Truboczki, czyli trąbki to miękkie i smaczne rogaliczki. Bez drożdży, na kefirze lub kwaśnej śmietanie. Z nadzieniem lub bez. Ciekawie zakręcone, aż śmieją się do nich oczy. Wesoły wygląd zachwyci nie tylko dzieci, które szczerze nazywają je gąsienicami.
Takie rogaliki na kefirze idealnie nadają sie do kawy lub herbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego kremu. Albo posypać kokoskami, kakao lub cynamonem. Ewentualnie cukrem pudrem po upieczeniu.
Nie bójcie się, że przygotowanie jest skomplikowane. Ciasto na truboczki na kefirze lub jogurcie jest wyjątkowo elastyczne, jak plastelina. I bardzo dobrze się lepi.
Takie rogaliki na kefirze idealnie nadają sie do kawy lub herbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego kremu. Albo posypać kokoskami, kakao lub cynamonem. Ewentualnie cukrem pudrem po upieczeniu.
Nie bójcie się, że przygotowanie jest skomplikowane. Ciasto na truboczki na kefirze lub jogurcie jest wyjątkowo elastyczne, jak plastelina. I bardzo dobrze się lepi.
Truboczki na kefirze:
Składniki:na 20 sztuk
1 jajko
50 g cukru
0, 5 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
100 g miękkiego masła
150 g kefiru, jogurtu lub kwaśnej śmietany
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie na nadzienie: orzechy lub trochę dżemu, kremu orzechowego, czekoladowe kropelki, sezam, mak
Wykonanie:
1. Jajko wbić do miski. Wsypać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Krótko wymieszać.
2. Dodać miękkie masło i utrzeć na puszystą masę, aby cukier się rozpuścił.
3. Dodać kefir i krótko wymieszać.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masą jajeczno- maślaną. Zagnieść na elastyczne ciasto.
5. Nakryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
6. Ciasto podzielić na 20 części. Stolnicę lekko podsypać mąką i uformować 20 kulek z ciasta.
7. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią i rozwałkować na cienki placek. Placki lekko naciąć z jednej strony kilkakrotnie, najlepiej radełkiem. Ostrożnie, żeby nie przeciąć brzegu.
8. Drugą stronę( tę nienacięta) można lekko posmarować nadzieniem lub posypać np. makiem lub sezamem.
10. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dziś jest idealny dzień, żeby upiec takie rogaliki. Z cukrem lub bez, cynamonem, kakao, sezamem- just do it!
Edyta