24 paź 2015

Chutney z zielonych pomidorów

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Chutney z zielonych pomidorów. Edyta Guhl.


Dzisiejszy przepis jest przepyszny, ale wiem, że może wywołać sporo konrowersji. Główny składnik to zielone pomidory. I teraz mogą się odezwać oburzone głosy, że zielone pomidory to trucizna, solanina i chyba nie chcę zaszkodzić moim czytelnikom. Jest wiele teorii na ten temat i naprawdę nie chcę nikomu narzucać mojego zdania. Dzisiejsze chutney jest przepyszne i jest najlepszym rozwiązaniem na szybką obrobkę zielonych pomidorów, szczególnie w takich regionach geograficznych, jak ten w którym mieszkam, czyli Eifel, popularnie nazywanej Syberią Niemiec. Słyszałam o tegorocznych upałach w Polsce, byłam w gorącej Finlandii, a co  u nas ? Zielone pomidory, które nie zdażyły dojrzeć. I mam tego cała wanienkę i szkoda wyrzucić. Przerabiam powoli i czekam, aż reszta wymieszana z jabłkami, zawinięta w gazetę, bo podobno lubi i  szybciej dojrzeje, ale na razie nic- tylko zieleń. Teraz muszę gotować i przelewać w słoiki. I cierpliwie czekać około sześciu tygodni. Ciekawa jestem, co Wy sądzicie o przetworach z zielonych pomidorów :-)
Serdecznie pozdrawiam, Edyta.

Chutney z zielonych pomidorów:


1,5  kg  zielonych pomidorów
0,5 kg cebuli
sól
0,5 kg cukru
150 g rodzynek
200 ml octu winnego
1,5 lyżki mąki
0,8 l wody 
1,5 curry
1 lyżka musztardy
1 lyżeczka pieprzu tureckiego
4 ząbki czosnku
1,5 lyżeczki kminku
1,5 lyżeczki imbiru
kilka papryczek pepperoni

Cebulę pokroić na około 3 mm, pomidory pokroić w kostkę o średnicy okolo 0,5 cm, dobrze posolić i zostawić na noc pod przykryciem.

Następnego dnia masę dobrze wycisnąć, dodać cukier, ocet i rodzynki i gotować około 45 minut bez przykrycia. Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami i dodać do  pomidorów około 10 minut przed końcem. Zagotować i gorące przełożyć do sloików. Poczekać 6 tygodni zanim zaczniemy jeść. Smacznego :-)


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Chutney z zielonych pomidorów. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Bildunterschrift hinzufügen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz