Cookies

10 paź 2015

Terrina z kozim serem



Witajcie :-) Kozi ser albo się kocha, albo nienawidzi. Zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. I nawet popularne przysłowie ,,głód nie ciotka" się tutaj nie sprawdza. Nigdy nie zapomnę naszego pierwszego spotkania. Podróżowałam wtedy z koleżanką autostopem po Europie. Z plecakiem wypchanym herbatnikami i dżemem, ponieważ obydwie nie jadłyśmy mięsa, bez pieniedzy, ale tak bardzo chciało się zobaczyc wieżę Eiffla:-) Przypadkowo zatrzymany kierowca, Niemiec, nie tylko podwiózł nas spory kawałek, ale też podzielił się swoim prowiantem. Marchewka, świeży chlebek, pięknie zapakowany serek. Kierowca wegetarianin sprytnie szykował kanapki i pierwszą podał mojej koleżance. I jak,  jak? Smaczne? Dopytywałam się i nie zwracając uwagi na jej minę i niewyraźne: yhhyy, poprosiłam o duża pajdę. Pierwszy kęs i ...nie, to nie byla eksplozja smakow. Jeśli mam być szczera, to miałam wrażenie, że żuję skórę ze starego kozła. Kierowca uśmiechał się do nas sympatycznie, a ja żułam i żułam. Tej przygody nigdy nie zapomę. I nawet dzisiejszy specjał tego nie zmienił. Na szczęście moi goście byli zachwyceni i zadecydowało, że podaję Wam ten przepis. Ja niestety zdania nie zmieniłam. Przepisy z kozim serem na zawsze powędrują do szufladki z nugatem, czarną porzeczką, GOTOWANą czerwoną kapustą, niemieckimi Mehlklösse szarego koloru, coś w rodzaju naszej zacierki, tylko bez jaj. Serdecznie Was pozdrawiam i życzę...eksplozji smaków :-)

Terrina z kozim serem:
500 g kremowy serek
500 g kremowego serka koziego ( typu domowy serek)
200 ml śmietany
14 płatków żelatyny
80 g orzechów wloskich posiekanych
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 4 łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej wyciśniętą żelatynę. Dodać kremowy serek, serek kozi, śmietanę i wszystko wymieszać. Dodać siekane orzechy, szczypiorek, doprawić do smaku. 
2. Foremkę keksówkę ( pojemność 1,5 litra) wyłożyć folią spożywczą. Masę przełożyć do foremki i wstawić na przynajmniej 5 godzin do lodówki. Stężałą terrine wyjąć z foremki przy pomocy folii.
Jest przepiękna, kremowa, delikatna. Pasuje do dobrego białego wina. Wszystkim fanom koziego serka- gorąco polecam!


8 paź 2015

Ciasteczka z orzechami i chwila refleksji



Przepis na te ciasteczka czekał już od dawna. Nie mogłam się za niego zabrać, ponieważ nie miałam orzechów włoskich, a bez nich ciasteczka nie są aż tak smaczne. Wreszcie dostałam paczkę z Polski i wzięłam się do roboty. Chociaż o robocie nie ma tutaj mowy. Zagnieść 3 składniki, wyciąć gwiazdki, ozdobić, upiec i gotowe. Siedzę teraz przy kuchennym stole, chrupię ciasteczka, popijam gorącą herbatę i naszła mnie pewna refleksja. Pamiętam, gdy byliśmy dziećmi, niecierpliwie czekałam na pierwsze orzechy. Wracałam do domu ze strasznie brudnymi rękami od zielonej skorupy i nie ważne było, że rąk nie dało się wymyć przez kilka następnych dni. Smak tych młodych orzechów pamiętam do dziś. Nie można ich porównać do tych paczkowanych z supermarketu. Ale czy zastanawialiście się ile trudu kosztowało ich wyhodowanie...Najpierw trzeba posadzić drzewo i czekać cierpliwie, żeby urosło. Doglądać, podlewać, kosić trawę, jesienią zbierać i wywozić liście. W nagrodę drzewo odwdzięcza się włascicielowi przynosząc owoce. Za każdym wypielęgnowanym drzewem kryją się czyjeś spracowane rece. Może warto o tym pomysleć, zanim zaczniemy łamać galęzie lub zbierać cudze owoce...
W podziękowaniu za orzechy z Polski zapraszam na ciasteczka :)

Ciasteczka z orzechami:
80 g mąki
30 g cukru pudru
50 g miekkiego masła
1 żółtko
1 łyżka mleka
30 g orzechów włoskich

Mąkę, cukier puder i masło szybko zagnieść, uformować wałek i włożyć na 2 godziny do lodówki. Ciasto zagnieść, rozwałkować na grubość 3 cm i wycinać gwiazdki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować tym ciastka. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Każde ciasteczko ozdabiać połówką lub kawałkiem orzecha. Piec 8-10 minut.Z podanych składników wyszło mi 68 ciasteczek, użyłam dość małej foremki- gwiazdki.
Serdecznie polecam :-)





6 paź 2015

Cebulak, czyli Zwiebelkuchen



Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest dość kaloryczny i to wlaśnie kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer. Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej. Szczególna propozycja na kolację. Spróbujcie sami!

