Ciastka lamparta potocznie nazywane są kocimi łapkami. Ciasteczka są cynamonowe, z kruchego ciasta i mają ciekawy wzorek. Przepadają za nimi wszystkie dzieciaki, bo są nie tylko piękne i bardzo smaczne. Idealnie nadają się do wszystkich zabaw typu: las, dzikie zwierzęta, praca drwala, zoo i wielu innych. Posmakują także dorosłym, do gorącej herbatki i na pogaduchy. Zaskoczyło mnie, że ciasteczka są takie smaczne. Czasem zdarza się, że wzorek wprawdzie piękny, ale ciasteczka takie sobie. A te cynamonowe ciacha są przepyszne. Pachnące, nie za słodkie i warte polecenia.
Można
upiec je z dziećmi, bo naprawdę rozwijają zdolności manualne.
Trzeba uformować w sumie 10 wałeczków. A następnie dwa grube
rulony. I tutaj pewnie muszą trochę pomóc dorośli. Ciasteczka
można robić na silikonowej macie. Ułatwi nam to zwinięcie ciasta
w gruby rulon. Ale nie dajmy się zwariować. W końcu nie jest to
wypiek dla królowej angielskiej, tylko proste ciasteczka do herbaty.
Ja zwijałam je na zwykłej stolnicy. Jeśli między cynamonowymi
wałeczkami jest dużo powietrza, wystarczy rulon trochę porozciągać
i porolować. I warto pamiętać, że gdy włożymy go do lodówki,
strona na której leży, zrobi się trochę,, plaskata“. Kocie łapki będą później trochę kwadratowe. Żeby były pięknie
okrągłe, rulon trzeba obrócić po około 15 minutach. Dla
ułatwienia narysowałam krótką instrukcję( poniżej).
Ciasteczka
można zrobić też z kakao. Jednak taka cynamonowa, aromatyczna
wersja jest zdecydowanie smaczniejsza. Można też zrobić cynamonowe
wałeczki, a cały rulon z wierzchu posypać kakao. Wzór będzie
wtedy prawdziwie lamparci. Lamparci wzór? No taki w cętki,
wiecie, o co mi chodzi :)
Bardzo
lubię siedzieć wieczorem z kubkiem herbaty i dobrą ksiażką i
chrupać takie cynamonowe ciasteczka. Chwalę te ciasteczka i chwalę,
i tak sobie myślę, że upiekę podwójną, albo potrójną porcję.
I przez cały tydzień, nie muszę piec już nic innego. Żadnych
ciast, ani tortów. Cynamonowe ciasteczka wystarczą. Zdradzę Wam,
że mojej mamie te ciasteczka bardzo posmakowały. Jadąc do
sasiedniego miasta na zakupy, wzięła je ukradkiem ze sobą do
torebki. Na drogę. A ja się zastanawiałam, co tak pachnie! A
ciekawe jak Wam posmakują :)
Kocie łapki, czyli ciastka lamparta:
na 42 sztuki
Składniki:
320
g mąki
0,
5 łyżeczki proszku do pieczenia
150
g masła w temperaturze pokojowej
110
g cukru
1
jajko
szczypta
soli
30
g cynamonu
dodatkowo
cukier, 3- 4 łyżki do obtoczenia
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masła dodać cukier,
jajko i szczyptę soli. Dobrze wymieszać, aż ciasto będzie
gładkie. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Nie trzeba długo
ugniatać, bo ciasto zacznie się kruszyć. Uformować kulę. Jeśli
ciasto jest za miękkie, zawinąć w folię i włożyć na chwilę(
ok. 15 minut) do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie
części i jedną zostawić w lodówce.
2.
Połówkę ciasta podzielić znów na dwie części.
3.
Z jednej części uformować 5 wałeczków o długości 20 cm.
4.
Wysypać cześć cynamonu na stolnicę lub silikonową matę i
obtoczyć każdy wałeczek rówomiernie, tak aby był brązowy(
wszystkie pięć wałeczków obtoczyć w cynamonie).
5.
Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 na
14 centymetrów. Cynamonowe wałeczki położyć niedaleko od
krawędzi ciasta. Najpierw dwa, nieco wyżej trzeci i na gorze
czwarty i piaty. Wałeczki nie skleją się, ponieważ przeszkadza
temu cynamon, ale tak ma być. Teraz zwinąć prostokąt dość mocno
w rulon. Między wałeczkami jest dość dużo powietrza, więc
trzeba rulon trochę rozciągnąć i porolować. Można pomoc sobie
przy pomocy silikonowej maty.
6.
Wysypać resztę cynamonu na silikonową matę i obtoczyć cały
rulon. Następnie przenieść rulon na folię spożywczą i bardzo
ciasno zwinąć.
7.
Skręcić mocno końce folii spożywczej: na cukierka i wstawić do
lodówki na 30 minut. Tak samo postępować z drugim kawałkiem
ciasta. W rezultacie mamy 2 rulony.
8.
Po 15 minutach rulon wyjąć z lodówki i porolować, żeby strona na
której leżał, nie była płaska.
Włożyć
do lodówki na kolejne 15 minut.
9.
Wyjąć schłodzony rulon z lodówki. Na macie lub stolnicy rozsypać
cukier i rulon obtoczyć równomiernie w cukrze. Następnie pokroić
na talarki. Ewentualnie talarki troche wyrównać w dłoniach. Piec w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 17- 20
minut. Tak samo postępować z drugim rulonem, tylko czas pieczenia
będzie trochę krótszy. Poniżej instrukcja na rysunku :)
Instrukcja jak zrobic lamparci wzorek :) |
Polecam
cynamonowe ciasteczka na różne okazje: jako prowiant, do zabawy, na
zły humor i smutki :)
Przepis
pochodzi z książki Roberta Kengisa,, Domowe wypieki“
Edyta
cudowne
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuńjejku jakie cudeńka!!!!
OdpowiedzUsuńAż chce się zjeść. Wygląda bardzo apetycznie, pewnie też przepysznie smakuje
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie, wyjatkowo smaczne ciasteczka :)
UsuńTy to potrafisz zainspirować! Moja Mała uwielbia wszystko co związane z kotami więc te ciasteczka absolutnie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Dziekuje slicznie. Bardzo smaczne ciasteczka i duzo zabawy podczas lepienia :)
UsuńJakie cudne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie :)
UsuńCudowne kocie łapki
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :)
Usuń