Zwiebelkuchen jest to drożdżowy
placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na
południu Niemiec i we Francji. Jest dość kaloryczny i to wlaśnie
kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W
Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer.
Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej.
Szczególna propozycja na kolację. Spróbujcie sami!
Ciasto cebulowe:
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
50 g masla
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki cukru
150 ml mleka letniego
Farsz:
500 g cebuli
50 g masła
1 łyżka mąki
2 jajka
100 ml słodkiej śmietanki 30
sól, kminek, pieprz
75g boczku* można pominąc
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać
letnim mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, zamieszać. Posypać po
wierzchu odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto podwoi pojemność dodać mąkę, sól i dobrze zagnieść. Teraz
dodać miekkie masło, zagnieść ponownie i odstawić do wyrośnięcia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na
kwadrat i wyłożyć foremkę dociskając ciasto ręką.
Farsz: boczek pokroic w kostke. Cebulke obrać, pokroić,
podsmażyć na masełku. Uważać, żeby cebula nie zrobiła się brązowa.
Dodać mąkę i masę ostudzić. Dodać jajka, śmietanę, boczek i dobrze
wymieszać. Doprawić do smaku. Wyłożyć na ciasto w foremce. Posypać
kminkiem. Piec w temperaturze 200 stopni 35-45 minut.
Największe problemy miałem z farszem, trochę mi nie wyszedł. :(
OdpowiedzUsuńAle przepis świetny, jak zawsze.
Dziekuje bardzo, nastepnym razem wyjdzie :)
Usuń