Pancakes z truskawkami. Edyta Guhl. |
Pancakes z truskawkami:
Składniki:
3 jajka170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, jaja rozdzielić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka, mąkę, sól, mleko i cukier wymieszać, ostrożnie dodać pianę z białek. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju, a nastepnie wlewać łyżką ciasto. Tutaj możemy dać ujście fantazji i smażyć placki o dowolnym kształcie. Klasyczne są okrągłe i mają około 7 cm średnicy. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z cukrem pudrem i owocami. W sezonie najlepsze są truskawki.
Życzę smacznego :-)
Sa chyba bardzo słodkie- prawda?
OdpowiedzUsuńA jaką pijasz kawę? Wciaż szukam tej najlepszej.Pozdrawiam .
Bardzo slodkie :-) Wiesz to chyba nie zalezy od rodzaju, bo kawe pije od lat w roznych miejscach, a migreny dostaje wszedzie. A najciekawsze, gdy mam atak, to wlasnie od kawy mnie odrzuca...A najlepsza? Po 3 dniach niepicia, kazda jest dobra :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te placki!
OdpowiedzUsuń