Słodki,
kuszący jabłecznik z migdałową skorupką. Kruche, bardzo smaczne
ciasto, warstwa jabłek i chrupiące, przyrumienione płatki
migdałów. Jabłuszka kroimy na grube plastry. Wypróbowałam też
wersję z połówkami jabłek, pięknie naciętymi i ułożonymi
pękatą stroną do góry. Pomiędzy jabłkami pozostaje jednak dużo
wolnej przestrzeni. Trzeba ją wypełnić, więc pokroiłam jeszcze
jabłka w plasterki i poukładałam w pustych miejscach. Po
upieczeniu nawet nie widać, że jabłka były misternie krojone na
połówki. I pamiętajmy, że na wierzchu zrobimy migdałową
skorupkę. Nie jest to płynna polewa, która wpłynie między jabłka
i uzupełni wolną przestrzeń jak w soczystym jabłeczniku Jestem więc za tym, żeby jabłka
pokroić na plastry i rozłożyć równomiernie na całym cieście.
Ciasto
można urozmaicić orzechami włoskimi lub laskowymi. Dodać rodzynki
z rumu, lub większą ilość cynamonu. Można też zrobić skorupkę
z podwójnej liczby składników. Ja tak zrobiłam, ponieważ po
wymieszaniu składników, porcja na skorupkę wydawała mi się jakoś
dziwnie mała. Ewentualnie można jeszcze posypać po wierzchu
płatkami migdałów, które również pięknie się zarumienią.
Skorupka
nie kojarzy nam się apetycznie i sama nie wiem jak ją nazwać.
Migdałowa kruszonka? Kruszonka to to nie jest. Korona z migdałów?
Brzmi dostojnie, ale trochę snobistycznie. Migdałowa pierzynka?
Pierzynka to leciutka, delikatna chmurka. Nasza skorupka jest solidna
i twardawa. Daleko jej do miękkich puchów. Tylko ten niepowtarzalny
aromat i smak nadaje jej niebiańskiego charakteru. Chyba nie ma
lepszego przysmaku niż przyrumienione migdały. A jeszcze z
dodatkiem masełka i szczypty cynamonu... pycha. Rozmarzyłam się, a
tu ciągle nie wiem jak nazwać ten pyszny jabłecznik. Może macie
jakiś ciekawy pomysł?
Jabłecznik z migdałową skorupką:
Składniki:
Na ciasto:
250
g mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
jajko
125
g masła
80
g cukru
2
łyżki cukru waniliowego
skórka
z cytryny, starta
4
jabłka (u mnie 7 sztuk)
Na skorupkę:
100
g masła
2
łyżki cukru waniliowego
100
g cukru
160
g płatków migdałów
1
łyżeczka cynamonu
3
łyżki mleka
3
łyżki mąki
ewentualnie
tłuszcz do formy
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło
pocięte na kawałki, cukier, cukier waniliowy i startą skórkę z
cytryny. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na pół godziny do
lodówki.
2.
Jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne i pokroić na plastry.
Okragłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
lub nasmarować tłuszczem.
3.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować najlepiej
pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć foremkę.
Utworzyć brzeżek z ciasta. Rozłożyć jabłka.
4.
Masło rozpuścić w rondelku. Wsypać cukier, cukier waniliowy i
płatki migdałów. Dodać cynamon, mąkę i mleko. Wymieszać i
rozłożyć na jabłkach. Po zapieczeniu powstanie chrupiąca
skorupka. Ja wzięłam podwójną ilość składników na skorupkę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 50 minut na złoto. Podawać
z sosem waniliowym lub lodami.
Przepis
na apetyczny jabłecznik pochodzi z niemieckiej strony Chefkoch ze
sprawdzonymi przepisami. Ograniczyłam liczbę cukru o jedną trzecią
i dodałam prawdziwy cukier waniliowy.
Ciasto
upiekłam na trochę mniejszej foremce, w oryginalnym przepisie jest
28 cm.
Przyjemnego
pieczenia,
Edyta