skórką. Oczywiście trzeba obciąć koncówki i ewentualnie wyciąć brzydkie przebarwienia. W bardzo dojrzałej cukini trzeba wyciąć środek z pestkami.
W klasycznym przepisie upieczone i ostudzone ciasto smarujemy marmoladą, a następnie polewamy kuwerturą. Dla urozmaicenia zrezygnowałam z kuwertury, a ciasto posypałam wesołymi kropelkami czekoladowymi. Pokrojone na kawałki przypomina kostki domino. I w takiej wersji szczególnie posmakuje dzieciakom.
A jeśli nie mamy czekolady, można posypać ciasto zwykłym cukrem pudrem i też bedzie dobrze.
Ewentualnie posmarować:
lukrem z cytryną
nutellą
kremowym serkiem z cukrem
mleczną lub gorzką czekoladą
posypac siekanymi orzechami
nasączyć rumem...?
Rumem? Oj rozmarzyłam się jak zwykle :) Ciekawe jaka wersja spodoba Ci się najbardziej? Zapraszam!
Klasyczne ciasto z cukinią:
Składniki:
5 jajek
250 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 ml oleju
400 g cukinii
200 g mielonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2- 3 łyżki kakao
3- 4 łyżki dropsów czekoladowych( kropelki)
Wykonanie:
1. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dalej ucierając strużką wlewać olej.
2. Cukinię zetrzeć na grubszej tarce, nie trzeba odsączać. Młodą cukinię można zetrzeć razem ze skórką. Razem ze zmielonymi orzechami i cynamonem dodać do jajek i krótko wymieszać.
3 Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać kakao i dodać do masy jajeczno- cukiniowej. Wymieszać do połaczenia się składników( dość zwarta konsystencja).
4. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier i wyrównać łopatką. Posypać po wierzchu czekoladowymi dropsami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 °C okolo 45 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką.
A swoją drogą to takie połączenie rumu z cukinią brzmi całkiem, całkiem nieźle. Do tego duża porcja czekolady...Taka wersja ciasta z cukinii dla dorosłych, hm...
Miłego dnia
Edyta
fajne ciasto takiego z cukinią jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo i polecam :)
UsuńEDytko piekłam jadłam z cukinią takie są przepyszne
OdpowiedzUsuńI jakie latwe do zrobienia. Pozdrawiam :)
UsuńZnam wersje czekoladową ciasta z cukinią, ale Twoja wersja wygląda równie smakowicie i kusząco :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń