Cookies

10 lis 2022

Sałatka z cukinią inspirowana Y. Ottolenghi

przepis-na-salatke-z-cukinia-wg-ottolenghi

W ostatnim poście obiecałam Wam dania z przepisów Yotama Ottolenghiego. A dzisiejsza sałatka z cukinią, fasolką, mozzarellą i czosnkowymi grzankami, podana na ciepło jest jedynie inspirowana Y. Ottolenghi. Nie trzymałam się wiernie przepisu, bo jak zwykle lubię puścić wodze fantazji...kulinarnej!

Zrezygnowałam z octu z czerwonego wina. Długi makaron zastąpiłam fasolką szparagową. Dla szybszego uczucia sytości dodałam czosnkowe grzaneczki. A dla oka oraz cudownego aromatu dałam gotowy krem balsamiczny o zapachu pomarańczy. Kochani, tak wiem, że chemia, ale jaka smaczna. I jak mówi mój daleki sąsiad: proszę pani, cóż dzisiaj nie jest chemią!

Taką smaczną, sycącą sałatkę można podać na obiad lub późną kolację i z powodzeniem zastąpi pełnowartościowy posiłek. Chociaż znam osoby, które podają ją z ryżem i kieliszkiem czerwonego wina!


smaczna-salatka-na-obiad


Sałatka z cukinią inspirowana przepisem wg Ottolenghi:

Składniki:
250 g fasoli szparagowej( makaron u Y. O.)
250 ml rosołku lub wody do ugotowania fasolki
3 średnie cukinie
sól, przyprawy
olej do smażenia
1 łyż. octu z czerwonego wina( u mnie bez)
200 g mozzarelli

Na grzanki z czosnkiem:
2 kromki chleba
1- 2 ząbki czosnku
2 EL olej
dodatkowo:szczypiorek
ewentualnie krem balsamiczny o smaku pomarańczowym, gotowy produkt
zioła: tymianek, cząber

Wykonanie:
1. Fasolkę umyć, obciąć koncówki. Ugotować na wodzie lub rosołku do miękkości ok. 15 minut. Tak jak lubicie.
2. Cukinie pokroić w plastry. Posypać solą i przyprawami. Podsmażyć na oleju na rumiano. Wyjąć z patelni i na chwilę położyć na papierowy ręczniczek.
3. Ugotowaną fasolkę i usmażoną cukinię ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Mozzarellę lekko rozerwać widelcem i udekorować sałatkę. Całość posypać ziołami, siekanym szczypiorem, grzankami z czosnkiem i polać kremem balsamicznym.
grzanki-z-czosnkiem-przepis


Grzanki z czosnkiem:

Chleb pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić kostki chleba i czosnek i dowolnie podrumienić.

Do sałatki można podać pesto z bazylii:

50 g świeżej bazylii
15 g świeżej pietruszki
20 g oliwy
Bazylię i pietruszkę zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, dodawać stopniowo oliwę. Gotowym pesto polać sałatkę. 

dania-warzywne-cukinia

Nie wiem Kochani, ale wydaje mi się, że przepisy Y. O. mają narkotyczny wpływ. Tym razem nie śnił mi się sam kucharz, tylko czarna jadowita żmija z czerwonym paskiem na grzbiecie. Zwijała się przy ścianie pod wejściowymi schodami i gdy chciałam się jej dokładnie przyjrzeć, błyskawicznie podpełzła i mnie ukąsiła. Nie poczułam bólu, tylko takie mroczne, ciężkie uczucie rezygnacji. 

Pozostają dwa wyjscia. Albo zrezygnuję z późnych, ciężkich kolacji. Albo udam się do psychoanalityka, żeby rozszyfrował te jesienne, depresyjne koszmary. Trzymajcie się ciepło i pozostańmy na pozytywie, do następnego razu :)
Edyta

4 lis 2022

Ciasto z gruszką i amaretto z przepisu Yotama Ottolenghi

przepis-na-ciasto-z-gruszka-i-amaretto-z-przepisu-yotama-ottolenghi

Ciasto z gruszką i amaretto z przepisu Yotama Ottolenghi to prawdziwa eksplozja smaków i zapachów. Aromatyczne kawałki gruszek i jabłek, migdałowe amaretto, prażone orzechy, pachnący cynamon i goździki. A wszystko nakryte mięciutką pierzynką kruszonki. Kolejny przepis pana Ottolenghi, który mnie kompletnie zachwycił. Szybkie przygotowanie, proste składniki i zachwycający efekt.

Chociaż przyznam się, że miałam pewne wątpliwości. Ostatnio co parę dni piekę proste, ucierane ciasto z jabłkami. Tak, żeby mieć coś słodkiego do kawy i pozbyć się jabłek z ogródka. Poniższy przepis wydał mi się bardzo podobny. Trochę więcej dodatków, inna forma podania, ale ogólnie to samo. Zastanawiałam sie, czy warto je upiec? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie TAK. Koniecznie musisz je spróbować. To jedno z ciast, którego smaku tak prędko nie zapomnisz. Obiecuję.

Jak zwykle wprowadziłam pewne zmiany. Przepis jest na dwie foremki keksówki. U mnie jest to jedna, zwykła forma na placek. Zrezygnowałam też z tartej skórki cytrynowej, bo nigdzie nie mogę dostać ekologicznej cytryny. Chociaż wyobrażam sobie, że kolejny aromat jeszcze bardziej wzbogaciłby ten niesamowity smak!
I tyle. Ciasto zniknęło błyskawicznie, a po kilku dniach śniło mi się, że jestem na przyjęciu i zajadam się gruszkowym plackiem z kruszonką. A w oddali stoi pan Ottolenghi w czarnym fraku i rozmawia z innymi gośćmi w historycznych strojach. A jego czarne oczy przeszywają mnie na wskroś. Pewnie zauważył, że wyjadam wszystko ze stołu.

A jak w rzeczywistości wygląda Yotam O. możesz zobaczyć w Wikipedii tutaj. Moja przygoda z przepisami tego znanego kucharza potrwa jeszcze dłużej i już niedługo zaproszę Cię na dwa kolejne dania( dla niecierpliwych są już na niemieckim blogu).
gruszkowe-ciasto-z-przepisu-yotama-ottolenghi


Aromatyczne ciasto z gruszką i amaretto wg przepisu Yotama Ottolenghi: 

Składniki:
na dwie keksówki= 800 ml lub jedna foremkę
Ciasto:
30 g orzechów wloskich
180 g oleju
230 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 białka
szczypta soli
210 g mąki
45 g mielonych migdałów
3/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/ 4 łyżeczki, cynamonu i mielonych goździków
150 g gruszki pociętej w kostkę ok 15 mm
100 g jabłek pociętych w kostkę 
2 łyżeczki likieru Amaretto

Kruszonka:
30 g cukru pudru
60 g masła
90 g mąki

Przygotowanie:
1. Foremkę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Orzechy krótko uprażyć na patelni bez tłuszczu. Patelnię co jakiś czas należy potrząsnąć, aby orzechy się przemieszały.
2. Olej z cukrem wymieszać szybko kuchenną rózgą. Dodać dwa żółtka i jedno całe jajko. Wsypać szczyptę soli i wymieszać.
3. Mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, cynamon i goździki wymieszac. Dodać do ciasta. Wsypać owoce pocięte w kostkę, uprażne orzechy i wlać amaretto. Krótko wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać delikatnie szpatułką.
5. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Składniki na kruszonkę szybko wyrobić między palcami i posypać po cieście.
6. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC bez termoobiegu przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.

przepis-na-szybki-placek

ucierane-ciasto-z-kruszonka

przepisy-na ciasto-z-gruszka

Nie wiem, jak u Ciebie, ale we mnie takie intensywne, aromatyczne smaki budzą tęsknotę za dalekimi podróżami, egzotycznymi krajami. Gruszkowe ciasto z amaretto jest namiastką przygody!

Smacznego,

Edyta

1 paź 2022

Ciasteczka słoneczniki

ciastka-sloneczniki-przepis

Pyszne, zabawne ciasteczka słoneczniki. Z dwukolorowego ciasta rozpływającego się w ustach. Z dodatkiem ziarenek słonecznika, ale możecie też dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy, albo cytryny. 
Śliczne, optymistyczne sloneczka, które cieszą oko i poprawią humor. Fajnie nadają się na lepienie z dziećmi, ponieważ wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. I co najważniesze, nie trzeba kupować nowych foremek, żeby upiec takie wesołe ciastka.
Wystarczy tłuczek do miesa, żeby zrobić wzór kratki. A jeśli nie masz tłuczka, nakrysuj kratkę zwykłym nożem. Tak jak np. w przepisie na ciasteczka szyszki. Takie ciastka słoneczniki można wziąć ze sobą do pracy i pogryzać w wolnym czasie. Posmakują wszystkim!
kruche-ciastka-ze-slonecznikiem


Ciasteczka słoneczniki:

Składniki:
200 g miękkiego masła
140 g cukru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 szczypta soli
300 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
ewentualnie kilka kropli likieru typu amaretto lub rumu 
1- 2 łyżki ziarenek słonecznika
dodatkowo: mąka do podsypania, mała szklaneczka, tłuczek do mięsa

Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
 
2. Dodać jajko i szczyptę soli i dalej ucierać.

3. Wsypać makę po łyżce, a na koniec zagnieść ciasto rękami.

4. Podzielić ciasto na dwie części, jedna powinna być trochę wieksza. Większa część zawinąć w folię i wstawić do lodówki.

5. Do mniejszego kawałka ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Zagnieść na jednorodne ciasto. Można też dodać likier lub ewentualnie olejek zapachowy. Wsypać ziarna słonecznika i ciasto szybko zagnieść. Wstawić do lodówki i oba kawałki chłodzić przez 60 minut lub dłużej.

6. Z obu ciast odrywać małe kawałki i formować kulki. Kulki z ciemnego ciasta powinny być trochę mniejsze.

7. Dno małej szklaneczki zanurzać w mące i dociskać każdą jasną kulkę, tak aby powstał taki grubszy placek.

8. Na środek każdego jasnego,,placka“ kłaść ciemną kulkę.

9. Następnie tłuczkiem do mięsa docisnąć ciemną kulkę, tak aby powstała kratka.

10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut lub do zarumienienia się brzegów ciasteczek. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
ciasteczka-sloneczniki-z-kakao

sloneczniki-ciastka-bez-foremek

jak-zrobic-kratke-na-ciastkach

dwukolorowe-kruche-ciastka-przepis

Smacznego!

Edyta



22 wrz 2022

Chutney z jabłek

przepis-na-chutney-z-jablek

Przepisy na chutney pojawiały się już na blogu. Dzisiaj czas na przepyszny sos chutney z jabłek. Idealny do sera, dań na ciepło, na chleb, a nawet na...deser. Słodki, pachnący, o cudownym bursztynowym kolorze. W ilości takiej akurat na spróbowanie. Nie musisz gotować 20 słoików, jeśli nie wiesz, czy przepis Ci podejdzie.
A dla niewtajemniczonych krótki opis. Chutney to słodko- kwaśny, często pikantny sos o gęstej konsystencji. Pierwotnie pochodzi z Indii. A jego popularność w Europie zawdzięczamy Brytyjczykom z czasów kolonialnych. Aby chutney można było dłużej przechowywać, zagotowywano go w słoikach i tak to się już przyjęło. Chociaż w Indiach chutney często przygotowuje się bezpośrednio przed posiłkiem.
A jakie przyprawy można dodać do tego korzennego sosu, żeby wzmocnić jego smak? Naturalnie cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, pieprz, kmin rzymski, kardamon, anyżek lub ziele angielskie.

Poniższy chutney możesz zrobić trochę inaczej. Na początku w przepisie rozpuszczamy cukier jak na karmel. Niektórzy bardzo się tego boją. Wiadomo, że karmel można szybko spalić, jeśli ogień jest za duży lub spuścimy go z oczu. Zamiast karmelu można wlać do garnka łyżkę oleju i poddusić cebulę, imbir i jabłka, aż zmiękną. Następnie wsypać brązowy cukier, który zastapi nam karmel i doda pięknego bursztynowego koloru, wlać ocet i postępować dalej jak w przepisie. Czyli pogotować nasze chutney do konsystencji puree i gorące przełożyć do słoików. 

U mnie ta ilość składników wystarczyła na 3 słoiczki różnej wielkości. Dwa o kształcie tulipana, większy 370 ml i jeden zwykły. Wszystkie firmy Weck. Nie jest to żadna reklama, ale ja jestem naprawdę uzależniona od tych słoiczków. Przechowuję w nich wszystko, od świeżo zmielonej kawy, po resztkę sera. Piekę w nich ciasto w piekarniku np. tutaj. I jeśli miałabym ich większą ilość, to pewnie pojawiłyby się w całym domu jak praktyczny pojemnik na np. guziki :) Te ostatnie większe ,, tulipany“ kupiłam kiedyś na obniżce w tchibo. Bo chociaż zarzekałam się, że już wystarczy słoików w domu, to kto przejdzie obojętnie obok takiej okazji?

I jeszcze moje 3 wskazówki od serca, żeby chutney się udał:

1. Możesz wziąć dowolny ocet i sam/-a regulować ostrość. Przy occie winnym lub jabłkowym potrzebna jest większa ilość. Nawet 250 ml. Jak dla mnie wystarczy 100 ml. Czasami warto sprawdzać ilość procentów na occie. 
2. Jeśli sos jest dla ciebie za rzadki, dodaj łyżkę mąki i zagotuj całość.
3. Nie zapomnij ubrać rękawiczek, gdy kroisz ostrą papryczkę. O tej nieprzyjemnej przygodzie pisałam już tutaj.

najlepsze-przepisy-z-jablek

Przepis na sos chutney z jabłek:

Składniki:
1 kg jabłek
3 cebule
150 g cukru
100 ml octu
1- 2 ostre papryczki
3- 4 cm kawałek imbiru
0, 5 łyżeczki soli
szczypta kminu rzymskiego, cynamonu, pieprzu
Wykonanie:
1. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Cukier wsypać do garnka z grubszym dnem i rozpuścić na małym ogniu, jak na karmel.
4. Wsypać pokrojone jabłka i cebulę i zalać octem.
5. Imbir obrać i pokroić drobno z ostrą papryczką.
6. Dodać przyprawy i gotować, aż zgęstnieje, około 30- 40 minut.
7. Gorący sos chutney przekładać do wysterylizowanych słoiczków i dobrze zamknąć lub zakręcić. 
co-zrobic-z-jablek

przetwory-z-jablek

najlepsze-chutney-z-jablek


Chutney można przechowywać do 6 miesięcy. Ale jeśli tylko spróbujesz łyżeczkę, zawartość słoika zniknie natychmiast. Obiecuję ;)
Edyta

15 wrz 2022

Szarlotka z kruszonką bez masła

szarlotka-z-kruszonka-bez-masla

Jesień zachwyca mnie każdego roku na nowo. Kolorowe liście, intensywne kolory i przepyszne, dojrzałe jabłka. W naszym ogrodzie są w ilościach nie do przerobienia. Zapada szybka decyzja: ciasto z jabłkami. A najlepiej z przepisu na szarlotkę z kruszonką bez masła. Idealny przepis dla osób, które nie tolerują połączenia masła z owocami. Ciasto bez masła jest bardzo smaczne i nadaje się na kruszonkę. I nikt nie zgadnie, że jest z dodatkiem oleju. 
Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, po upieczeniu można je posmarować syropem z owoców lub podgrzaną marmoladą. Szarlotka ma wtedy piękny kolor i kusząco pachnie.
Do nadzienia z jabłek można dodać rodzynki i przyprawy typu: cynamon, kardamon. Najczęściej biorę kilka gatunków jabłek. Lubię, gdy w nadzieniu są wyczuwalne kawałeczki owoców, dlatego nie duszę ich zbyt długo. Jeśli nadzienie jest rzadkie, np. jabłka są bardzo soczyste, trzeba dodać trochę surowej kaszy manny. Albo posypać ciasto bułką tartą lub mielonymi orzechami.
najlepsza-szarlotka-przepis


Szarlotka z kruszonką bez masła:

Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki
1 stołowa łyżka proszku do pieczenia
180 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml oleju
2 jajka
szczypta soli
Na nadzienie:
2 kg jabłek
4 łyżki cukru
1- 2 łyżki wody do duszenia
Wykonanie:
1. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka z grubszym dnem. Dodać cukier i wodę i podusić 5- 10 minut, aż jabłka będą miękkie( do waszej ulubionej konsystencji). Od czasu do czasu pomieszać.
2. Ostudzić i ewentualnie dosłodzić lub dodać cynamon.
Ciasto:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, olej, jajka i szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 26- 28 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Około 2/ 3 ciasta przełożyć do formy i równomiernie wklepać w dno. Utworzyć ok. 3 cm brzeżek.
3. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Resztę ciasta zagnieść na grubszą kruszonkę i posypać po jabłkach. 
4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40- 45 minut. Wystudzić i wyjąć z formy. 

ciasto-z-kruszonka-i-owocami

przepis-na-ciasto-z-owocami-na-oleju

przepis-na-szarlotke-z-kruszonka

Już niedługo podam Wam przepis na chutney z jabłek. A teraz czas na grzybobranie. Przy takiej obfitości nie mogę się oprzeć. I wbrew, lub mimo, kleszczy, komarów, obolałych stóp, rozmaitych maniaków, czyhających w lesie na ofiarę, lecę kolejny raz na grzybobranie. Tylko pomiędzy sosnami, mchem i kolorowymi liśćmi czuję, że naprawdę żyję. Polecam serdecznie,

Edyta

29 cze 2022

Daktylowy chlebek

przepis-na-chlebek-daktylowy

Słodki, daktylowy chlebek z dodatkiem orzechów włoskich, miodu i aromatycznych przypraw. Piękny kolor i duża ilość bakalii sprawiają, że smakowo chyba bliżej mu do korzennego ciasta, niż chleba. Pachnie lekko piernikowo i jest bardzo sycące.

