Wspaniała, jesienna tarta orzechowa z jabłkami to ciasto z tegorocznymi darami z naszego ogrodu. Przepyszne, soczyste jabłka, które po upieczeniu wprost rozpływają się w ustach. Aromatyczne orzechy włoskie i delikatne kruche ciasto to połączenie idealne. Także wizualnie tarta zachwyci każdego gościa. Z kawałeczków kruchego ciasta, które zostało po wyłożeniu formy zrobiłam malutkie listki. A potem nożem nacięłam liściowy wzorek. Próbowałam też nacinać listki nożyczkami, tak jak przy drożdżowych bułeczkach tutaj. Spróbuj jak ci najlepiej wyjdzie. Oczywiście możesz kupić też małe foremki listki, albo stempelki. A może spodobaja ci się kuleczki z ciasta? Po upieczeniu każdy chciał dostać właśnie taki kawałek z pieczonymi kulkami :)
Przepis na tartę znalazłam na cudownym blogu Tante Malis Gartenblogz mnóstwem pomysłów na dekoracje, pięknych zdjęć z ogrodu, ciekawych przepisów. Prawdziwa perełka, którą warto odkryć. Bardzo podziwiam tę kreatywność i pracowitość. Blog jest po niemiecku, więc jest okazja na podszlifowanie języka. A jeśli macie jakieś pytania, jako germanistka zawsze i chętnie służę pomocą. A na osłodę zapraszam na pyszne ciasto!
Jesienna tarta orzechowa z jabłkami:
Składniki:
na ciasto:
80 g cukru
160 zimnego masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
250 g mąki
1-2 łyżki lodowatej wody
trochę mąki do podsypania
tłuszcz do foremki
nadzienie:
2 jabłka+ 6 jablek średniej wielkości
3 jajka
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego
szczypta cynamonu
sok z 1 cytryny
250 g mielonych orzechów włoskich( u mnie drobno siekane)
można dodać łyżkę skrobi kukurydzianej
Wykonanie:
1. Masło zagnieść z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać jajko, mąkę i zimną wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę z ciasta, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na godzinę.
2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę posmarować masłem lub spryskac tłuszczem w sprayu. Ciastem wyłożyć formę i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Odstający brzeg odciąć, z niego zrobimy dekoracyjne listki.
3. Nadzienie: jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać cynamon i mielone orzechy. Dwa jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do nadzienia. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i nadzienie mokre, można dosypać łyżkę skrobi.
Sześć jabłek średniej wielkości obrać. Przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Ponacinać na kształt wachlarza i skropić sokiem z cytryny.
4. Nadzienie wyłożyć na kruche ciasto. Nastepnie położyć nacięte połówki jabłek: jedną na środek, pozostałe wokól. Z resztek ciasta wyciąć małe listki i zrobić kulki. Udekorować według uznania.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia jabłka można posmarować marmoladą.
Jeśli zasmakowaliście w ciastach orzechowo-jabłkowych gorąco polecam przepis na szarlotke. Dość skromnie wygladajace ciasto jest niesamowicie smaczne. Koniecznie trzeba je upiec.
Wasza Edyta
Cudownie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńDziekuje Tereniu :)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta! Prezentuje się naprawdę bajecznie <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Dziekuje slicznie i pozdrawiam :)
UsuńPiękna tarta, jabłka pokrojone w wachlarze bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :*
UsuńAż mi zapachniała ta tarta, pyszny wypiek i wspaniałe połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam przepis :)
UsuńRewelacja <3
OdpowiedzUsuńŚwietna prezentacja, domyślam się że też doskonale smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :)
UsuńBardzo mi sie podoba ten pomysl.
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie :)
Usuńależ ona pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziekuje Izuniu :)
OdpowiedzUsuń