Cookies

23 gru 2021

Niemiecki tort makowy

przepis-na-niemiecki-tort-makowy

Gorąco przepraszam za długą przerwę na blogu i moje,, offline“. Spowodowane to było przyczynami technicznymi. Nie będę się rozpisywać, żeby Cię nie zanudzać, a sobie psuć humor. Przychodzę z życzeniami świątecznymi i pysznym, niemieckim tortem makowym z kremowym nadzieniem. Lekkie, biszkoptowe blaty nasączyłam herbatą, ale jeśli lubisz alkoholową nutkę, możesz wziąć jaki ulubiony likierek. 
Makowe blaty warto jest posmarować kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki lub żurawiny. I nawet postawiłam sobie taki domowy dżemik na kuchennym stole. Ale tak pochłoniły mnie różne myśli, że słoiczek zauważyłam dopiero wtedy, gdy złożony tort stał już sobie spokojnie w lodówce. Szkoda, bo taki kwaskowy dżem fajnie przełamuje słodycz bitej śmietany. I kolorystycznie bardzo ładnie wygląda. 
Do dekoracji użyłam tradycyjnie płatków migdałów. Wystarczy przyrumienić je na patelni bez tłuszczu. Przy tym trzeba już trochę uważać, bo najpierw nie dzieje się nic. A później płatki błyskawicznie zmieniają kolor. A nawet mogą się szybko przypalić. Torcik ozdobiłam białymi perełkami z cukru i kolorowymi cukierkami znanego producenta żelek( tak żeby uniknąć reklamy). Zapraszam!
tort-z-makiem-i-smietana-przepis


Niemiecki tort makowy:

Składniki:
Biszkopt
5 jajek
3 łyżki ciepłej wody
150 g cukru
150 g mąki
6 łyżek maku
100 g skrobi kukurydzianej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: herbata lub likier
Krem:
500 g mascarpone
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 paczuszki usztywniacza do śmietany
2 kubki słodkiej śmietanki 30 %
ewentualnie kwaśny dżem
do ozdoby kolorowe cukierki, perełki cukrowe

Wykonanie:
1. Jajka rozdzielić. Żółtka krótko rozbić rózgą kuchenną i ubić z ciepłą wodą na puszystą pianę. Dodać około dwóch trzecich cukru. Ubić na kremową masę.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać powoli resztę cukru.
3. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do ubitych żółtek.
4. Wsypać mak i ostroznie dodać pianę z białek. Lekko wymieszać.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ochłodzić.
6. Ciasto wyjąć z formy i przekroić dwukrotnie. Lekko nasączyć np. słabą herbatą ub alkoholem.
7. Krem do tortu: serek mascarpone, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Nie mieszać zbyt długo, bo się zwarzy. Śmietanę ubić z usztywniaczami i dodać do mascarpone.
8. Pierwszy blat położyć na paterze i założyć metalową obręcz. Można posmarować kwaskową marmoladą. Krem z mascarpone podzielić na 3 części. Pierwszą czesć rozsmarować na ciescie. Przykryć drugim biszkoptem. Znów posmarować kremem i nakryć trzecim blatem.
9. Zdjąć obręcz i resztą kremu posmarować boki i górę tortu. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Płatki migdałów podprażyć na patelni i zostawić do wystygnięcia. Udekorować boki tortu. Na wierzchu położyć kolorowe cukierki i cukrowe perełki.
swiateczny-tort-z-makiem

przepis-na-makowy-biszkopt

I tak już na zakończenie chciałabym złożyć Ci świąteczne życzenia. Dużo zdrówka, szczęścia, miłości. Mądrych, uczciwych i pracowitych ludzi na drodze. Pogodnych myśli, siły i cierpliwości. Zwłaszcza, gdy nie mamy na nic wpływu...Hmmm...miało być pozytywnie, a zaczynam się rozklejać. 
Wszystkiego Dobrego Kochani! Edyta
wesolych-swiat

15 komentarzy:

  1. Tort wygląda zjawiskowo :) to będzie hit świątecznego stołu :) wesołych Świąt, dużo radości i pogody ducha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie Kochana! Wszystkiego Dobrego, Zdrowka, milosci i duzo sily :*

      Usuń
  2. Pysznie wygląda ten tort. Nie piekłam takiego jeszcze, przepis zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Jaka piękna aranżacja :) Życzę Ci wszystkiego najlpeszego w nadchodzącym Nowym Roku- dużo zdrowa, radości i spełnienia marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie i zycze wspanialego Roku 2022! Duzo zdrowka, radosci, samych dobrych dni!

      Usuń
  4. Ooo, jaki wspaniały tort. Mniam. 😋💗

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam tortu makowego, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort elegancki, piękny w przekroju i zapewne pyszny :-) Mnie też nie było dłuższy czas przez remonty w domu i inne perturbacje, także teraz nadrabiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najgorzej gdy nie mamy czas wplywu, u mnie to byl akurat brak laptopa i opieszaly serwis komputerowy, gladko nazywajac...brrrr!

      Usuń
  7. Mak zimą smakuje najlepiej :) A rozklejać się czasem można - potem i tak najczęściej wszystko znów pięknie się skleja :) Ściskam mocno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. I dziekuje za slowa otuchy. Pozno odpisuje, ale i tak jest mi milo :*

      Usuń
  8. Ciekawy przepis. Prosty do wykonania. Brakuje mi tylko informacji ile dać śmietany 30%. W przepisie podano 2 kubeczki a te są o różnych pojemnościach.

    OdpowiedzUsuń