Wspaniałe ciasto jogurtowe z jabłkami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Delikatne, wilgotne i bardzo puszyste. Ekspresowe w przygotowaniu, ponieważ wszystkie składniki odmierza się przy pomocy kubeczka od jogurtu naturalnego. Mój kubeczek ma 150 g. Ciasta nie trzeba długo ucierać, wystarczy tylko wymieszać mokre składniki. Następnie wsypać mąkę i proszek. a na koniec łakocie: jabłka, rodzynki, migdały. Można upiec je w zwykłej, okrągłej formie, ewentualnie trochę mniejszej np. w 24 cm. Jednak w formie z kominem prezentuje się wyjątkowo ładnie- jak świąteczny wianek. A skoro świąteczny wygląd, to i ciasto idealne na Trzech Królów! Zapraszam :)
Ciasto jogurtowe z jabłkami:
Składniki:
2 łyżki rodzynek
3 jajka
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 150 g
1,5 kubeczka cukru
0,5 kubeczka mleka
1 kubeczek oleju
5 kubeczków mąki
1 proszek do pieczenia
2 jabłka
płatki migdałów
dodatkowo: tłuszcz do foremki
mąka do posypania foremki
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę z kominem o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem i lekko posypać mąką. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na parę minut. Przed dodaniem do ciasta odlać wodę, a rodzynki osuszyć papierowym ręczniczkiem.
2. Jajka wbić do miski. Dodać kubeczek jogurtu naturalnego. Następnie przy pomocy kubeczka od jogurtu odmierzyć cukier, mleko i olej. I dodać do jajek. Składniki wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Nie trzeba długo ucierać, tylko tak do połączenia się składników.
3. Odmierzyć kubeczkiem mąkę i wsypać do ciasta. Wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia i szybko wymieszać.
4. Jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki wsypać do ciasta, zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ciasta poukładać plasterki jabłek, na tzw. sztorc. Jedno obok drugiego. Posypać płatkami migdałowymi.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 35- 40 minut na złoto.
Szybko, łatwo i smacznie! Takie przepisy lubimy najbardziej :)
Serdecznie zapraszam
Edyta
Uwielbiam ciasta jogurtowe, w Twoim wykonaniu to już w ogóle petarda :-)Świetnie się prezentuje w takiej formie z kominem, iście po królewsku :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie i pozdrawiam serdecznie :*
Usuńlubie takie ciasta są szybkie do zrobienia i pyszne
OdpowiedzUsuńTak, to prawda. Pozdrawiam :)
UsuńA ten przepis jest następny w kolejce do sprawdzenia po migdałowych ciasteczkach :)
OdpowiedzUsuńSzybki i latwy, polecam :)
UsuńUuuu, to ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo fajne :)
UsuńWygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńBardzo apetyczne. Jedno pytanie: cała torebka proszku do pieczenia? Ile to gramów? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje. Ja biore zawsze taki tradycyjny proszek do pieczenia 16 g. Pozdrawiam :)
Usuń