Idealne na chłodne, deszczowe popołudnie z filiżanką czarnej herbaty.
Jeśli lubicie słodkie śniadania, można je wziąć ze sobą do pracy. Szybkie, proste ciasto na każdą okazję.
ciasto-z-daktylami


Daktylowy chlebek :

na foremkę o pojemnosci 1, 5 l

Składniki:
450 g daktyli
120 g orzechów włoskich
400 g mąki
1 paczuszka proszku do pieczenia
6 łyżki płatków owsianych
4 łyżki miodu
2 jajka
szczypta soli
500 ml mleka
1 łyżeczka( lub trochę mniej) zmielonych goździków, cynamonu
ewentualnie szczypta kardamonu, imbiru, łyżka siemia lnianego

Wykonanie:
1. Daktyle wypestkować i drobno posiekać. Zalać wrzątkiem na 10 minut. Odcedzić i drobno pokroić. Orzechy posiekać.
2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. 
3. Zrobić wgłębienie i dodać miód, jajka i sól. Wlać mleko i dodać przyprawy. Wymieszać do gęstego, ciężkiego ciasta, ale nie mieszać za długo.
4. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko posmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy keksówki i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

smaczne-ciasto-z-daktylami-keksowka

przepis-na-ciasto-z-daktylami
Oczywiście możesz zamienić datyle na suszone morele, figi lub rodzynki. Eksperymentalnie wsypałam siemię lniane i trochę słonecznika :)
Miłego tygodnia 
Edyta

18 maj 2022

Truboczki

przepis-na-truboczki-rogaliki-bez-drozdzy

Truboczki, czyli trąbki to miękkie i smaczne rogaliczki. Bez drożdży, na kefirze lub kwaśnej śmietanie. Z nadzieniem lub bez. Ciekawie zakręcone, aż śmieją się do nich oczy. Wesoły wygląd zachwyci nie tylko dzieci, które szczerze nazywają je gąsienicami.
 
Takie rogaliki na kefirze idealnie nadają sie do kawy lub herbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego kremu. Albo posypać kokoskami, kakao lub cynamonem. Ewentualnie cukrem pudrem po upieczeniu. 
Nie bójcie się, że przygotowanie jest skomplikowane. Ciasto na truboczki na kefirze lub jogurcie jest wyjątkowo elastyczne, jak plastelina. I bardzo dobrze się lepi. 

smaczne-rogaliczki-bez-drozdzy


Truboczki na kefirze:

Składniki:
na 20 sztuk

1 jajko
50 g cukru
0, 5 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
100 g miękkiego masła
150 g kefiru, jogurtu lub kwaśnej śmietany
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie na nadzienie: orzechy lub trochę dżemu, kremu orzechowego, czekoladowe kropelki, sezam,  mak


Wykonanie:
1. Jajko wbić do miski. Wsypać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Krótko wymieszać.

2. Dodać miękkie masło i utrzeć na puszystą masę, aby cukier się rozpuścił.

3. Dodać kefir i krótko wymieszać.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masą jajeczno- maślaną. Zagnieść na elastyczne ciasto.

5. Nakryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.

6. Ciasto podzielić na 20 części. Stolnicę lekko podsypać mąką i uformować 20 kulek z ciasta.

7. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią i rozwałkować na cienki placek. Placki lekko naciąć z jednej strony kilkakrotnie, najlepiej radełkiem. Ostrożnie, żeby nie przeciąć brzegu.

8. Drugą stronę( tę nienacięta) można lekko posmarować nadzieniem lub posypać np. makiem lub sezamem.

9. Następnie zwinąć, zaczynając od nienaciętej strony. Zobacz na zdjęciu.
rogaliki-truboczki-przepis


10. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

najlepsze-rogaliki-na-kefirze

jak-upiec-rogaliki

rogaliki-na-proszku

przepis-na-rogaliki

Dziś jest idealny dzień, żeby upiec takie rogaliki. Z cukrem lub bez, cynamonem, kakao, sezamem- just do it!
Edyta