Strudel
z orzechami jest hitem na każdym świątecznym stole. Kruche ciasto,
pachnące masełkiem, mięciutkie, nie za słodkie. A do tego
nadzienie z orzechów. Strudel wbrew pozorom nie jest aż taki
pracochłonny. Składniki na ciasto szybko mieszamy. Do nadzienia
biorę gotowe, zmielone orzechy. Zwijamy i pieczemy. Nie wiem
dlaczego zawsze myślałam, że do tego potrzeba tyle czasu.Koniecznie
musicie go upiec. Jeśli nie zdążycie teraz na święta, to zróbcie
to na Sylwestra, albo później. Ale musicie go spróbować. Z
podanego przepisu wychodzą dwa strudle. Piekę je obok siebie na
jednej foremce, trzeba położyć je na ukos. Podczas pieczenia
strudle trochę się zrastają, więc jeśli wolicie, można upiec je
na dwóch osobnych foremkach. Nam to nie przeszkadza.Dzisiejszy
przepis pochodzi z kuchni austriackiej. Strudel wywodzi się z
Arabii, a jego nazwa pochodzi z niemieckiego. Słowo Strudel oznacza
wir wodny i jeśli przyjrzymy się kręconej formie ciasta to można
mieć takie skojarzenie. A gdy go spróbujecie, zrozumiecie, dlaczego
zwojował serca, a raczej żołądki Austriaków.Pierwszy
przepis na strudel znajdziemy w wiedeńskiej bibliotece, w ręcznie
pisanej ksiażce kucharskiej z 1669 roku. Później w XVIII wieku
strudel był popularnym deserem Habsburgów i serwowano go na dworze
Marii Teresy jako wiedeńską potrawę mączną.Najpopularniejszy
jest chyba strudel z jabłkami, na cieście francuskim. Znany jest
też strudel z makiem, orzechami lub wiśniami. I takie nadzienia
znajdziemy w wiedeńskich Kaffeehäuser. Wybór nie jest już taki
bogaty jak w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to ciasto przeżywało
swój największy okres świetności( jeśli można to tak określić).
W kucharskich książkach z tamtego czasu znajdziemy przepisy na
nadzienie na strudel z czekolady, miodu, skórki cytrynowej, malin,
migdałów, śliwek, śmietanki, szynki, szpinaku, winogron, białego
sera, kapusty, czy nawet chleba. Przez długi czas królował przepis
na strudel wiedeński z kandyzowanymi cytrynami, pomarańczami i
innymi owocami.Kroimy
plasterek strudla, to tego mała kawka i już czujemy się jak w
wiedeńskiej kawiarni. Bardzo polecam :-)
Strudel
z orzechami:
Składniki:
600
g mąki
1
paczuszka proszku do pieczenia 16 g
200
g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
160
g cukru
2
żółtka
250
g gęstej, kwaśnej śmietany( z możliwie najwyższym procentem
tłuszczu)
szczypta
soli
Nadzienie:
400
g tartych orzechów włoskich( można też dodać laskowe)
2
łyżki bułki tartej
125
ml mleka( lub odrobinę więcej)
2-3
łyżki cukru
1
łyżeczka cynamonu
białko
do posmarowania strudla
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na
ciasto wrzucić do miski i zagnieść mikserem na gładkie ciasto.
Można też zagnieść ręcznie. Z przyzwyczajenia wkładam kruche
ciasto do lodówki przynajmniej na pół godziny, ale w oryginalnym
przepisie nic o tym nie ma.
2.
Składniki na nadzienie mieszamy. Jeśli jest za suche dodajemy
odrobinę mleka więcej.
3.
Ciasto dzielimy na pół. Każda część rozwałkowujemy na stolnicy
podsypanej mąką na prostokąt 30 x 40 cm. Nałożyć połowę
nadzienia, rozprowadzić równomiernie, pamiętajmy, by brzeżki
pozostawić czyste. Zwinąć i położyć na foremkę, pamiętając,
żeby szew był pod spodem. Podobnie postępować z drugim strudlem.
Położyć obok siebie na foremce, najlepiej na ukos i zachowując
odstęp ok. 2 cm. Strudle będą rosły i trochę się skleją, wiec
jeśli wolicie, możecie upiec je na 2 osobnych foremkach. Posmarować
białkiem po wierzchu.
4.
Strudle piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30-35 minut na
złoto.
Po
upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Nie mam zdjęć z Wiednia, ale jeśli mowa o monarchii Habsburgów, to zabieram Was do Budapesztu.
Parlament
w Budapeszcie
Dziedziniec
na vaci utca
Widok
na miasto
Most
Elżbiety
Hala
Targowa
Dworzec
Nyugati
Najlepsza
kawa w pobliżu vaci utca
Pegaz
Secesyjny
hotel Gellért
Wejście
na Górę Gellérta od strony łaźni
Dworzec
Keleti wewnątrz i na zewnątrz
Fortepiany
na ulicach Budapesztu, widok z okna hotelu Astoria
Przepiękne
secesyjne dziedzińce, dobre miejsce dla fotografa lub na tani nocleg Omega Guesthouse
Wasza
Edyta