Cookies

22 lut 2023

Koreańska sałatka z cukinii

koreanska-salatka-z-cukinii-do-sloikow

Chrupiąca, przepyszna, uzależniająca. Od pierwszego kęsa. Koreańska sałatka z cukinii, marchewki, papryki i cebuli. Pełna aromatu i całej gamy smaków. Od lekko słodkiego, po kwaśny, aż do pikantnego. Obiecaj mi, że TEN przepis wypróbujesz.
Może nie teraz w lutym, bo teraz można jedynie zamarynować kapustę. Ale o smacznej, marynowanej kapuście, tak marynowanej, nie kiszonej, może innym razem. Chociaż warto. Naprawdę warto.

Wróćmy do naszej sałatki warzywnej. Właściwie to ten przepis powinien brzmieć tak: Wczesnym rankiem, zanim zacznie palić mocne słońce, weź koszyk do ręki i ostry noż. Pojdź do ogródka i przejrzyj krzaki cukinii. Wybierz najdorodniejsze okazy i zetnij, zanim zrobią się ciepłe od słońca. Do koreańskiej sałatki najlepiej nadają się młode osobniki o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać.

Cukinie pokrój siedząc na ławce w ogródku. Plecy wygodnie oprzyj o jabłonkę, bose stopy zanurz w trawie. Pokrojoną cukinię wrzuć do miski. Podobnie postępuj z pozostałymi warzywami. Na chwilę przerwij i napij się zimnego kompotu. Gdy warzywa są przygotowane, wejdź do przyjemnie chłodnego domu, żeby zrobić zalewę. Chłodnego domu...???

I akurat w tym momencie pryska czar nocy letniej. A o przetworach i warzywach prosto z grzadki pozostaje pomarzyć. A dlaczego wyskoczyłam tak w środku zimy z tą salatką? Bo w ostatnim wpisie zaprosiłam Cię na bardzo smaczne kotlety z marchewki. A sałatka z cukinii jest do nich idealnym zestawieniem. To jak będzie? Przepis zapisany?
cukinia-na-zime-do-sloikow

Przepis na koreańską sałatkę z cukinii:

Składniki:
2, 5 kg cukinii
500 g marchewki
200 g czerwonej papryki ok. 2 szt
300 g cebuli
100 g zieleniny: świeżej pietruszki, kopru
dodatkowo przed samym podaniem: 2 łyżki sezamu uprażonego na patelni
Zalewa:
200 ml oleju
10 łyżek octu 9%
2 łyżki soli 
0, 5 łyżeczki pieprzu
4 łyżki cukru
2 łyżki przyprawy koreańskiej( zobacz niżej jak zrobić przyprawę)
8 ząbków czosnku

Wykonanie:
1. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać. Starą cukinię obieramy ze skórki. Gniazda nasienne usuwamy. Kroimy w słomkę, a jeszcze lepiej, ścieramy na koreańskiej tarce.
2. Marchewkę i paprykę również koimy w słomkę lub ścieramy na koreańskiej tarce.
3. Cebulę kroimy w pióra. Zieleninę typu koperek siekamy. Wszystko mieszamy w dużej misce.

Zalewa do cukinii po koreańsku:

Do oleju wlewamy 10 łyżek octu 9 %. Jeśli ocet jest za mocny dodajemy wodę( np. przy occcie 10% na 9 łyżek 1 łyżkę wody). Wsypujemy 2 łyżki soli, pół lyżeczki zmielonego pieprzu, 4 łyżki cukru i około 2 łyżek przyprawy koreańskiej. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i polewamy po warzywach. Całość mieszamy i zostawiamy na około 3 godzin, żeby wszystko dobrze się przegryzło.
4. Następnie sałatkę wkładamy do wysterylizowanych słoików. Nie muszą sięgać do nakrętki. Zostawiamy trochę wolnego miejsca, tak około 2 cm. Nakładamy pokrywki na słoiki, ale jeszcze nie dokręcamy. 
5. Wstawiamy słoiki do garnka. Słoiki nie powinny dotykać ścianek garnka i innych słoików.
Wlewamy zimną wodę do 3/4 ich wysokości. Ja zazwyczaj nalewam wodę, aż cała sałatka jest pod woda, ale nie nakrętka.
6. Przykrywamy garnek i doprowadzamy wodę do wrzenia. Małe słoiczki gotuję jeszcze ok. 30- 35. Większe, półlitrowe 20- 25 minut. Dokręcam i odwracam do góry dnem. Ciepło nakrywam i zostawiam do ostygnięcia.
* Przed podaniem sałatkę posypuje prażonym sezamem. 

Przepis na przyprawę koreańska
Można kupić,, Przyprawę koreańska do marchewki po koreańsku“ o różnych odcieniach ostrości od mocno pikantej po łagodną. Albo zrobić ją samemu tak jak lubisz.
Składniki:
1,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
czerwona mielona papryka według upodobania. 
Można jeszcze dodać imbir, gałkę muszkatołową, ewentualnie bazylię.
Składniki zmielić w młynku elektrycznym na najwyższych obrotach przez około 3 minut. Ostrożnie przy otwieraniu, nie wdychaj tylko tej ostrej przyprawy!
cukinia-po-koreansku

przyprawa-koreanska-do-marchewki-przepis


A mnie jest szkoda lata....Ta...da...da...dada...da...dam!
Edyta

15 lut 2023

Marchewkowe kotlety lepsze niż fast food

marchewkowe-kotlety-lepsze-niz-fast-food

Twoje dziecko nie lubi warzyw? Kręci nosem na widok marchewki? Moja pierwsza myśl: to jeszcze nie jadło moich marchewkowych kotletów lepszych niż fast food. Soczyste, z chrupiącą skórką, tanie i smaczne. Zupelnie nie wyczuwasz w nich marchewki. Sama przepadam za warzywami, ale gotowana marchew chyba nikogo nie pociąga. A takie smażone kotleciki warzywne są naprawdę lepsze niż burgery ze znanej sieci restauracji. 
I niektórzy nie wierzą, że nie ma w nich grama mięsa. 

Na blogu znajdziesz więcej propozycji na bezmięsny obiad. Kotlety z kapusty, cukinii, kaszy jaglanej, jarmużu, kalafiora i brokułów. Można je podać z ryżem, ziemniakami, dowolnym sosem i salata. Lub z dowolnym warzywnym daniem jednogarnkowym.
Kotleciki mają bardzo ciekawy smak. I chociaż sama przepadam za intensywnymi smakami, do kotletów z marchewką nie daję zbyt wiele przypraw. Szczegolnie dzieci preferują łagodne smaki. Uważajmy na ostrą paprykę, kurkumę albo curry. Nie przesadzajmy tutaj z dodatkami. Lepsze bywa wrogiem dobrego. 

Przepis na kotlety marchewkowe:

Składniki:
700 g surowej marchewki
dobra szczyta soli( pól łyżeczki)
0, 5 łyżeczki cukru
3- 4 łyżki kaszy manny
1 jajko
1- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki i ugotować w całości, aż marchewka zmięknie.
Czas gotowania zależy od marchewki. Czasami jest do 20 minut, czasem dłużej. Jak tylko marchew będzie miękka, odcedzić i ostudzić. 
2. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o dowolnych oczkach. Doprawić sola i cukrem. Można też dodać inne przyprawy typu curry, mieloną paprykę lub kminek.
3. Do masy marchewkowej wbić jajko i dodać gęstą, kwaśną śmietanę. Zostawić na 10- 15 minut.
4. Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formować owalne kotleciki. Każdy kotlecik obtoczyć dokładnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem, zieloną sałatą, sosem z jogurtu lub tzatzikami. 
obiad-bez-miesa-kotlety

warzywne-kotlety-marchewka

Do marchewkowych kotlecików bardzo pasuje cukinia po koreańsku. I własnie zorientowałam się, że przepisu nie ma jeszcze na blogu. Może spróbuj chutney z jablek. A przepis na sałatkę z cukinii podam już w następnym wpisie. Luty, co prawda nie jest miesiącem na przetwory. Za to będzie jak znalazł na lato :)

Pozdrawiam,

Edyta

7 lut 2023

Krajanka z cynamonem lub makiem

krucha-krajanka-z-cynamonem-lub-makiem
Chrupiąca krajanka z cynamonem lub makiem. Delikatne, listkujące się ciasto, średnio słodkie. Wciąga od pierwszego kęsa. Nie wiem, które ciasteczka bardziej mi posmakowało. Makowe, czy cynamonowe? Miękki środek, a z wierzchu cieniutka skórka cukrowo-cynamonowa. Czy przepyszna makowa? A jest jeszcze przecież tyle innych możliwości. Posypka z siekanych orzechów włoskich, laskowych, pistacji, sezamu lub cukru z prawdziwą wanilią. A może tak upiec krajankę na slono. Z kminkiem, czarnuszką i szczyptą grubej soli?

Ciasteczka nie są trudne do wykonania. Rozwałkowane na prostokąt ciasto posypujemy, tak od połowy cukrem zmieszanym z cynamonem lub makiem. Składamy, rozwałkowujemy i znowu posypujemy tylko połówkę. Znowu składamy i rozwałkowujemy. Prawie gotowe. Teraz posypujemy już całą powierzchnię mieszanką cukrową. I kroimy na dowolne kształty. U mnie są to paseczki. Somplikowane? Wcale nie. Zobacz na zdjęciach niżej jak zrobić krajankę z makiem i cynamonem. A jeśli masz pytania, śmiało pisz!
kruche-ciastka-z-cynamonem-i-makiem

Przepis na krajankę z makiem lub cynamonem:

Składniki:
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jogurtu lub gęstej śmietany
dodatkowo:
2- 3 łyżki cukru i łyżka maku
lub
2- 3 łyżki cukru i łyżka cynamonu
ewentualnie trochę więcej mąki do podsypania
Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać zimne masło i posiekać szybko nożem na kruszonkę. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i jogurt lub gęstą śmietanę. Szybko zagnieść lub użyć miksera.
2. Uformować na kształt kuli, lekko spłaszczyć i przeciąć na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.


jak-zrobic-kruche-ciastka-z-cynamonem
3. Pierwszy kawałek wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt dość cienko. Można rozwałkować na stolnicy lub między dwoma kawałkami folii spożywczej. Ewentualnie użyć trochę mąki do podsypania.

przepis-na-kruche-ciastka
4. Połowę ciasta posypać cynamonem lub makiem wymieszanym z cukrem. Nakryć ,, pustą połówką ciasta i lekko docisnąć dłonią lub wałkiem. Tak, aby mieszanka nie wysypywała się z ciasta.
5. Ciasto znowu rozwałkować i połowę posypać cynamonem lub makiem wymieszanym z cukrem. Docisnąć i rozwałkować.
ciastka-z-cynamonem-przepis


6. Teraz całą powierzchnie ciasta posypać mieszanką cukru z cynamonem lub makiem i pociąć na małe kawałki.
7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 12- 15 minut na złoto. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
przepisy-na-makowe-ciastka

A jeśli masz chęć na inne ,, pochrupajki“ to zapraszam na chrupiące rybki, warzywne krakersy lub świerszczyki.
Edyta

31 sty 2023

Ciastka francuskie z ananasem

przepis-na-ciastka-francuskie-z-ananasem

Wspaniałe kwadraty z ciasta francuskiego z krążkami ananasa i kandyzowaną wisienką. Sympatyczne ciasteczka, które pieknie zdobią stoł. Gotowe ciasto francuskie i ananas z puszki. Proste i efektowne. Szybki przepis z cyklu ,, Gdy goście u drzwi“. 
Oczywiscie zamiast ananasa można wziąć brzoskwinie lub inne owoce. Jak na przykład w tym przepisie z jabłkiem i gruszką.

Szczególnie pieknie wygladają kandyzowane wisienki na każdym krążku ananasa. Ale możesz je zastąpić dżemem. Najlepiej domowym, o gęstej konsystencji, tak, aby nie wyciekł podczas pieczenia. Kupowane dżemy często zawierają żelatynę, która rozpuszcza się w wysokich temperaturach. A wtedy dżem rozlewa się dosłownie po całym ciastku, a nawet foremce.

Upieczone kwadraty z ananasem posypuję delikatnie cukrem pudrem. Jeśli lubisz bardzo słodko, możesz zrobić lukier, albo ozdobić ciasteczka czekoladą.
Dla nas lekka pudrowa pierzynka jest wystarczająca.
przepisy-z-ciasta-francuskiego

Przepis na francuskie ciastka z ananasem:

Składniki:
8 krążków ananasa z puszki
1 1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
cukier puder do oprószenia
1 łyżka mleka
8 kandyzowanych wisienek lub gęsta czerwona marmolada

Wykonanie:
1. Ciasto rozwinąć i ewentualnie lekko wyprostować wałkiem. Przy pomocy pomocy noża lub radełka pokroić na kwadraty.
2. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kwadraty z ciasta francuskiego przełożyć na foremkę i ponakłuwać widelcem.
3. Ananasa odsączyć z nadmiaru soku i położyć na środku każdego kwadrata.
4. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować brzegi kwadratów.
5. Na środku każdego ananasa położyć wisienkę lub łyżeczkę gęstego dżemu.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 20- 25 minut.
Przed podaniem kwadraty z ananasem można oprószyć cukrem pudrem.
ananas-ciasto-francuskie

ciasto-francuskie-z-ananasem
W ostatnim poscie pisalam o Plomyku, wyglada wlasnie tak :)

Przy takich wypiekach nie wychodzi mi z głowy piosenka: Podaruj mi trochę słońca...podaruj mi trochę słońca....właśnie tak!“.
Miłego dnia
Edyta

27 sty 2023

Sałatka w kształcie mandarynki

przepis-na-salatke-mandarynki

Pyszna sałatka ryżowa w kształcie mandarynki. Dla wszystkich amatorów słodkich, lekko egzotycznych smaków. A to za przyczyną kilku popularnych dodatków. Przepysznego ryżu basmati, ale oczywiście możesz przygotować sałatkę z każdego innego ryżu. Przyprawy curry, odrobiny kurkumy i ananasa z puszki. Ja wykorzystałam puszkę koktajlu owocowego w lekkim syropie, którą dostałam jako świąteczny upominek od dobrej znajomej. A swoją drogą jaki to świetny pomysł na sympatyczny prezent. 
Do ryżowej sałatki dodajemy też żółty ser starty na tarce. Ładnie wygląda intensywny w kolorze ser cheddar, ale możesz wziąć dowolny ser w kawałku. 
Gotową sałatkę doprawiamy sosem i odstawiamy na chwilę, żeby składniki się przegryzły. A w tym czasie przygotowujemy skórkę dla naszych mandarynek.

Jak zrobić sałatkę w kształcie mandarynek?

Wygląda to dość skomplikowanie, ale nie jest zbyt trudne. Gotowaną marchew ścieramy na tarce. Formujemy mały placuszek i na środek kładziemy sałatkę ryżową. 
salatka-ryzowa-mandarynka

Teraz trzeba uformować mandarynkę. W tym celu musimy obtoczyć sałatkę z każdej strony, tak aby powstała kulka.
przepis-na-salatke-z-ryzem

Można to zrobić w rękach. Najlepiej jest jednak wziąć kawałek folii i zwinąć na kształt tzw. sakiewki. Delikatnie rozwinąć i wyrównać niedoskonałości. Zawsze można załatać dziurkę dodatkowym kleksem marchewki. A prawdziwa mandarynka też nie jest idealnie gładka. Zdażają się uwypuklenia lub nierówności.
najlepsze-salatki-z-ryzem

I jeszcze tylko goździk jako szypułka i świeże listki. Dobrze byłoby wziąć jadalne. U mnie zerwane z krzaka ,, Ognika“ . Gotowe.
Dzisiejszy przepis nie wymaga mierzenia lub ważenia. Jeśli zrobisz trochę więcej sałatki, można ją będzie skosztować przed zrobieniem mandarynek. I nabrać sił do dalszej pracy. 
Jeśli ugotujesz więcej marchewki, czemu nie. Marchew jest bardzo zdrowa. A gdy będziemy trzymać się kurczowo przepisu i gramów, pryśnie cala magia gotowania i wszystko pójdzie nie tak. Daj się ponieść fantazji :)
salatka-z-ryzem-i-ananasem


Ryżowa sałatka jak mandarynka:

Składniki:
250 g ryżu najlepiej basmati
1 łyżka curry
szczypta kurkumy
60 g sera
1 puszka ananasa lub owocowego koktajlu w syropie
Sos:
3- 4 łyżki jogurtu greckiego lub smietany
2 łyżki soku z ananasa( po odsączeniu puszki)
1- 2 łyżki oleju 
sól, pieprz
ewentualnie trochę soku z cytryny
2- 3 średniej wielkości marchewki
dodatkowo goździki i świeże listki do dekoracji, najlepiej mięty( u mnie niestety tylko dekoracja)

Wykonanie:
1. Ryż ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu
Odsączyć wodę. Dodać łyżkę curry, można trochę mniej i szczyptę kurkumy. Wymieszać i pozostawić, aby ryż przestygł.

2. Ser zetrzeć na tarce. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Ewentualnie wziąć koktajl owocowy w lekkim syropie i podobnie odcedzić.

3. Przygotować sos: wymieszać jogurt lub śmietanę z sokiem z ananasa i odrobiną oleju. Posolić, popieprzyć, a jeśli ktoś lubi kwaśny smak, doprawić sokiem z cytryny.

4. W misce wymieszać ugotowany ryż, starty ser i kawałki ananasa. Doprawić sosem. Zostawić na chwilę, żeby sałatka się przegryzla.

5. Do przygotowania mandarynek potrzebne będą marchewki ugotowane na miękko i starte na drobnej tarce. Marchewki nie odciskamy z wody, masa powinna być wilgotna.

6. Mandarynki można formować na ręce, jednak zupełnie dobrze robi się to przy pomocy folii spożywczej. Na kawałku folii kładziemy łyżkę lub dwie startej marchewki. W zalezności od tego jak duża ma być mandarynka. Większa porcja jest łatwiejsza do formowania, mniejsza lepiej wygląda na talerzu.

7.  Marchewkę klepiemy na płaski placek i na środek kładziemy sałatkę z ryżem. Boki folii składamy do środka jak woreczek. Na górze folię lekko zakręcamy. Tak, aby marchewka oblepiła sałatkę z każdej strony. Delikatnie odkręcamy i zdejmujemy folię. Ewentualnie lekko gładzimy nierówności. W środek mandarynki wstawiamy goździka lub ziarenko pieprzu i świeże listki. Układamy na talerzu.
salatka-mandarynka


Przyjemności w gotowania i dużo radości,
Edyta


31 gru 2022

Kardamonowe gwiazdki

przepis-na-kardamonowe-gwiazdki

Happy New Year Kochani!
Przychodzę z najlepszymi życzeniami. Gwiazdki z nieba nie mogę Ci obiecać, ale za to pyszne ciasteczka: kardamonowe gwiazdki. Pachnące wanilią i dobrym masełkiem. Proste do zrobienia i dosyć szybkie. Takie na ostatnią chwilę. Bo nie ma przyjemniejszego momentu, jak gorąca herbata z domowym ciasteczkiem po spacerze w pierwszy dzień roku. 


Od jakiegoś czasu zaobserwowałam bardzo pozytywne zjawisko w Niemczech. Coraz więcej osób rezygnuje z głośnych sylwestrowych zabaw, tak aby nie stresować zwierząt. A następnego ranka w grupie znajomych lub rodziny wędrują przez zaśnieżony krajobraz. Z pożytkiem dla zdrowia i figury. Chociaż po takim spacerze to apetytu dopiero się nabiera!


Życzę wszyskim najważniejszego: pokoju na świecie! Miłości, spełnienia marzeń i dużo zdrówka. Satysfakcji z wykonanej pracy, dokładności i solidności! Tak, abyś zawsze miał czyste sumienie i mógł spojrzeć w oczy ludziom, którzy Ci zaufali. Nie ma przyjemniejszego uczucia, niż zadowolenie z własnej pracy! Aby ten Nowy Rok 2023 przyniósł wszystkim same dobre zmiany. A zacznijmy od smacznych ciasteczek z kardamonem!

kruche-ciasteczka-przepis


Kardamonowe gwiazdki:

Składniki:
na około 30 gwiazdek
100 g masła
70 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
200 g mąki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kardamonu w proszku
ewentualnie: cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Masło, cukier i cukier, waniliowy utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej, około 3 minut.
2. Dodać jajko i sól i dokładnie utrzeć.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem i kardamonem do ciasta. Stopniowo dodawać do masy maślanej. Włożyć na godzinę (owinięte folią) do lodówki.
4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wycinać gwiazdki.
5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC, przez około10- 15 minut, do zarumienienia się brzegów ciastek.
6. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
przepis-na-ciastka-gwiazdki

przepis-na-ciastka-z-kardamonem

kruche-gwiazdki-przepis
Kochani pamiętajmy, że zwierzęta boją się huków i wystrzałów. Zezygnujmy z głośnej zabawy i fajerwerkow. 
Nie strzelaj w Sylwestra!
Jeszcze raz Szczęśliwego, Nowego Roku!
Edyta

22 gru 2022

Migdałowe rogaliki

przepis-na-migdalowe-rogaliki

Migdałowe rogaliki z tradycyjnego, niemieckiego przepisu. A jak niemiecki przepis na świąteczne ciasteczka, to nie może zabraknąć marcepanu. A raczej masy marcepanowej. Słodkiej, pachnącej, przepysznej. I oczywiście migdałów: mielonych i w płatkach. I żeby to arcydzieło stało się doskonałe, zanurzamy końcówki chrupiących rogalików w kuwerturze. Ja lubię mleczną czekoladę. Prawdziwi schokoholicy wybiorą ciemną, gorzką, z dużą ilością kakao.

I z takim aromatycznym rogalikiem w jednej ręce i kubkiem kawy w drugiej- zabrakło jednej ręki, żeby zrobić zdjęcie- chcę Wam złożyć Świąteczne Życzenia:
Magicznych świąt Bożego Narodzenia, szczęścia, radości i dużo zdrówka.
Pachnącej choinki, skrzypiącego śniegu, słodyczy na stole i spokoju w sercu...
niemieckie-rogaliki-z-marcepanem


Migdałowe rogaliki:
Składniki na okolo 12-13 sztuk
200 g masy marcepanowej
150 g mielonych migdałów
2 łyżki soku z cytryny
100 g cukru pudru
1 białko
dodatkowo
1 białko
50 g płatków migdałowych
100 g kuwerury
Wykonanie:
1. Masę marcepanową, mielone migdały, sok z cytryny, puder cukier i jedno białko zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto mocno się klei, najlepiej jest zostawić je na noc w lodówce.
2. Nastepnego dnia lekko zwilżonymi w wodzie rekami( lub w rękawiczkach)brać małe kulki prawie wielkości orzecha włoskiego i formować małe ksieżyce.
3. Białko lekko rozbić widelcem. Rogaliki smarować białkiem i posypać płatkami migdalów.
4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni 10- 12 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wystudzić na blaszce. Rogaliki są b. miękkie.
5. Kuwerurę rozpuścić w kąpieli wodnej. Końcówki rogalików zanurzać w kuwerturze i kłaść na kratkę, aż kuwertura zastygnie.
niemiecki-przepis-na-rogaliki
migdalowe-ciasteczka-przepis



A jeśli szukasz innych przepisow na ciasteczka, bardzo polecam:
1. Alpejski chlebek, czyli lekko piernikowe, kruche ciasteczka. Jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na blogu. Bardzo, bardzo je Wam polecam. Połączenie korzennego, lekko czekoladowego ciasta z cytrynowym lukrem- po prostu bajka! Możesz już zapomnieć inne przepisy na ciasteczka :)
alpejski-chlebek-swiateczne-ciateczka


2. Czekoladowe ciasteczka z karmelem cudowne, przepyszne, prawdziwe klejnoty. Nawet jeśli nie jesteś fanem kakao, ten smak Cię przekona.
czekoladowe-ciasteczka-z-karmelem


3. Korzenne ciasteczka spekulatius. Domowe, wiadomo najlepsze. Nic dodać, nic ująć.
korzenne-ciasteczka-przepis


4 Stollen w miniaturce, czyli malutkie strucle pełne aromatu. Bez drożdży, z dodatkiem twarogu i kandyzowanej skórki.
stollen-w-miniaturce


5. Czekoladowe szyszki, kruche, delikatne, bardzo pomysłowe.
czekoladowe-szyszki-przepis-ciastka


6. I jeszcze jedne kreatywny przepis. Kocie łapki, czyli ciastka lamparta, aromatyczne, cynamonowe, przezabawne.
ciasteczka-z-cynamonem-przepis


Ciepłych i udanych Świąt Bożego Narodzenia!
Edyta