Cookies

15 lut 2023

Marchewkowe kotlety lepsze niż fast food

marchewkowe-kotlety-lepsze-niz-fast-food

Twoje dziecko nie lubi warzyw? Kręci nosem na widok marchewki? Moja pierwsza myśl: to jeszcze nie jadło moich marchewkowych kotletów lepszych niż fast food. Soczyste, z chrupiącą skórką, tanie i smaczne. Zupelnie nie wyczuwasz w nich marchewki. Sama przepadam za warzywami, ale gotowana marchew chyba nikogo nie pociąga. A takie smażone kotleciki warzywne są naprawdę lepsze niż burgery ze znanej sieci restauracji. 
I niektórzy nie wierzą, że nie ma w nich grama mięsa. 

Na blogu znajdziesz więcej propozycji na bezmięsny obiad. Kotlety z kapusty, cukinii, kaszy jaglanej, jarmużu, kalafiora i brokułów. Można je podać z ryżem, ziemniakami, dowolnym sosem i salata. Lub z dowolnym warzywnym daniem jednogarnkowym.
Kotleciki mają bardzo ciekawy smak. I chociaż sama przepadam za intensywnymi smakami, do kotletów z marchewką nie daję zbyt wiele przypraw. Szczegolnie dzieci preferują łagodne smaki. Uważajmy na ostrą paprykę, kurkumę albo curry. Nie przesadzajmy tutaj z dodatkami. Lepsze bywa wrogiem dobrego. 

Przepis na kotlety marchewkowe:

Składniki:
700 g surowej marchewki
dobra szczyta soli( pól łyżeczki)
0, 5 łyżeczki cukru
3- 4 łyżki kaszy manny
1 jajko
1- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki i ugotować w całości, aż marchewka zmięknie.
Czas gotowania zależy od marchewki. Czasami jest do 20 minut, czasem dłużej. Jak tylko marchew będzie miękka, odcedzić i ostudzić. 
2. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o dowolnych oczkach. Doprawić sola i cukrem. Można też dodać inne przyprawy typu curry, mieloną paprykę lub kminek.
3. Do masy marchewkowej wbić jajko i dodać gęstą, kwaśną śmietanę. Zostawić na 10- 15 minut.
4. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formować owalne kotleciki. Każdy kotlecik obtoczyć dokładnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem, zieloną sałatą, sosem z jogurtu lub tzatzikami. 
obiad-bez-miesa-kotlety

warzywne-kotlety-marchewka

Do marchewkowych kotlecików bardzo pasuje cukinia po koreańsku. I własnie zorientowałam się, że przepisu nie ma jeszcze na blogu. Może spróbuj chutney z jablek. A przepis na sałatkę z cukinii podam już w następnym wpisie. Luty, co prawda nie jest miesiącem na przetwory. Za to będzie jak znalazł na lato :)

Pozdrawiam,

Edyta

7 lut 2023

Krajanka z cynamonem lub makiem

krucha-krajanka-z-cynamonem-lub-makiem
Chrupiąca krajanka z cynamonem lub makiem. Delikatne, listkujące się ciasto, średnio słodkie. Wciąga od pierwszego kęsa. Nie wiem, które ciasteczka bardziej mi posmakowało. Makowe, czy cynamonowe? Miękki środek, a z wierzchu cieniutka skórka cukrowo-cynamonowa. Czy przepyszna makowa? A jest jeszcze przecież tyle innych możliwości. Posypka z siekanych orzechów włoskich, laskowych, pistacji, sezamu lub cukru z prawdziwą wanilią. A może tak upiec krajankę na slono. Z kminkiem, czarnuszką i szczyptą grubej soli?

Ciasteczka nie są trudne do wykonania. Rozwałkowane na prostokąt ciasto posypujemy, tak od połowy cukrem zmieszanym z cynamonem lub makiem. Składamy, rozwałkowujemy i znowu posypujemy tylko połówkę. Znowu składamy i rozwałkowujemy. Prawie gotowe. Teraz posypujemy już całą powierzchnię mieszanką cukrową. I kroimy na dowolne kształty. U mnie są to paseczki. Somplikowane? Wcale nie. Zobacz na zdjęciach niżej jak zrobić krajankę z makiem i cynamonem. A jeśli masz pytania, śmiało pisz!
kruche-ciastka-z-cynamonem-i-makiem

Przepis na krajankę z makiem lub cynamonem:

