Blog o gotowaniu, fotografii, okruchy z życia emigranta...
Cookies
26 wrz 2015
Ciasto ze śliwkami
Kochani, dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, które udaje się nawet początkującym w kuchni. Jest przepyszne, lekkie i bardzo dekoracyjne. Ciasto do popołudniowej kawy i na pogaduchy :-)
Ciasto ze śliwkami:
Składniki:
1 kg śliwek 180 g miękkiego masła 160 g cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 3 jajka 300 mąki 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 ml mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, wydrylować i przekroić na pół. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę. Dodawać po jednym jajku i dobrze ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać migdały i dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Ciasto wlać na formę, wyłożyć śliwki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz