Niemiecki jabłecznik z kwaśną śmietaną jest już znany na blogu. Smaczne, soczyste ciasto pachnące masłem i wanilią, które pięknie wygląda. I nie jest to żart na prima aprillis( niemiecki April, April). Sprawdzony przepis na jabłecznik ze Schmandem znajdziesz tutaj. A dzisiejszy przepis jest troszkę zmieniony. Ale po kolei. Co to za tajemniczy składnik,,szmand“ ?
Schmand to gęsta, kwaśna śmietana o dużej zawartości tłuszczu. Jeśli otworzysz pojemniczek ze ,,szmandem“, wygląda jak zwykły jogurt, ale gdy obrócisz do góry nogami, szmand nie wypłynie. Jest tak gęsty, że trzyma się pojemniczka i trzeba energicznie postukać w denko, żeby dosłownie,, wypadł“.
Cały sekret tego jabłecznika to naprawdę dobra kwaśna śmietana. Możesz wziąć cienką, kwaśną śmietanę i spróbować zagęścić ją mąką kartoflaną lub budyniem. Ciasto wyjdzie,, no całkiem niezłe“, ale bez porównania do tego ze szmandem. Warto poszukać, może u Ciebie w sklepie jest taka dobra śmietana. W ostateczności zawsze można wyskoczyć do Goerlitz, pretekst jest!
Przepis na ten niemiecki jabłecznik jest dość prosty. Szybkie, ucierane ciasto podpiekamy około 12 minut. Na to wykładamy połowę gestej śmietany wymieszanej z jajkami i cukrem. Układamy plastry jabłek. Na to resztę śmietany i do pieca.
Jabłka można pokroić w dość cienkie plastry. Ja miałam dobre, domowe jabłka, których nie obierałam. Wycięłam tylko te z brzydką skórką. Układanie na podpieczonym cieście zaczęłam od brzegu. I tak po kolei. Pierwszy krąg największych kawałków układam z brzegu, potem kolejne kręgi z trochę mniejszych kawałków. Ewentualnie kilka krążków na środek.
Jeśli chcesz urozmaić ten przepis, możesz dodać cynamon do jabłek. Odrobinę wanilii do ciasta. Albo pokropić jabłka nie sokiem z cytryny, ale z pomarańczy. A może nawet rumem?
600 g jabłek
2- 3 łyżki soku z cytryny
160 g masła
szczypta soli
150 g cukru
3 jajka
180 g mąki
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
na polewę:
300 g gęstej kwaśnej śmietany przynajmniej 20 %
2 jajka
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zostawić kółka lub pokroić na plastry. Pokropić sokiem z cytryny.
2. Tortownicę o wymiarach 24- 26 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
3. Masło, szczyptę soli i cukier utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy.
4. Dodać jajka, ucierając po każdym dodaniu.
5. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy i podpiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni około 12 minut.
7. W tym przygotować polewę. Gęstą, tłustą, kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są bardzo słodkie, można dać trochę mniej cukru.
8. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Połowę polewy z kwaśną śmietaną wyłożyć na ciasto. Na tym ułożyć plastry z jabłek. Nakryć resztą polewy.
9. Piec dalej w temperaturze 175 stopni około 50 minut, na złoto.
10. Wyjąć, wystudzić i oprószyć po brzegach cukrem pudrem.
A do pełnej dekadencji polecam jeszcze gałkę waniliowych lodów lub bitą śmietanę. Ale tylko tak odrobinę ;)
Miłego dnia
Edyta