Składniki:
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jogurtu lub gęstej śmietany
dodatkowo:
2- 3 łyżki cukru i łyżka maku
lub
2- 3 łyżki cukru i łyżka cynamonu
ewentualnie trochę więcej mąki do podsypania
Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać zimne masło i posiekać szybko nożem na kruszonkę. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i jogurt lub gęstą śmietanę. Szybko zagnieść lub użyć miksera.
2. Uformować na kształt kuli, lekko spłaszczyć i przeciąć na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.


jak-zrobic-kruche-ciastka-z-cynamonem
3. Pierwszy kawałek wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt dość cienko. Można rozwałkować na stolnicy lub między dwoma kawałkami folii spożywczej. Ewentualnie użyć trochę mąki do podsypania.

przepis-na-kruche-ciastka
4. Połowę ciasta posypać cynamonem lub makiem wymieszanym z cukrem. Nakryć ,, pustą połówką ciasta i lekko docisnąć dłonią lub wałkiem. Tak, aby mieszanka nie wysypywała się z ciasta.
5. Ciasto znowu rozwałkować i połowę posypać cynamonem lub makiem wymieszanym z cukrem. Docisnąć i rozwałkować.
ciastka-z-cynamonem-przepis


6. Teraz całą powierzchnie ciasta posypać mieszanką cukru z cynamonem lub makiem i pociąć na małe kawałki.
7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 12- 15 minut na złoto. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
przepisy-na-makowe-ciastka

A jeśli masz chęć na inne ,, pochrupajki“ to zapraszam na chrupiące rybki, warzywne krakersy lub świerszczyki.
Edyta

31 sty 2023

Ciastka francuskie z ananasem

przepis-na-ciastka-francuskie-z-ananasem

Wspaniałe kwadraty z ciasta francuskiego z krążkami ananasa i kandyzowaną wisienką. Sympatyczne ciasteczka, które pieknie zdobią stoł. Gotowe ciasto francuskie i ananas z puszki. Proste i efektowne. Szybki przepis z cyklu ,, Gdy goście u drzwi“. 
Oczywiscie zamiast ananasa można wziąć brzoskwinie lub inne owoce. Jak na przykład w tym przepisie z jabłkiem i gruszką.

Szczególnie pieknie wygladają kandyzowane wisienki na każdym krążku ananasa. Ale możesz je zastąpić dżemem. Najlepiej domowym, o gęstej konsystencji, tak, aby nie wyciekł podczas pieczenia. Kupowane dżemy często zawierają żelatynę, która rozpuszcza się w wysokich temperaturach. A wtedy dżem rozlewa się dosłownie po całym ciastku, a nawet foremce.

Upieczone kwadraty z ananasem posypuję delikatnie cukrem pudrem. Jeśli lubisz bardzo słodko, możesz zrobić lukier, albo ozdobić ciasteczka czekoladą.
Dla nas lekka pudrowa pierzynka jest wystarczająca.
przepisy-z-ciasta-francuskiego

Przepis na francuskie ciastka z ananasem:

Składniki:
8 krążków ananasa z puszki
1 1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
cukier puder do oprószenia
1 łyżka mleka
8 kandyzowanych wisienek lub gęsta czerwona marmolada

Wykonanie:
1. Ciasto rozwinąć i ewentualnie lekko wyprostować wałkiem. Przy pomocy pomocy noża lub radełka pokroić na kwadraty.
2. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kwadraty z ciasta francuskiego przełożyć na foremkę i ponakłuwać widelcem.
3. Ananasa odsączyć z nadmiaru soku i położyć na środku każdego kwadrata.
4. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować brzegi kwadratów.
5. Na środku każdego ananasa położyć wisienkę lub łyżeczkę gęstego dżemu.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 20- 25 minut.
Przed podaniem kwadraty z ananasem można oprószyć cukrem pudrem.
ananas-ciasto-francuskie

ciasto-francuskie-z-ananasem
W ostatnim poscie pisalam o Plomyku, wyglada wlasnie tak :)

Przy takich wypiekach nie wychodzi mi z głowy piosenka: Podaruj mi trochę słońca...podaruj mi trochę słońca....właśnie tak!“.
Miłego dnia
Edyta

27 sty 2023

Sałatka w kształcie mandarynki

przepis-na-salatke-mandarynki

Pyszna sałatka ryżowa w kształcie mandarynki. Dla wszystkich amatorów słodkich, lekko egzotycznych smaków. A to za przyczyną kilku popularnych dodatków. Przepysznego ryżu basmati, ale oczywiście możesz przygotować sałatkę z każdego innego ryżu. Przyprawy curry, odrobiny kurkumy i ananasa z puszki. Ja wykorzystałam puszkę koktajlu owocowego w lekkim syropie, którą dostałam jako świąteczny upominek od dobrej znajomej. A swoją drogą jaki to świetny pomysł na sympatyczny prezent. 
Do ryżowej sałatki dodajemy też żółty ser starty na tarce. Ładnie wygląda intensywny w kolorze ser cheddar, ale możesz wziąć dowolny ser w kawałku. 
Gotową sałatkę doprawiamy sosem i odstawiamy na chwilę, żeby składniki się przegryzły. A w tym czasie przygotowujemy skórkę dla naszych mandarynek.

