13 lut 2017

Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem ♥ ♥ ♥


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem. Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
 Walentynki bez cukru :-)
Przepyszne danie warzywne to moja szczególna propozycja na Walentynki. Delikatne plastry selera połączone z kwaskowym pomidorem, aromatyczny ryż i zapieczony żółty ser są genialnym zestawieniem. Przepis tak prosty i jaki smaczny. Nawet się nie spodziewałam się, że zapieczony seler z pomidorem może być taki dobry. Bardzo ładnie wygladają, jeśli podamy je układając po dwa plastry na siebie i tworząc wieżyczkę. Jest to zdecydowanie najlepsze danie warzywne jakie ostatnio jadłam, mój zwycięzca 2017 roku. Bardzo gorąco Wam ten przepis polecam. Czerwony pomidorek pasuje na Walentynki, a że danie jest zdrowe i warzywne, to chyba jeszcze lepiej. Zabrzmi to patetycznie, ale kochać to oznacza dbać o bliskie osoby, odżywiając je zdrowo i dostarczając witamin. Dlatego odrzucam dzisiaj niezdrowy cukier, tłuszcz, ciasta i ciasteczka. Z korzyścią dla zdrowia i figury. Zapraszam serdecznie :-)


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pieczone warzywa. 
Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem:
na 4 osoby






Składniki:

1kg selera korzeniowego
2 pomidory
100 g sera* można użyć wegańskiego
250 g ryżu pełnoziarnistego( u mnie Basmati)
750 ml wody
1-2 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 rosołek roślinny
pęczek szczypiorku
ulubione zioła, sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotuje risotto: czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Podsmażyć na gorącym oleju. Dodać opłukany ryż i trochę poddusić. Dodać 750 ml wody i kostkę rosołku( lub jeśli mamy wywar warzywny własnej roboty lub np. wodę z ugotowanego selera) i gotować na małym ogniu około 30 minut.
2. Szczypiorek pokroić w drobne krążki, dodać do ryżu około 10 minut przed końcem gotowania. Ugotowany ryż doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Ser utrzeć i połowę dodać do ryżu.
3. Seler obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. W garnku zagotować wodę z solą. Plastry selera wrzucić do garnka z gotującą się woda i pogotować około 15 minut, ale uważać, żeby się za bardzo nie rozgotowały. Wodę po selerze można jeszcze bedzie do czegoś użyć, więc jej nie wylewajmy. ( Może do zupki?). Selera osuszyć i położyć na formę do pieczenia. Formę można posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na plastry selera rozkładamy rissotto z ryżu. Pomidorki kroimy w plastry, kładziemy na risotto i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225 ° C około 10 minut, aż wszystko ładnie się zapiecze.
Miałam jeszcze różyczki brokułów, które dodatkowo upiekłam obok selera i można je położyć na pomidora. Smacznego!

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Seler z pomidorem. Pycha :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Danie na walentynki. Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
 Plastry warzyw ukladamy na siebie tworzac wiezyczki.


Przygotowanie: około godziny
Kalorie: 450 na 1 porcje
Zródło przepisu: Lecker.de

* naturalnie można użyc zwyklego ryżu, choć z rissotto smakują jeszcze lepiej :-)

Życzę Wszystkim cudownych Walentynek i dużo miłości ;-)
Edyta











Pieczone warzywa

6 komentarzy:

  1. Śliczne zdjęcia :) Ostatnio robiłam frytki z selera i wyszły pyszne, więc seler w tej wersji też na pewno jest smaczny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie :-) Ten seler to jednak cos w sobie ma, nie pomyslalabym, ze jest taki smaczny z pomidorem :-)
      Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam grillowanego selera, więc ten przepis również przypadnie mi do gustu :) Również biorę udział w akcji, zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaki fajny jest z pomidorkiem :-) ,, Rabarbarowo" to brzmi bardzo smacznie :-) Pozdrawiam :-)

      Usuń