Ciasto cebulowe:

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
50 g masla
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki cukru
150 ml mleka letniego

Farsz:
500 g cebuli
50 g masła
1 łyżka mąki
2 jajka
100 ml słodkiej śmietanki 30
sól, kminek, pieprz
75g boczku* można pominąc

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, zamieszać. Posypać po wierzchu odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi pojemność dodać mąkę, sól i dobrze zagnieść. Teraz dodać miekkie masło, zagnieść ponownie i odstawić do wyrośnięcia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat i wyłożyć foremkę dociskając ciasto ręką.
Farsz: boczek pokroic w kostke. Cebulke obrać, pokroić, podsmażyć na masełku. Uważać, żeby cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać mąkę i masę ostudzić. Dodać jajka, śmietanę, boczek i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Wyłożyć na ciasto w foremce. Posypać kminkiem. Piec w temperaturze 200 stopni 35-45 minut.


4 paź 2015

Placek ze śliwkami i kruszonką



Każdy ma jakieś swoje ulubione przepisy zapisane na luźnych karteczkach, zdobyte od koleżanek, zaznaczone w ksiażkach kucharskich. Ja również. Od dość dawna zamierzałam poprzepisywać je wszystkie porządnie do ładnego zeszytu, aby mieć natychmiast pod ręką, gdy tylko zajdzie potrzeba. Ten blog okazał się najlepszym rozwiązaniem. Nie muszę już szukać po szufladach, dzwonić do Mamy i prosić o przepis, A że staram się robić to w miarę systematycznie ( sezonowo :-)), dlatego podaję już trzeci przepis na ciasto ze śliwkami. Zapraszam!

Przepyszny jesienny placek ze śliwkami i cynamonową kruszonką :

150 g mąki
1 budyń śmietankowy ( w proszku)
120 g masła
60 g cukru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
500 g śliwek

Kruszonka:

100 mąki
75 g masła
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Śliwki drylujemy, kroimy na połówki. Piekarnik nagrzewamy, foremkę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną foremkę. Następnie wykładamy połówki śliwek, rozcięciem do góry jedna obok drugiej. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło, cukier, cukier wanilinowy i cynamon zagniatamy miedzy palcami na kruszonkę i posypujemy po śliwkach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 35-40 minut.
Smacznego :-)


28 wrz 2015

Ciasto ze śliwkami z mąki orkiszowej


Kolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera porcje dla 4 osób, chciałam to troszkę powiększyć, dodałam wiecej mąki i jedno jajko i ciasto wyszło zupelnie inne. Śliwki poszły na dno, a ciasto przypominało smakiem biszkopt. Pozostańcie więc proszę wierne podanemu przepisowi. Ciasto jest bardzo smaczne, wracam do niego już od wielu lat i gdy tylko pojawią się śliwki, wszyscy proszą, upiecz to ciasto z mąki orkiszowej :-)
Gorąco polecam!

Ciasto ze śliwkami z mąki orkiszowej:


4 jajka
80 g brązowego cukru
100 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku
szczypta cynamonu, kardamonu, soli
100 g drobno pociętych orzechów laskowych
650 g śliwek wydrylowanych, pociętych na ćwiartki

Jaja utrzeć z cukrem na pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cynamonem, kardamonem, solą i orzechami, dodać do utartych jaj. Gotowe! Ciasto przełożyć do foremki o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem.
Smacznego :-)















26 wrz 2015

Ciasto ze śliwkami



Kochani, dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, które udaje się nawet początkującym w kuchni. Jest przepyszne, lekkie i bardzo dekoracyjne. Ciasto do popołudniowej kawy i na pogaduchy :-)

Ciasto ze śliwkami:

Składniki:

1 kg śliwek
180 g miękkiego masła
160 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
3 jajka
300 mąki
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 ml mleka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, wydrylować i przekroić na pół. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę. Dodawać po jednym jajku i dobrze ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać migdały i dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Ciasto wlać na formę, wyłożyć śliwki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka.




23 wrz 2015

Ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej :-)


Przepyszne kruche ciasto z bezą i kwaskowymi jeżynami. Doskonały deser na lato i wczesną jesień.
Ś

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
Ś

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Sliwki-wartosc-odzywcza-odmiany-zastosowanie-suszenie_33951.html
Świeżych jeżyn już prawie nie ma, ale można użyć mrożonych, lub poczekać do lata ;-)

Ciasto z jeżynami:


200 g mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru

Podane składniki  szybko zagnieść. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, foremkę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Podpiec 20 minut.

Beza:

3 białka
70 g cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
750 g jeżyn

Białka ubić z cukrem na pianę, dodać skrobię, wymieszać, delikatnie dodać jeżyny. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 30-35 minut ( termoobieg 130 stopni). Smacznego :-)



Inne ciasto z beza
Edyta