Jak zrobić sałatkę w kształcie mandarynek?

Wygląda to dość skomplikowanie, ale nie jest zbyt trudne. Gotowaną marchew ścieramy na tarce. Formujemy mały placuszek i na środek kładziemy sałatkę ryżową. 
salatka-ryzowa-mandarynka

Teraz trzeba uformować mandarynkę. W tym celu musimy obtoczyć sałatkę z każdej strony, tak aby powstała kulka.
przepis-na-salatke-z-ryzem

Można to zrobić w rękach. Najlepiej jest jednak wziąć kawałek folii i zwinąć na kształt tzw. sakiewki. Delikatnie rozwinąć i wyrównać niedoskonałości. Zawsze można załatać dziurkę dodatkowym kleksem marchewki. A prawdziwa mandarynka też nie jest idealnie gładka. Zdażają się uwypuklenia lub nierówności.
najlepsze-salatki-z-ryzem

I jeszcze tylko goździk jako szypułka i świeże listki. Dobrze byłoby wziąć jadalne. U mnie zerwane z krzaka ,, Ognika“ . Gotowe.
Dzisiejszy przepis nie wymaga mierzenia lub ważenia. Jeśli zrobisz trochę więcej sałatki, można ją będzie skosztować przed zrobieniem mandarynek. I nabrać sił do dalszej pracy. 
Jeśli ugotujesz więcej marchewki, czemu nie. Marchew jest bardzo zdrowa. A gdy będziemy trzymać się kurczowo przepisu i gramów, pryśnie cala magia gotowania i wszystko pójdzie nie tak. Daj się ponieść fantazji :)
salatka-z-ryzem-i-ananasem


Ryżowa sałatka jak mandarynka:

Składniki:
250 g ryżu najlepiej basmati
1 łyżka curry
szczypta kurkumy
60 g sera
1 puszka ananasa lub owocowego koktajlu w syropie
Sos:
3- 4 łyżki jogurtu greckiego lub smietany
2 łyżki soku z ananasa( po odsączeniu puszki)
1- 2 łyżki oleju 
sól, pieprz
ewentualnie trochę soku z cytryny
2- 3 średniej wielkości marchewki
dodatkowo goździki i świeże listki do dekoracji, najlepiej mięty( u mnie niestety tylko dekoracja)

Wykonanie:
1. Ryż ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu
Odsączyć wodę. Dodać łyżkę curry, można trochę mniej i szczyptę kurkumy. Wymieszać i pozostawić, aby ryż przestygł.

2. Ser zetrzeć na tarce. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Ewentualnie wziąć koktajl owocowy w lekkim syropie i podobnie odcedzić.

3. Przygotować sos: wymieszać jogurt lub śmietanę z sokiem z ananasa i odrobiną oleju. Posolić, popieprzyć, a jeśli ktoś lubi kwaśny smak, doprawić sokiem z cytryny.

4. W misce wymieszać ugotowany ryż, starty ser i kawałki ananasa. Doprawić sosem. Zostawić na chwilę, żeby sałatka się przegryzla.

5. Do przygotowania mandarynek potrzebne będą marchewki ugotowane na miękko i starte na drobnej tarce. Marchewki nie odciskamy z wody, masa powinna być wilgotna.

6. Mandarynki można formować na ręce, jednak zupełnie dobrze robi się to przy pomocy folii spożywczej. Na kawałku folii kładziemy łyżkę lub dwie startej marchewki. W zalezności od tego jak duża ma być mandarynka. Większa porcja jest łatwiejsza do formowania, mniejsza lepiej wygląda na talerzu.

7.  Marchewkę klepiemy na płaski placek i na środek kładziemy sałatkę z ryżem. Boki folii składamy do środka jak woreczek. Na górze folię lekko zakręcamy. Tak, aby marchewka oblepiła sałatkę z każdej strony. Delikatnie odkręcamy i zdejmujemy folię. Ewentualnie lekko gładzimy nierówności. W środek mandarynki wstawiamy goździka lub ziarenko pieprzu i świeże listki. Układamy na talerzu.
salatka-mandarynka


Przyjemności w gotowania i dużo radości,
Edyta


31 gru 2022

Kardamonowe gwiazdki

przepis-na-kardamonowe-gwiazdki

Happy New Year Kochani!
Przychodzę z najlepszymi życzeniami. Gwiazdki z nieba nie mogę Ci obiecać, ale za to pyszne ciasteczka: kardamonowe gwiazdki. Pachnące wanilią i dobrym masełkiem. Proste do zrobienia i dosyć szybkie. Takie na ostatnią chwilę. Bo nie ma przyjemniejszego momentu, jak gorąca herbata z domowym ciasteczkiem po spacerze w pierwszy dzień roku. 


Od jakiegoś czasu zaobserwowałam bardzo pozytywne zjawisko w Niemczech. Coraz więcej osób rezygnuje z głośnych sylwestrowych zabaw, tak aby nie stresować zwierząt. A następnego ranka w grupie znajomych lub rodziny wędrują przez zaśnieżony krajobraz. Z pożytkiem dla zdrowia i figury. Chociaż po takim spacerze to apetytu dopiero się nabiera!


Życzę wszyskim najważniejszego: pokoju na świecie! Miłości, spełnienia marzeń i dużo zdrówka. Satysfakcji z wykonanej pracy, dokładności i solidności! Tak, abyś zawsze miał czyste sumienie i mógł spojrzeć w oczy ludziom, którzy Ci zaufali. Nie ma przyjemniejszego uczucia, niż zadowolenie z własnej pracy! Aby ten Nowy Rok 2023 przyniósł wszystkim same dobre zmiany. A zacznijmy od smacznych ciasteczek z kardamonem!

kruche-ciasteczka-przepis


Kardamonowe gwiazdki:

Składniki:
na około 30 gwiazdek
100 g masła
70 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
200 g mąki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kardamonu w proszku
ewentualnie: cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Masło, cukier i cukier, waniliowy utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej, około 3 minut.
2. Dodać jajko i sól i dokładnie utrzeć.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem i kardamonem do ciasta. Stopniowo dodawać do masy maślanej. Włożyć na godzinę (owinięte folią) do lodówki.
4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wycinać gwiazdki.
5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC, przez około10- 15 minut, do zarumienienia się brzegów ciastek.
6. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
przepis-na-ciastka-gwiazdki

przepis-na-ciastka-z-kardamonem

kruche-gwiazdki-przepis
Kochani pamiętajmy, że zwierzęta boją się huków i wystrzałów. Zezygnujmy z głośnej zabawy i fajerwerkow. 
Nie strzelaj w Sylwestra!
Jeszcze raz Szczęśliwego, Nowego Roku!
Edyta

22 gru 2022

Migdałowe rogaliki

przepis-na-migdalowe-rogaliki

Migdałowe rogaliki z tradycyjnego, niemieckiego przepisu. A jak niemiecki przepis na świąteczne ciasteczka, to nie może zabraknąć marcepanu. A raczej masy marcepanowej. Słodkiej, pachnącej, przepysznej. I oczywiście migdałów: mielonych i w płatkach. I żeby to arcydzieło stało się doskonałe, zanurzamy końcówki chrupiących rogalików w kuwerturze. Ja lubię mleczną czekoladę. Prawdziwi schokoholicy wybiorą ciemną, gorzką, z dużą ilością kakao.

I z takim aromatycznym rogalikiem w jednej ręce i kubkiem kawy w drugiej- zabrakło jednej ręki, żeby zrobić zdjęcie- chcę Wam złożyć Świąteczne Życzenia:
Magicznych świąt Bożego Narodzenia, szczęścia, radości i dużo zdrówka.
Pachnącej choinki, skrzypiącego śniegu, słodyczy na stole i spokoju w sercu...
niemieckie-rogaliki-z-marcepanem


Migdałowe rogaliki:
Składniki na okolo 12-13 sztuk
200 g masy marcepanowej
150 g mielonych migdałów
2 łyżki soku z cytryny
100 g cukru pudru
1 białko
dodatkowo
1 białko
50 g płatków migdałowych
100 g kuwerury
Wykonanie:
1. Masę marcepanową, mielone migdały, sok z cytryny, puder cukier i jedno białko zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto mocno się klei, najlepiej jest zostawić je na noc w lodówce.
2. Nastepnego dnia lekko zwilżonymi w wodzie rekami( lub w rękawiczkach)brać małe kulki prawie wielkości orzecha włoskiego i formować małe ksieżyce.
3. Białko lekko rozbić widelcem. Rogaliki smarować białkiem i posypać płatkami migdalów.
4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni 10- 12 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wystudzić na blaszce. Rogaliki są b. miękkie.
5. Kuwerurę rozpuścić w kąpieli wodnej. Końcówki rogalików zanurzać w kuwerturze i kłaść na kratkę, aż kuwertura zastygnie.
niemiecki-przepis-na-rogaliki
migdalowe-ciasteczka-przepis



A jeśli szukasz innych przepisow na ciasteczka, bardzo polecam:
1. Alpejski chlebek, czyli lekko piernikowe, kruche ciasteczka. Jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na blogu. Bardzo, bardzo je Wam polecam. Połączenie korzennego, lekko czekoladowego ciasta z cytrynowym lukrem- po prostu bajka! Możesz już zapomnieć inne przepisy na ciasteczka :)
alpejski-chlebek-swiateczne-ciateczka


2. Czekoladowe ciasteczka z karmelem cudowne, przepyszne, prawdziwe klejnoty. Nawet jeśli nie jesteś fanem kakao, ten smak Cię przekona.
czekoladowe-ciasteczka-z-karmelem


3. Korzenne ciasteczka spekulatius. Domowe, wiadomo najlepsze. Nic dodać, nic ująć.
korzenne-ciasteczka-przepis


4 Stollen w miniaturce, czyli malutkie strucle pełne aromatu. Bez drożdży, z dodatkiem twarogu i kandyzowanej skórki.
stollen-w-miniaturce


5. Czekoladowe szyszki, kruche, delikatne, bardzo pomysłowe.
czekoladowe-szyszki-przepis-ciastka


6. I jeszcze jedne kreatywny przepis. Kocie łapki, czyli ciastka lamparta, aromatyczne, cynamonowe, przezabawne.
ciasteczka-z-cynamonem-przepis


Ciepłych i udanych Świąt Bożego Narodzenia!
Edyta


15 gru 2022

Mleczne poduszki

przepis-na-ciastka-mleczne-poduszki

Mleczne poduszki to kruche ciasteczka w pięknym, jasnym kolorze. Delikatne, dość neutralne w smaku, można je podać dzieciom lub zjeść na pierwsze śniadanie. Nie są to świąteczne ciasteczka bogate w przyprawy i smaki. A raczej ciastka neutralne w smaku, takie do włożenia do kieszenia i pogryzania w wolnym czasie.

Nie wiem jak Wam, ale mi ten smak przywołał wspomnienie z dzieciństwa. I teraz konia z rzędu temu, kto pamięta jeszcze ciastka znaki zodiaku z czasów PRL-u? Małe, okrągłe ciastka z różnymi znakami zodiaku. Nie pamiętam już firmy ani opakowania, zresztą kto kiedyś zwracał uwagę na firmę! Za to idealnie nadawały się do zabawy. Zasady gry były bardzo proste. Najpierw zjadałam znaki zodiaku znajomych i dalszej rodziny. Potem Wagi, Byki i Ryby najbliższej rodziny. Moje Bliźniaki zostawały na koniec i w sposób bezdyskusyjnie wygrywały. Chociażby przewagą liczebną. Jaka cudowna i sprawiedliwa gra :)
Zapraszam na ciastka mleczne poduszeczki- Taką namiastkę dzieciństwa.
przepis-na-ciastka


Przepis na ciastka mleczne poduszeczki:

Składniki:
80 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
50 ml mleka
70 ml oleju
szczypta soli
240 g mąki
30 g skrobi kukurydzianej( można wziąć mąkę kartoflaną)
Wykonanie:
1. W misce umieścić cukier, cukier waniliowy i jajko. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy.
2. Dodać mleko, olej i szczyptę soli i dobrze wymieszać.
3. Mąkę pszenną i skrobię przesiać i razem zagnieść na elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwa kawałki i z każdego kawałka uformować wałek. Oba wałki podzielić na 3- 4 cm kawałki.
4. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 10 – 12 minut, tylko do zezłocenia brzegów.
mleczne-poduszeczki-ciasteczka

ciastka-z-mlekiem


A jeśli mleczne poduszeczki są dla Ciebie zbyt dietetyczne, mam prawdziwą bombę kaloryczną z marcepanem i czekoladą. Ale to już razem z Życzeniami na Święta. Zapraszam za tydzień :)
Edyta