26 wrz 2015

Ciasto ze śliwkami.



Kochani, dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, które udaje się nawet początkującym w kuchni. Jest przepyszne, lekkie i bardzo dekoracyjne. Ciasto do popołudniowej kawy i na pogaduchy :-)

Ciasto ze śliwkami:

Składniki:

1 kg śliwek
180 g miękkiego masła
160 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
3 jajka
300 mąki
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 ml mleka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, wydrylować i przekroić na pół. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę. Dodawać po jednym jajku i dobrze ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać migdały i dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Ciasto wlać na formę, wyłożyć śliwki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz