Tarta de Santiago to pyszne ciasto z mielonych migdałów. Przepis znajdziemy pod różnymi nazwami jak hiszpańskie ciasto migdałowe, tarta z Galicji, ciasto św. Jakuba lub ciasto pielgrzyma. Mięciutkie, aromatyczne, bardzo łatwe do wykonania. Jest bezglutenowe, ponieważ nie zawiera mąki. Wilgotne i długo zachowuje świeżość. No i ten smak...bajka. Szczególnie jeśli lubicie migdały. Według mnie smakuje jak duży kawałek marcepanu.
Zajadam kęs po kęsie i czuję się jak w podróży w przeszłość. Machina czasu przenosi mnie do średniowiecza. Laduję gdzieś na wąskiej uliczce pomiędzy hhandlarzami, gdakajacym ptactwem, templariuszami, duchownymi i pielgrzymami wędrującymi do Santiago de Compostela. Miejsca spoczynku jednego z dwunastu Apostołów św. Jakuba Większego. Jednego z trzech, obok Rzymu i Ziemi Świętej, głównych celów średniowiecznego pątnictwa. Dzisiaj chyba już każdy z nas rozpoznaje muszlę przegrzebka, nazywaną także muszlą świętego Jakuba i żółte strzałki, często na niebieskim tle jako symbole pielgrzymów w drodze do Santiago de Compostela. I nikogo nie zdziwi widok kuśtykającego pielgrzyma, który z plecakiem i drewnianym kijem zmierza do grobu świętego Jakuba. Nie zważając na pogodę, trudności, czesto problemy z noclegiem, samotność, wszechogarniający ból. Świadomie rezygnując z różnych dóbr konsumpcyjnych.
Wobrażasz sobie jak po takiej wedrówce smakował kawałek migdałowej tarty, którą zakonnice częstowały pielgrzymów przybywających do miasta?
Podobno w średniowieczu tarta pielgrzyma składała się tylko z 3 głównych składników: migdałów, cukru i jajek. Pozostałe składniki w przepisie jak skórka z cytrusów, cynamon czy czasami brandy lub inny likierek pojawiły dużo pó ź niej. Migdałowa tarta jest bardzo słodka, dlatego zmniejszyłam ilość cukru na 200 g. Pamiętajmy, że po upieczeniu posypiemy ją jeszcze cukrem pudrem. No tak, Hiszpanie bardzo lubią słodkości. Charakterystyczny znak na wierzchu tarty to Krzyż św. Jakuba to symbol Zakonu św. Jakuba z Composteli, a także świętych wojowników, krzyżowców, rycerzy i walczących za wiarę. A także popularny symbol pielgrzymów.
To jak, pieczemy?
Przepis na hiszpańskie ciasto migdałowe:
Składniki:
5 jajek
250 g cukru, u mnie 200 g
250 g mielonych migdałów
0, 5 łyż. cynamonu, u mnie szczypta
starta skórką z połowy cytryny lub pomarańczy
dodatkowo: cukier puder do posypania, tłuszcz do formy
Wykonanie:
1. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą i jasną masę.
Wsypać mielone migdały i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Dodać cynamon i skórkę z cytrusów. Masę wlać do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku 170°C ( grzanie góra/dół) 30- 35 minut.
Dobrze przestudzić przed wyjeciem z formy.
Na środku ciasta położyć szablon i posypać cukrem pudrem. Bardzo ostrożnie zdjąć szablon.
Ważna informacja: w maju 2010 r. UE nadała Tarta de Santiago status Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Tarta musi zostać wykonana Autonomicznej Galicji (Hiszpania) i mieć odpowiedni proporcjonalnie skład. Tak dla ciekawostki.
Buen Camino!
Edyta





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz