Witajcie, jestem w cudownym humorze. Wróciłam z jesiennego targu i udało mi się zdobyć przepiękne dynie hokkaido. Zupa już była, ciasto również, więc dzisiaj coś innego-dynia hokkaido pieczona z ziołami i serem. A jesli macie chec na deser, zapraszam na batoniki
Dynia pieczona:
2 dynie hokkaido2 ząbki czosnku
parę gałązek pietruszki
tymianek, dowolne swieże zioła
30 g sera ( parmezan, gouda)
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ( termoobieg na 170). Umytą dynie przekrajamy na pół i kroimy na kawałki o grubości okolo 1 cm. Usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Polewamy oliwą. Zioła i czosnek drobno kroimy, mieszamy z solą, pieprzem. Dodajemy pokrojony ser. Kawałki dyni obtaczamy w ziołach i kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy okolo 30 minut.Gorąco polecam :-)
Ślicznie się prezentuje ta dynia na talerzu!
OdpowiedzUsuń