Cookies

9 cze 2023

Cynamonowa drożdżówka XXL

przepis-na-cynamonowa-drozdzowke-xxl

Dzisiaj zdradzę Ci najlepszy przepis na niedzielne śniadanie. Leniwe, nieśpieszne, pachnące cynamonem i domowym ciastem. Idealne dla łasuchów lubiących słodkie śniadania. Co powiesz o cynamonowej drożdżówce w rozmiarze XXL? Mięciutkiej, lekko kleistej, najlepszej z kubkiem kawy, tej pierwszej. Parzonej wczesnym rankiem.
 
Jest w tym coś przyjemnie domowego. Może poczucie bezpieczeństwa... czy wspomnienia z dzieciństwa. Drożdżowe ciasto zawsze ratowalo sytuację. I było najlepsze na smutki, humory lub niepowodzenia. A co dopiero taka olbrzymia drożdżówka? Pięknie pachnąca cynamonem? 

I teraz odezwą się hejterzy. Bo tacy mnie ostatnio dopadli. A już się chwaliłam, że pozytywna energia na blogu potrafi odgonić wszelkie zło. I marudzi taki hejter, że nie chce, nie lubi i mu się nie podoba. A cynamonu nie będzie jadł. Więc drogi hejterze, malkontencie, czy jakiś tam inny frustracie. Nie wiem, czy dobrniesz aż tutaj. Bo z reguły odpadasz już po drugim zdaniu. Ale może jakoś przypadkiem spojrzysz na następną linijkę. 

To do Ciebie. Jeśli nie lubisz np. cynamonu, nie obwiniaj całego swiata. Drożdżówkę można upiec z twarogiem, marmoladą, rabarbarem, orzechami, nutellą, masą makową, a nawet smażonymi jablkami. W wersji wytrawnej polecam szpinak z riccottą, suszone pomidorki, żółty ser, oliwki, pesto, pomidory, parmezan. Mało? Dodam jeszcze pieczarki, grzyby leśne, a nawet tłuczone ziemniaki dobrze przyprawione i utarte. Możliwości jest wiele. Wystarczy zakasać rękawy i nie fukać pod nosem. Zgoda? 
wielka-drozdzowka-przepis

Cynamonowa drożdżówka XXL:

Ciasto:
340 g mąki pszennej
1 paczuszka suszonych drożdży
100 ml mleka letniego
80 ml wody letniej
40 g cukru
1 jajko
1 szczypta soli
60 ml oleju
mąka do podsypania

Nadzienie:
1, 5 łyżki cynamonu
80 g cukru
1 łyżka kakao 
2 łyżki masła, roztopionego
Lukier:
80 g cukru pudru
1, 5- 2 łyżki soku z cytryny( można rozcieńczyć z wodą)

Wykonanie:
1. Mąkę pszenną wsypać do miski. Dodać suche drożdże i wymieszać. Wlać letnie mleko i wodę. Dodać pozostałe składniki: cukier, jajko i szczyptę soli i wyrobić ciasto. Na koniec dodać olej i zagnieść ciasto, by było miękkie i elastyczne.
2. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
3. Po tym czasie ciasto wyjąć i krótko wyrobić na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkować na dość duży prostokąt.
4. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem. W miseczce wymieszać cukier, cynamon i kakao i posypać po cieście. Pokroić na 5- 6 pasków. Foremkę o średnicy 22- 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
5. Zwinąć pierwszy pasek zaczynając od krótszego boku( zobacz na zdjęciu). Tak zwiniętego ślimaka postawić na środku przygotowanej foremki. Kolejne paski owinąć wokół drożdżówki, tak aby powstał jeden wielki ślimak. 
6. Nakryć folią spożywczą i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Zdjąć folię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piec około 30 minut rumiany kolor.
7. Cukier puder rozprowadzić z 1, 5- 2 łyżkami soku z cytryny. Ewentualnie dodać trochę wody. Lekko ciepłą drożdżówkę polukrować.
drozdzowka-zwijana-przepis
1. Ciasto posmarować nadzieniem                                          2. Pokroić na paski
przepis-na-drozdzowego-slimaka

3. Zwinąć pasek ciasta                                                        4. Ma powstać mała roladka

drozdzowy-slimak-zwijanie-rysunek

5. Zwinięty pasek owijamy kolejnymi, aż powstanie jeden, duży ślimak.

przepis-na-drozdzowe-z-cynamonem
Mam nadzieję, że moje własnoręcznie rysowane instrukcje ułatwią Ci zwijanie ślimaka. No, starałam się :)

Pozdrawiam cieplutko
Edyta

3 komentarze:

  1. Ależ to ciasto musi pachnieć :) W Białowieży zawsze wcinam takie pączko-zawijaski cynamonowe — Twoje ciasto z pewnością jest lżejsze, bo bez tony lukru i domowe. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak. A drozdzowe plus cynamon to sprawdzony sposob na smutki i zly humor. Pozdrawiam slicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, z miłą chęcią wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń