Cookies

11 lis 2020

Zawijańce ze szpinakiem

zawijance-ze-szpinakiem

Urocze zawijańce ze szpinakiem, ziemniakami i serem. Bardzo puszyste i pachnące. Idealne na początek dnia, ale też smaczny dodatek do popołudniowej kawy. Bułeczki wyszły lekkie, pyszne i chrupiące. A nadzienie wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Wykorzystałam do niego ziemniaki z obiadu. Dodałam ugotowany szpinak i biały ser. Może być ser feta, albo zwykły twaróg. U mnie dzisiaj ser typu ricotta zwany chyba serkiem włoskim. Zwykle zjadam taki serek jak deser, ale ten mimo długiej daty ważności był już lekko kwaśny. I nadawał się już tylko do pierogów. Do ciasta drożdżowego dodałam trochę więcej cukru i to zestawienie słodkiej drożdżówki i wytrawnego nadzienia najbardziej nam posmakowało. Oczywiście możesz dać trochę mniej cukru.

O ile przygotowanie ciasta i nadzienia jest banalnie proste, to lepienie szpinakowych zawijańców jest sprawą dość klejącą. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Następnie każde kółko nacinamy 4- 5 razy. Drożdżowe ciasto najlepiej jest nacinać radełkiem lub ostrym nożykiem. I trzeba to robić dość szybko, zdecydowym ruchem. Inaczej zamiast prostych linii wyjdzie harmonijka. Z nadzienia formujemy wałeczek i kładziemy na środek. I teraz zwijamy, aby powstał dekoracyjny zawijaniec. Najpierw z jednej strony do połowy, i z drugiej. Wyjdzie wtedy coś w rodzaju dekoracyjnej muszelki. Jak sami widzicie u mnie są to dość różne formy. A jeśli nie masz ochoty na zawijanie, zawsze można zlepić tradycyjne pierożki lub bułki. Na koniec smarujemy zawijańce rozbełtanym żołtkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką lub makiem. Zapraszam!

przepisy-ze-szpinakiem

Zawijańce ze szpinakiem:

Składniki:

na ciasto:

1 szklanka letniego mleka

25 g drożdży

2- 3 łyżki cukru( mona dac tylko 1 łyzke)

0,5 szklanki oleju

2 jajka

4 szklanki mąki


Nadzienie:

2- 3 gotowanych ziemniaków

200 g gotowanego szpinaku

1 mała cebula

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

100 g sera białego, feta

papryka, pieprz ziołowy, sól

dodatkowo:

1 żółtko

1- 2 łyżki mleka

sezam

mąka do podsypania


Wykonanie:

1. Mleko wlać do miski. Wkruszyć drożdże i wsypać 2 łyżki cukru. Nakryć i zostawić na 15- 20 minut, aż zaczyn ruszy. Następnie wlać olej, dodać dwa jajka i stopniowo dodawać mąkę. Wyrobić ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Przygotować nadzienie: ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Ser rozdrobnić widelcem. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystko włożyć do miski. Dodać ugotowany szpinak i doprawić do smaku.

3. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką wycisnąć kółka. Każde kółko naciąć 4- 5 razy ostrym nożem lub radełkiem. Z nadzienia formować wałeczek i kłaść na ciasto. Zwijać do połowy z każdej strony: jak na zdjęciach.

4. Drożdżowe zawijańce kłaść na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko rozbełtać z mlekiem i posmarować po wierzchu. Posypać sezamem i zostawić na pół godziny. Piec na złoto w nagrzanym piekarniku przez 25- 30 minut w temperaturze 190 stopni. 

nadzienie-ze-szpinaku-sera-i-ziemniakow


przepis-na-drozdzowe-ze-szpinakiem

drozdzowe-bulki-ze-szpinakiem

szpinakowe-zawijance

przepis-na-szpinakowe-drozdzowki

drozdzowki-szpinakowe-przepis

ciasto-drozdzowe-z-nadzieniem

smaczne-bulki-wytrawne-przepis

przepis-na-szpinakowe-z-sezamem

I jeśli pogoda jest ci straszna i nie chcesz wyjść z domu, po piątym takim kuszącym zawijańcu pada decyzja: wychodzę, inaczej zjem wszystkie naraz!

Miłego świętowania :)

Edyta

15 komentarzy:

  1. Śliczne zawijańce, warto się pomęczyć z lepieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu, zebym jeszcze mogla odpowiedziec na twoj komentarz. Moge tylko dodac nowy. Dziekuje bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i zapowiadają się mega pysznie! Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś w sam raz dla nas! Robimy w najbliższy weekend (od pon. do pt. córka w przedszkolu, a chciałabym razem z nią wyczarować te pyszności - będzie miała podwójną frajdę - z robienia i jedzenia).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, leciutkie, pyszne i wesole. I jesli nie wyjda calkiem idealne, to mozna czyms posypac :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Sprawdzone - wyszły fantastycznie. Do tej pory moja Mała lubiła najbardziej pierogi ze szpinakiem, a teraz - te zawijaski! Dla mnie to super opcja, bo niezbyt lubię mięso (w przeciwieństwie do męża - więc kiedy robię coś mięsnego dla obiad, z reguły jest i wersja czegoś dla mnie; córka mięsko lubi jak tata - ale z zawijaskami żadne mięsko nie ma szans). Dziękuję :)

      Usuń
  5. Zakochałam się w tym zdjęciu :-)Smaczna przekąska :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawijańce mogą być super przekąską, ale przez swoje nadzienie ni w ząb mi do kawy nie pasują:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemiecka popoludniowa kawa jest inna niz polska. Na stol podaje sie chleb, maslo, wedliny, sery. Rzadziej ciasto i slodycze. Obowiazkowo podaje sie ja o godzinie 16 i jest to rodzaj posilku. Obiad byl o 12.

      Usuń