Ciasto Pleśniak. Edyta Guhl |
Serdecznie zapraszam na tradycyjny
pleśniak, który bardzo modny byl w czasach mojego dzieciństwa.
Ciasto znane jest również pod nazwą zapleśniak, skubaniec,
kruszeniec lub nawet kruche z owocami. Pleśniaka można upiec z
dżemem, albo ze świeżymi owocami jak utarte jabłka, czy pokrojone
w kawałki truskawki. Najlepiej jednak smakuje z kwaskowym dżemem
własnej roboty najlepiej z czarnej porzeczki. Zabawną nazwę
zawdzięcza pleśniak warstwie ubitych białek, która po upieczeniu
skojarzyła się komuś z pleśnią :-) Serdecznie zapraszam!
Ciasto Pleśniak:
Składniki:
200 g masła
5 żółtek
3 szklanki mąki= 510 g
1 proszek do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
słoik dżemu np.z czarnej porzeczki
Piana:
5 białek
150 g cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Na początek rozbijamy jajka. Do
ciasta potrzebujemy pięć żółtek, białka odstawiamy na bok,
pozniej ubijemy z nich pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do
pieczenia, przesiewamy i dosypujemy 2 łyżki cukru. Robimy małe
wglębienie. Masło kroimy w kawałki, dodajemy do mąki i wszystko
siekamy nożem. A potem szybko zagniatamy rekami. Ciasto dzielimy na
3 części, dwie jasne a do trzeciej dodajemy kakao. Formujemy 3
kule, zawijamy w folię i dajemy do lódowki na przynajmniej pół
godziny.
2. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
3. Jasne ciasto rozwałkujemy i
wykładamy dno formy. Łyżką rozsmarowujemy dżem lub rozkładamy
świeże owoce. Ciemne ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na
grubej tarce. Białka z sola ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
dodajemy 150 g cukru. Ubitą pianę równomiernie rozkładamy na
ciemnym cieście . Na koniec ucieramy jasne ciasto i posypujemy po
pianie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40- 50 minut. Smacznego :-)
Pleśniak, ciasto mojego dzieciństwa. |
Smaczna kruszonka na pleśniaku. Edyta Guhl. |
Pleśniak jest jak magdalenki Prousta... |
Przepisy na ciasta z kruszonką. Edyta Guhl. |
To juz ostatni kawałek...obiecuję :-) |
Fotograf przy pracy. Edyta Guhl. |
*Na specjalne życzenie jednego z
wiernych czytelników zdjęcie przy fotografowaniu.
Pozdrawiam,
Edyta
Ale się stęskniłam za słodkim, beztroskim dzieciństwem! I za pleśniakiem :)
OdpowiedzUsuńMi to sie czasami wydaje, ze to co kiedys bylo, to nie jest moje zycie, tyle czasu uplynelo....
Usuń