Każdy ma jakieś swoje ulubione przepisy zapisane na luźnych karteczkach, zdobyte od koleżanek, zaznaczone w ksiażkach kucharskich. Ja również. Od dość dawna zamierzałam poprzepisywać je wszystkie porządnie do ładnego zeszytu, aby mieć natychmiast pod ręką, gdy tylko zajdzie potrzeba. Ten blog okazał się najlepszym rozwiązaniem. Nie muszę już szukać po szufladach, dzwonić do Mamy i prosić o przepis, A że staram się robić to w miarę systematycznie ( sezonowo :-)), dlatego podaję już trzeci przepis na ciasto ze śliwkami. Zapraszam!
Przepyszny jesienny placek ze śliwkami
i cynamonową kruszonką :
150 g mąki
1 budyń śmietankowy ( w proszku)
120 g masła
60 g cukru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
500 g śliwek
Kruszonka:
Kruszonka:
100 mąki
75 g masła
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Śliwki drylujemy, kroimy na połówki.
Piekarnik nagrzewamy, foremkę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia. Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia,
dodajemy masło, cukier, jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wykładamy
na przygotowaną foremkę. Następnie wykładamy połówki śliwek,
rozcięciem do góry jedna obok drugiej. Przygotowujemy kruszonkę:
mąkę, masło, cukier, cukier wanilinowy i cynamon zagniatamy miedzy
palcami na kruszonkę i posypujemy po śliwkach. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni 35-40 minut.
Musi być wprost wyborny! :D
OdpowiedzUsuńTak, jest przepyszny :-)
OdpowiedzUsuń