Sezon
na przetwory w pełni, a na blogu dolcevita-in-my-kitchen jest tylko
jeden jedyny przepis na chutney z zielonych pomidorów i to sprzed
dwóch lat. Ponieważ lato jest dość dziwne w tym roku, powoli
wiadomo jak to będzie z pomidorami i gdyby się okazało, że już
nie zdążą dojrzeć, polecam wam tam przepis z całego serca. Jem
właśnie kanapkę z białym serkiem i na to chutney z zielonych
pomidorów, z ostatniego słoiczka i zachwycam się tym idealnym
zestawieniem. Pikantne, słodkawe pomidory i delikatny, śmietankowy
serek( philadelfia), pycha. Jeżeli musiałabym wybrać najlepszy
przepis na blogu, to ten znalazłby się w pierwszej piątce. Co ja
mówię piątce, w pierwszej trójce. Tak więc pomysł na
wykorzystanie zielonych pomidorów już mamy, gdybyście mieli
jeszcze klęskę urodzaju na ogórki, to dzisiejszy przepis jest jak
znalazł. Dostałam go od mamy, ona od sąsiadki, a sąsiadka okazuje
się, że z internetu: TUTAJ. Być może, że przepis już znacie,
ale pozwolę sobie go przypomnieć. Tymi ogóreczkami wszyscy bardzo
się zachwycają.
Ogórki
w ketczupie:
Składniki:
2
kilo ogórków
1
duża cebula
łyżka
soli
Zaprawa:
0,
5 szklanki octu
1
pikantny ketczup( 750 g)
1
przecier pomidorowy ( mały słoiczek)
0,
5 szklanki oleju
1
łyżeczka gorczycy
kilka
ząbków czosnku
1
szklanka cukru
Przygotowanie:
1.
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w słupki( na cztery części).
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mieszamy razem, dodajemy łyżkę
soli i odstawiamy na bok na około 2 godziny. Następnie zlewamy
powstały sok.
2.
Składniki na zaprawę mieszamy razem. Dodajemy do ogórków i
odstawiamy na 30 minut.
Następnie
wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut. Smacznego!
Edyta
A po przetworach zapraszam na spacer po lesie:
Takiego jelenia,, ustrzelilam" w finskim lesie :)