A mnie jest szkoda lata...chciałoby się zaśpiewać pełną piersią! Szkoda ciepłych, słonecznych dni. I jabłek opadających z drzew, zanim dobrze dojrzeją. Jedyny ratunek na jesienny smutek to pyszne ciasto z jabłkami. Na przykład jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi. Proste, ucierane ciasto. Z dużą ilością pachnących jabłek i zdrową kruszonką. I śmiało można powiedzieć, że jemy pieczone jabłka. No, z małym dodatkiem ciasta. I odrobiną cukru, więc jeśli mało słodkie, posypcie ciasto po upieczeniu cukrem pudrem. Albo dodajcie do jabłek dużą garść rodzynek.
Jabłecznik z kruszonką pieczemy na prostokątnej foremce. I kolejny raz zachwycam się jej wyższością nad tortownicą. Z takiej blaszki nic się wysypie, ani nie wyleje. A jeśli dobrze wyłożymy papierem, prawie nie trzeba jej myć po pieczeniu. Wystarczy tylko lekko przepłukać i osuszyć.
Pewnie powiecie, że mam obsesję, ale nie cierpię myć foremki po cieście. Tym bardziej takiej zapieczonej. A ostatnio nigdzie nie mogę dostać dobrej tortownicy o średnicy np. 24 cm. Tylko 26, 28 a nawet 32 cm. A kwadratowe foremki są wszędzie, jak grzyby po deszczu.
I zapakować takie kawałeczki ciasta jest łatwiej. A co dopiero pokroić.
Wracając do przepisu. Jabłka na ciasto kroimy w plasterki. Można je pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemnialy. Albo natychmiast wrzucać do miski z wodą. Przed wyłożeniem na ciasto dobrze osuszyć. W składnikach podaję 5- 6 jabłek. Wiadomo, jabłka bywają różne, więc można wziąć więcej.
Upieczony jabłecznik podawać z lodami, bitą śmietaną, sosem waniliowym, karmelem, polane czekoladą, posypane cukrem pudrem...albo bez zbędnych dodatków :)
Jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi:
Składniki:
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli
300 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
160 ml mleka
5- 6 dużych jabłek
Kruszonka:
150 g mąki
80 g miękkiego masła
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
1. Jabłka obrać. Pokroić w plastry i wrzucić do miski z wodą, żeby nie ciemniały.2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pianę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Posolić.
3. Dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wlać mleko. Krótko wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników.
4. Foremkę 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć na foremce i wyrównać. Jabłka osuszyć i ułożyć na cieście.
5. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wsypać do miseczki i szybko zagnieść. Posypać po jabłkach.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Wyjąć z pieca, lekko ostudzić i pokroić na kawałki. Podawać z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.
W następnym poście z jabłecznikiem pokażę kolorowe dekoracje jesienne. Od ogrodu po kuchenne okno. Moja mama patrząc przez okno: Myślałam, że już skończyłaś dekoracje?
- Wprost przeciwnie! Dopiero się rozkręcam :)
Zapraszam!
Edyta
Pychota. Właśnie takimi przepisami można sobie umilać jesienne dni. :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :) Oj tak, trzeba korzystac z jablek :)
UsuńNie dość, że wygląda smakowicie to jeszcze zdrowszy od tradycyjnej wersji :)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńPyszne ciasto, żeby umilić sobie każdą pogodę, a kruszonka z płatkami owsianymi to świetny pomysł na urozmaicenie ciasta z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie i pozdrawiam :)
Usuńdziekuje :)
OdpowiedzUsuńOj, też patrzę na naszą jabłonkę, na której każdego dnia coraz mniej liści i jakoś tak smutno się robi... A przepis oczywiście w sam raz dla mnie :) Tradycyjnie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze jak swieci slonce, to da sie wytrzymac, gorzej gdy ciemno i ponuro. I wszystko sie psuje :)
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziekuje slicznie :)
UsuńCudowne ciasto i jaka smakowita cynamonowo - owsiana kruszonka! <3
OdpowiedzUsuńNiebo dla oka i podniebienia! :)
Dziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper przepis, idealne ciasto na jesienny wieczór przy filmie lub książce :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
fajny pomysł na kruszonkę
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :)
UsuńJestem za i na pewno będę w ten sposób zmniejszać wyrzuty sumienia podczas jedzenia szarlotki :)
OdpowiedzUsuńPrawda? Duzo jablek, platki owsiane i odrobina ciasta. Samo zdrowie ;)))
UsuńTakiej kruszonki jeszcze nie robiłam, świetny pomysł :-) A jabłecznik pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuń