Cookies

6 paź 2015

Cebulak, czyli Zwiebelkuchen



Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest dość kaloryczny i to wlaśnie kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer. Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej. Szczególna propozycja na kolację. Spróbujcie sami!

Ciasto cebulowe:

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
50 g masla
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki cukru
150 ml mleka letniego

Farsz:
500 g cebuli
50 g masła
1 łyżka mąki
2 jajka
100 ml słodkiej śmietanki 30
sól, kminek, pieprz
75g boczku* można pominąc

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, zamieszać. Posypać po wierzchu odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi pojemność dodać mąkę, sól i dobrze zagnieść. Teraz dodać miekkie masło, zagnieść ponownie i odstawić do wyrośnięcia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat i wyłożyć foremkę dociskając ciasto ręką.
Farsz: boczek pokroic w kostke. Cebulke obrać, pokroić, podsmażyć na masełku. Uważać, żeby cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać mąkę i masę ostudzić. Dodać jajka, śmietanę, boczek i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Wyłożyć na ciasto w foremce. Posypać kminkiem. Piec w temperaturze 200 stopni 35-45 minut.


2 komentarze:

  1. Największe problemy miałem z farszem, trochę mi nie wyszedł. :(
    Ale przepis świetny, jak zawsze.

    OdpowiedzUsuń